
De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft gebruikers van alle Boeing 737-types, inclusief de MAX, opgedragen om extra inspecties uit te voeren op mogelijk onveilige schakelaars, die zouden kunnen leiden tot een gevaarlijke daling van het zuurstofgehalte in de cabine.
De richtlijn heeft betrekking op de meer dan 2500 jets van dit type die in de Verenigde Staten staan geregistreerd. Volgens de FAA is het uitvalpercentage van de schakelaars vanaf een vlieghoogte van 10.000 voet (3.050 meter) ‘veel hoger dan aanvankelijk geschat’. De drukschakelaars moeten ervoor zorgen dat er vanaf deze hoogte voldoende zuurstof is om adem te kunnen halen. Niet alleen voor de passagiers, maar ook voor de cockpitbemanning, die door een tekort aan zuurstof bewusteloos zou kunnen raken. Daarom testen luchtvaartmaatschappijen regelmatig hun schakelaars.
Kunstmatige luchtdruk
Hoe hoger een vliegtuig (van alle types) stijgt, hoe lager de luchtdruk in het toestel wordt. Om dit te ondervangen, moet deze kunstmatig worden gereguleerd. Daartoe comprimeren de straalturbines aan de vleugels de binnenstromende lucht en pompen deze de cabine in. Zonder onder druk staande lucht zou alleen het gebruik van zuurstofmaskers overlevingskans aan de inzittenden bieden.
De FAA heeft nu verordonneerd dat alle 737-toestellen in de Verenigde Staten binnen 2000 vlieguren na de meest recente test van de drukschakelaars opnieuw moeten worden onderzocht, of 90 dagen na de ingangsdatum van de richtlijn op 15 juli. Hoewel de FAA geen wettelijke bevoegdheid heeft over andere landen, zal de richtlijn waarschijnlijk over de hele wereld worden overgenomen. Deze zou dan gelden voor de 9300 Boeing 737’s die buiten de Verenigde Staten vliegen.
Boeing zelf concludeerde vorig jaar dat het probleem geen significant veiligheidsrisico vormt, maar zowel de vliegtuigbouwer als de FAA keerde terug van dit standpunt toen zich dit voorjaar meerdere storingen voordeden.
Air France-KLM, inclusief Transavia, heeft 135 Boeing 737’s in dienst.
Foto © KLM