Home / Technologie / ‘Helft zakenreizen blijft weg’

‘Helft zakenreizen blijft weg’

‘Helft zakenreizen blijft weg’

Als de corona pandemie een keer voorbij is, zal het segment zakenreizen 50 procent lager blijven dan voorheen. Dit voorspelt Bill Gates, de topman van het Amerikaanse Microsoft.

De luchtvaart ligt, overal ter wereld, als gevolg van corona sinds april grotendeels plat. Het zakelijk reisverkeer is naar verhouding het zwaarst getroffen, er is nog maar een fractie van over. Herstel van de markt zou in de eerste helft van 2021 kunnen beginnen, met de komst van vaccins.

Maar het wordt nooit meer zoals vroeger, denkt Gates en dat vindt hij helemaal niet erg. Tijdens een online event van The New York Times zei de Amerikaanse miljardair en filantroop behalve een halvering van mondiale business travel ook een permanente daling van 30 procent aan days in the office te verwachten.

Zoom en Teams
Vergaderingen en congressen via een videoverbinding (met Zoom en Teams als grootste aanbieders) zijn in de plaats gekomen van de meeste zakenreizen en de kwaliteit ervan is volgens Gates zo hoog dat er geen terugkeer zal zijn naar het oude normaal. “De virtuele verbindingen hebben een hoge drempel opgeworpen om straks nog een echte zakenreis te ondernemen.”

Masayoshi Son, de CEO van de Japanse SoftBank, de grootste investeerder in technologie, vindt Zoom een verademing. “Na een overzeese vlucht had ik meestal een jetlag en soms was de hele reis tijdverspilling. Bovendien liep ik elk jaar wel een of andere kwaal op. Nu voel ik me een stuk beter en kan mijn tijd veel effectiever besteden,” aldus Son. “Zoom is heel goed. Je ziet de gezichten van de deelnemers en hun presentaties. Het is alsof je gewoon met hen praat, recht voor je. Zelfs wanneer ik eet of een glas wijn drink kan ik dit  combineren met een Zoom call.”

Onpartijdig zijn Gates en Son overigens niet. Teams is een product van Microsoft waar het bedrijf veel geld aan verdient. En SoftBank heeft dit jaar 1,8 miljard dollar geïnvesteerd in Zoom.

Tata en Amazon
Niettemin, multinationals in andere branches roemen eveneens de voordelen van niet hoeven te reizen en het zaken doen per video. Natarajan Chandrasekaran, bestuursvoorzitter van het Indiase conglomeraat Tata (in Nederland eigenaar van het vroegere Hoogovens) zei tegen The New York Times dat hij in het verleden soms een vliegreis maakte om een project van 50.000 dollar binnen te halen. “Recentelijk hebben we voor twee miljard dollar aan deals gesloten in vijf of zes Zoom calls.”

Amazon, het Amerikaanse online warenhuis en technologiereus, noemt een andere positieve uitkomst van corona, voor zichzelf. Het bedrijf van Jeff Bezos bespaarde dit jaar tot nu toe rond een miljard dollar op de uitgaven aan corporate travel. En dat terwijl de omzet en winst van Amazon met tientallen procenten zijn gestegen.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…

Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…