
De Europese Commissie doet niet genoeg om de productie van alternatieven voor fossiele brandstof voor de luchtvaart te promoten. Dit heeft Michael Gil, director aviation environment van IATA, gezegd in Sydney.
De CEO van KLM, Pieter Elbers beklaagt zich dezer dagen ook over het gebrek aan biofuel. KLM wil graag een deel van de fossiele brandstof vervangen door alternatieven. ‘Maar dan moet de biobrandstof er wel zijn,’ zei Elbers gisteren tegen Zakenreis.
Biobrandstof reduceert de uitstoot van CO2 in hoge mate. Afhankelijk van de basis van de biofuel is de reductie aan uitstoot 50 tot 90 procent minder dat die van fossiele brandstof. De huidige versies van biobrandstof moeten wel worden vermengd met fossiele fuel (bijvoorbeeld 50:50), omdat biofuel een aantal eigenschappen heeft die het vooralsnog onmogelijk maken er 100 procent van in de tanks te pompen.
Biobrandstof kan, gemaakt in grote hoeveelheden, een belangrijk argument zijn om luchthavens te laten groeien, zonder dat de emissie omhoog gaat. Voorwaarde is wel dat het niet gaat om landbouwproducten die eetbaar zijn, terwijl de verbouwing geen druk mag leggen op het milieu.
De Verenigde Staten geven wat IATA betreft het goede voorbeeld. De Amerikanen hebben met incentives de productie van biobrandstof in eigen land gestimuleerd en sterk verhoogd, legde Gil uit, ‘maar in Europa gebeurt niet veel.’
Richtlijn
Hij doelde daarmee op de lethargie bij de uitvoerende macht, de Europese Commissie, want het Europese parlement heeft wat IATA betreft wel het juiste voorwerk gedaan door aan te geven dat alternatieve brandstoffen, als onderdeel van de Richtlijn Hernieuwbare Bronnen (Renewable Energy Incentive) bij uitstek voor de luchtvaart zouden moeten worden gebruikt. Het is nu aan de Europese Raad (van alle regeringsleiders) om het plan goed te keuren en vervolgens aan de Commissie om het uit te voeren.
Michael Gil: “Het standpunt van het parlement is zeer belangrijk, want het geeft het juiste signaal af aan de markt om meer biobrandstof te produceren. Het is een stimulans voor nationale regeringen om beleid te ontwikkelen om alternatieve brandstof voor vliegtuigen te promoten.”
IATA is bang dat het onderwerp klem komt te zitten in de Brusselse bureaucratie, tussen het Europarlement, de Raad en de Commissie. Gil: “We hopen dat er medio deze maand overeenstemming komt over de laatste versie van de Richtlijn Hernieuwbare Bronnen. We dringen er bij de Europese Commissie en Raad op aan om de adviezen van het Europarlement op te volgen.
In 2008 werd er voor het eerst biobrandstof gebruikt in de luchtvaart, in een mengeling met gewone brandstof. Sindsdien zijn er wereldwijd 100.000 commerciële vluchten geweest met biobrandstof. KLM is een van de voorlopers in het gebruik van biofuel.