Home / Technologie / Meer dan een miljoen hebben EU Digitaal Corona Certificaat

Meer dan een miljoen hebben EU Digitaal Corona Certificaat

Meer dan een miljoen hebben EU Digitaal Corona Certificaat

Meer dan een miljoen mensen in de EU hebben nu een Digitaal Corona Certificaat. Dit meldt The Brussels Times op basis van uitspraken van EU-commissaris Didier Reynders dinsdagochtend. Negen landen zijn al begonnen met de uitgifte ervan voorafgaand aan de officiële regionale uitrol volgende maand.

De Digitale Corona Certificaten (DCC) zijn al in een testfase geïmplementeerd in Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Kroatië, Polen, Litouwen, Spanje en Tsjechië. Er moeten nog 18 EU-landen volgen. Het is aan de lidstaten om te zorgen dat het DCC er ook daadwerkelijk komt voor 1 juli.

In Nederland zal het DCC onderdeel worden van de CoronaCheck-app. Voor deze app worden twee QR-codes ontwikkeld: een voor internationaal gebruik en een voor gebruik in Nederland om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een bepaalde activiteit. De reden hiervoor is dat de QR-code voor internationaal reizen meer persoonsgegevens zal bevatten. De QR-code voor gebruik in Nederland is sinds afgelopen zaterdag beschikbaar. Vanaf juli moet het mogelijk zijn om met de app de coronastatus voor reizen binnen de EU te laten zien.

Vrij reizen
Het Digitale Corona Certificaat toont aan dat de gebruiker zijn volledige Covid-19-vaccinaties heeft ontvangen, een negatief PCR-testresultaat heeft of al hersteld is van het virus.

Wie zo’n certificaat heeft, mag in principe vrij reizen. Alleen wanneer dit voor de volksgezondheid nodig is, bijvoorbeeld bij een uitbraak van een nieuwe variant, mogen EU-landen nog aanvullende eisen stellen, voor zover die niet disproportioneel zijn.

Het DCC moet het reizen binnen de EU weer makkelijker maken, maar het is ook weer geen vrijbrief. EU-landen kunnen binnenkomende reizigers vragen om bijvoorbeeld bij aankomst in quarantaine te gaan.

Het DCC is ook geen voorwaarde om vrij te reizen, want dat is een grondrecht in de EU.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de buurt. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…