Home / Technologie / Mach 3 vlucht met Branson

Mach 3 vlucht met Branson

Mach 3 vlucht met Branson

Corona of niet, Virgin Galactic zet de plannen voor een zakenvliegtuig met een top van 3.700 kilometer p/u door. Het bedrijf, opgericht door de Britse tycoon Richard Branson, maakte maandag bekend een deal te hebben gesloten met Rolls-Royce voor de levering van motoren.

Het ontwerp van het toestel heeft nog geen naam of nummer, het programma heet Mission Concept Review. Het vliegtuig in de vorm van een Deltawing zou moeten vliegen op een kruishoogte van 60.000 voet (18.000 meter), met een snelheid rond de mach 3, dat is 3.700 kilometer per uur.

Het toestel zou plaats bieden aan negen tot negentien passagiers, waarmee het typisch bestemd is voor de zakelijke markt. Een termijn waarop het supersonische vervoermiddel beschikbaar is heeft Virgin niet genoemd.

Duurzaam
George Whitesides, de Chief Space Officer van Virgin Galactic, zei maandag dat zijn bedrijf samen met Rolls-Royce werkt aan een “duurzame” manier van voortstuwing (propulsion), zonder hierover in details te treden. Onduidelijk blijft zo of het vliegtuig gebruik zal maken van fossiele brandstof of iets anders.

In de geschiedenis van de burgerluchtvaart is er maar één vliegtuig ooit geweest dat sneller dat het geluid vloog: de Concorde, die een top van mach 2 kon halen: 2.400 kilometer per uur. Het Brits-Franse co-product was commercieel operationeel tussen 1976 en 2003 bij Air France en British Airways, maar werd nooit een commercieel succes. Een opvolger kwam er niet.

Als het hypersonische toestel van Virgin ooit werkelijkheid wordt staat het qua capaciteit nog steeds in de schaduw van de Concorde, dat plaats bood aan 100 tot 120 passagiers.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de nabijheid. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…