Home / Technologie / IT Trends luchthavens in teken van security en mobile

IT Trends luchthavens in teken van security en mobile

IT Trends luchthavens in teken van security en mobile

Uit de jaarlijkse IT Trends Survey van IT-bedrijf SITA en de Airports Council International (ACI) blijkt dat  IT-investeringen voor het verbeteren van de security nog altijd toenemen. Vijftig procent van de luchthavens geeft aan dat zij bij het investeren in IT hoge prioriteit geven aan passagiers en luchthaven security, vorig jaar was dit nog 37 procent.

Het grootste deel van het IT-budget gaat net als voorgaand jaar naar oplossingen voor passagiersafhandeling. Voor 59 procent van de luchthavens is dit de nummer één prioriteit, vorig jaar was dit nog voor 73 procent van de luchthavens het geval.

IT-trends op luchthavens zijn volgens het onderzoek ook meer zelfbedieningsmogelijkheden voor passagiers en integratie van mobiele applicaties. Voor het eerst dit jaar beschikt een meerderheid van de luchthavens wereldwijd over zelfbedienings check-in mogelijkheden voor passagiers en bagage. De nadruk op self service zal in de toekomst verder toenemen aangezien tweederde van de luchthavens aangeeft grote IT investeringen te doen op dit gebied. Zo’n negentig procent van de luchthavens onderneemt ook initiatieven voor mobiele diensten, 74 procent van de luchthavens experimenteert daarbij de komende vijf jaar met context-aware en location-based technologie.

Matthys Serfontein, SITA Vice President Airport Solutions: “De technologietrends op luchthavens weerspiegelen de veranderende wereld. De investeringen die passagiers ondersteunen en in veiligheid nemen toe, terwijl ook tegemoet wordt gekomen aan de vraag van reizigers om zelf meer controle te hebben over hun reisverloop met selfservice en mobiele toepassingen. Dit jaar zien we duidelijk dat luchthavens technologie ook inzetten om extra inkomsten te genereren. Van de luchthavens geeft 84 procent aan dat het in 2019 geld wil kunnen verdienen aan de verkoop van luchthaven gerelateerde diensten via een mobiele applicatie.” Serfontein geeft ook aan dat luchthavens ge vertrekking van wifi te gelde willen gaan maken: “Er is een duidelijke trend dat steeds meer luchthavens het gebruik van gratis wfi gaan limiteren. In de komende drie jaar zal het aantal luchthavens waar gratis ongelimiteerde wifi wordt aangeboden van 74 procent dalen naar 54 procent. Vliegvelden in Noord-Amerika en het Midden-Oosten lopen hierin voorop.”

In de komende jaren verwacht SITA dat luchthavens ook via de selfservice check-in zuilen meer producten zullen aanbieden aan reizigers. Nu biedt een klein aantal vliegvelden de mogelijkheid om digitale content zoals de laatste films te downloaden, in de toekomst heeft dertig procent van de airports hier plannen voor.

SITA ziet ook interesse bij luchthavens in nieuwe technologieën als wearables, biometrie, robotics en context-aware services. Ruim eenderde van de luchthavens wil de komende vijf jaar investeren in biometrie in de vorm van single token travel oplossingen.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Heathrow kromp in juli 88 pct

Heathrow kromp in juli 88 pct

11/08/2020

Afgelopen juli reisden 860.000 passagiers via Heathrow, een krimp van 88 procent ten opzichte van juli 2019. De luchthaven constateert dinsdag wel een “lichte stijging” van het verkeer sinds het…

‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….