Home / Technologie / Mach 3 vlucht met Branson

Mach 3 vlucht met Branson

Mach 3 vlucht met Branson

Corona of niet, Virgin Galactic zet de plannen voor een zakenvliegtuig met een top van 3.700 kilometer p/u door. Het bedrijf, opgericht door de Britse tycoon Richard Branson, maakte maandag bekend een deal te hebben gesloten met Rolls-Royce voor de levering van motoren.

Het ontwerp van het toestel heeft nog geen naam of nummer, het programma heet Mission Concept Review. Het vliegtuig in de vorm van een Deltawing zou moeten vliegen op een kruishoogte van 60.000 voet (18.000 meter), met een snelheid rond de mach 3, dat is 3.700 kilometer per uur.

Het toestel zou plaats bieden aan negen tot negentien passagiers, waarmee het typisch bestemd is voor de zakelijke markt. Een termijn waarop het supersonische vervoermiddel beschikbaar is heeft Virgin niet genoemd.

Duurzaam
George Whitesides, de Chief Space Officer van Virgin Galactic, zei maandag dat zijn bedrijf samen met Rolls-Royce werkt aan een “duurzame” manier van voortstuwing (propulsion), zonder hierover in details te treden. Onduidelijk blijft zo of het vliegtuig gebruik zal maken van fossiele brandstof of iets anders.

In de geschiedenis van de burgerluchtvaart is er maar één vliegtuig ooit geweest dat sneller dat het geluid vloog: de Concorde, die een top van mach 2 kan halen: 2.400 kilometer per uur.. Het Brits-Franse co-product was commercieel operationeel tussen 1976 en 2003 bij Air France en British Airways, maar werd nooit een commercieel succes. Een opvolger kwam er niet.

Als het hypersonische toestel van Virgin ooit werkelijkheid wordt staat het qua capaciteit nog steeds in de schaduw van de Concorde, dat plaats bood aan 100 tot 120 passagiers.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dries Klein weg bij KLM

Dries Klein weg bij KLM

25/09/2020

Dries Klein (61), vicepresident sales KLM Benelux, gaat per 1 november het bedrijf verlaten, na 34 jaar dienstverband. Hij maakt gebruik van de vrijwillige vertrekregeling bij KLM en gaat daarmee…

FNV en KLM op ramkoers

FNV en KLM op ramkoers

25/09/2020

FNV en KLM liggen op ramkoers over de komende reorganisatie. De regering wil in ruil voor de miljardensteun een loonoffer van alle werknemers, stelt de directie. Maar de bond bestrijdt…

IATA schrapt top Amsterdam

IATA schrapt top Amsterdam

24/09/2020

IATA heeft de fysieke top in Amsterdam, die eerder al was doorgeschoven naar eind november, nu definitief geannuleerd als gevolg van de corona-pandemie. Wel komt er een virtuele sessie. Dit…

Kremers state agent bij KLM

Kremers state agent bij KLM

23/09/2020

Minister Hoekstra van Financiën heeft woensdag de langverwachte benoeming van een state agent bij KLM bekendgemaakt. Het is beroepsbestuurder Jeroen Kremers, die toezicht zal houden op de juiste besteding van…