Home / Technologie / Groen vliegen met ATR

Groen vliegen met ATR

Groen vliegen met ATR

De Europese vliegtuigbouwer ATR heeft vanaf luchthaven Blagnac bij Toulouse de eerste testvlucht uitgevoerd met een ‘groene’ ATR 72 die aanzienlijk minder brandstof moet verbruiken. Bij de bouw van het testtoestel zijn onder meer lichtere materialen geïnstalleerd dan in de types die nu in dienst zijn.

ATR is de uitvoerder van de test, maar er bestaat een breder Europees programma om te komen tot een luchtvaart die zuiniger omgaat met brandstof en dus milieuvriendelijker is. Dit is het Clean Sky Joint Technology Initiative  (CSJTI), een initiatief uit 2009 van het Europese Parlement. Doel van Clean Sky is om in 2020 een reductie van de CO2-uitstoot te hebben bewerkstelligd van 50 procent ten opzichte van het jaar 2000. De uitstoot van NOx (stikstof) moet 80 procent zijn verminderd en het geluid dat vliegtuigen produceren zou dan met de helft moeten zijn gereduceerd.

Het project heeft de vorm van een publiek-private samenwerking:  de luchtvaartindustrie financiert de helft, terwijl de andere 50 procent door de Europese Unie wordt gefourneerd. In de loop van dit jaar volgen er meer testvluchten, waarbij naast de lichtere materialen ook verbeterde elektrische systemen, een betere distributie van energie en nieuwe airconditioning worden uitgetest. De uitkomsten van het project zullen ter beschikking worden gesteld aan de gehele luchtvaartindustrie.

ATR is een vliegtuigbouwer in Toulouse, in handen van Airbus en het Italiaanse Finmeccanica (50-50). Het bedrijf bouwt uitsluitend propellervliegtuigen, voor regionale vluchten. De ATR bestaat in twee types: de ATR 42 en de ATR 72.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Heathrow kromp in juli 88 pct

Heathrow kromp in juli 88 pct

11/08/2020

Afgelopen juli reisden 860.000 passagiers via Heathrow, een krimp van 88 procent ten opzichte van juli 2019. De luchthaven constateert dinsdag wel een “lichte stijging” van het verkeer sinds het…

‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….