Home / Technologie / EAN breedband internet dit jaar in Europees luchtruim

EAN breedband internet dit jaar in Europees luchtruim

EAN breedband internet dit jaar in Europees luchtruim

T-Mobile/Deutsche Telekom en Inmarsat bouwen samen een systeem onder de naam European Aviation Netwerk (EAN) dat het Europese luchtruim nog dit jaar moet voorzien van supersnel internet. De twee partijen zeggen momenteel ‘de laatste hand’ te leggen aan het netwerk, dat via een satelliet, aangevuld met voorzieningen aan de grond, vliegtuigen kan voorzien van breedband-internet.

De technische infrastructuur van het grondnetwerk voor het luchtruim boven Nederland en de Noordzee is inmiddels afgerond. De lancering van EAN in West-Europese landen staat gepland voor eind 2017/begin 2018.

De bouw van het netwerk ‘doorbreekt de mobiele grens’ – nu is in de meeste vliegtuigen geen wifi aanwezig. Richard Marijs, technologiestrateeg bij T-Mobile Nederland, zegt in een verklaring: “We zijn voortdurend op zoek naar nieuwe technologieën waarmee we baanbrekende toepassingen kunnen bouwen. Nu verleggen we de grens wederom, samen met onze moedermaatschappij Deutsche Telecom en partner Inmarsat.”

“Een onafgebroken mobiele internetverbinding in snel bewegende voertuigen zoals auto’s of treinen is al een technisch hoogstandje. Het aanleggen van verbindingen van acht kilometer hoogte naar een vliegtuig dat met duizend kilometer per uur vliegt, is helemaal een complexe, technologische en prachtige uitdaging, waar we samen in zijn geslaagd,” aldus Marijs.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Deel Zaventem te koop

Deel Zaventem te koop

24/04/2018

De Australische financiële groep Macquarie wil haar belang van 36 procent in Brussels Airport verkopen. Chinese investeerders zouden interesse hebben om de aandelen in de goedlopende luchthaven over te nemen….

Zoveelste staking Air France

Zoveelste staking Air France

23/04/2018

Personeel bij Air France staakt vandaag en morgen voor de zoveelste keer in korte tijd. Hoewel lang niet iedereen meedoet heeft de airline een kwart van alle vluchten moeten schrappen….

Janaillac dreigt met vertrek

Janaillac dreigt met vertrek

20/04/2018

CEO Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM laat in een referendum het personeel een uitspraak doen over zijn plan voor een langzame loonsverhoging. Als een meerderheid tegen is, stapt hij op….

RAI wil samenwerken

RAI wil samenwerken

20/04/2018

RAI Amsterdam wil de banden met andere evenementen- en beurslocaties in Amsterdam stevig aanhalen. De beurs- en congresgigant wil zo meer ruimte creëren voor evenementen, nu uitbreiding van het eigen…