Home / Technologie / Meer dan een miljoen hebben EU Digitaal Corona Certificaat

Meer dan een miljoen hebben EU Digitaal Corona Certificaat

Meer dan een miljoen hebben EU Digitaal Corona Certificaat

Meer dan een miljoen mensen in de EU hebben nu een Digitaal Corona Certificaat. Dit meldt The Brussels Times op basis van uitspraken van EU-commissaris Didier Reynders dinsdagochtend. Negen landen zijn al begonnen met de uitgifte ervan voorafgaand aan de officiële regionale uitrol volgende maand.

De Digitale Corona Certificaten (DCC) zijn al in een testfase geïmplementeerd in Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Kroatië, Polen, Litouwen, Spanje en Tsjechië. Er moeten nog 18 EU-landen volgen. Het is aan de lidstaten om te zorgen dat het DCC er ook daadwerkelijk komt voor 1 juli.

In Nederland zal het DCC onderdeel worden van de CoronaCheck-app. Voor deze app worden twee QR-codes ontwikkeld: een voor internationaal gebruik en een voor gebruik in Nederland om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot een bepaalde activiteit. De reden hiervoor is dat de QR-code voor internationaal reizen meer persoonsgegevens zal bevatten. De QR-code voor gebruik in Nederland is sinds afgelopen zaterdag beschikbaar. Vanaf juli moet het mogelijk zijn om met de app de coronastatus voor reizen binnen de EU te laten zien.

Vrij reizen
Het Digitale Corona Certificaat toont aan dat de gebruiker zijn volledige Covid-19-vaccinaties heeft ontvangen, een negatief PCR-testresultaat heeft of al hersteld is van het virus.

Wie zo’n certificaat heeft, mag in principe vrij reizen. Alleen wanneer dit voor de volksgezondheid nodig is, bijvoorbeeld bij een uitbraak van een nieuwe variant, mogen EU-landen nog aanvullende eisen stellen, voor zover die niet disproportioneel zijn.

Het DCC moet het reizen binnen de EU weer makkelijker maken, maar het is ook weer geen vrijbrief. EU-landen kunnen binnenkomende reizigers vragen om bijvoorbeeld bij aankomst in quarantaine te gaan.

Het DCC is ook geen voorwaarde om vrij te reizen, want dat is een grondrecht in de EU.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Sunweb wint van Corendon

Sunweb wint van Corendon

03/08/2021

Het Gerechtshof Amsterdam heeft dinsdag in hoger beroep bepaald dat de Sunweb Group de overname van Corendon niet hoeft voort te zetten. In december 2020 won Sunweb al een rechtszaak…

Onrust bij Brussels Airlines 

Onrust bij Brussels Airlines 

03/08/2021

Bonden bij Brussels Airlines zijn in opstand gekomen tegen wat zij noemen ‘krankzinnige’ werkomstandigheden voor de cabine. Volgens de actievoerders grijpt eigenaar Lufthansa de pandemie aan om veranderingen door te…

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

BA in Q2: 7,6 pct van 2019

02/08/2021

British Airways vervoerde in het tweede kwartaal een kleine 1 miljoen passagiers: 92,4 procent minder dan vóór corona; moederbedrijf IAG boekte opnieuw verlies. Verbetering is op komst nu de quarantaineplicht…

KLM: herstel zal hobbelig zijn

KLM: herstel zal hobbelig zijn

30/07/2021

KLM-topman Pieter Elbers ziet in een online gesprek met de pers, naar aanleiding van de cijfers uit het tweede kwartaal, ‘duidelijke tekenen van herstel.’ Maar hij manoeuvreert behoedzaam: “Als er…