Home / Technologie / Boeing maakt zelf stoelen

Boeing maakt zelf stoelen

Boeing maakt zelf stoelen

Boeing is een joint venture aangegaan met het eveneens Amerikaanse bedrijf Adient voor het maken van vliegtuigstoelen. De jv heet Adient Aerospace. De eerste productiefaciliteit komt niet in de VS, maar in het Duitse Kaiserslautern.

Vliegtuigfabrikanten laten de productie van stoelen en andere onderdelen die niet essentieel zijn voor de prestaties van de toestellen grotendeels over aan toeleveranciers. Airlines kiezen bij het bestellen van vliegtuigen bij Boeing, Airbus of andere producenten het merk stoelen uit.

Boeing ziet nu kansen om een stap verder te gaan door de huidige grote vraag naar toestellen. Het bedrijf uit Chicago heeft hiertoe een jv opgericht met Adient, waarbij Boeing technisch gezien minderheidsaandeelhouder is (49,99 procent).

Autostoelen
Adient, gevestigd in de staat Michigan, is gespecialiseerd in het maken van autostoelen en heeft geen ervaring met de bouw van vliegtuigstoelen, maar Boeing heeft niettemin vertrouwen in het gezamenlijke product. De twee partijen willen inspelen op de krapte die er is ontstaan op de markt voor vliegtuigstoelen. Airlines moeten niet zelden het in dienst nemen van nieuwe toestellen uitstellen omdat de stoelen niet op tijd zijn geleverd of niet de juiste kwaliteit hebben.

‘Stoelen zijn voor onze klanten een aanhoudend probleem. Wij helpen daarom om de druk te verlichten,’  zegt Kevin Schemm, de CFO van  Boeing Commercial Airplanes, in een verklaring. In de productie van vliegtuigstoelen gaan jaarlijkse vele miljarden dollars om, terwijl de cyclus korter is. Een vliegtuig gaat gewoonlijk 20 tot 25 jaar mee, stoelen en ander interieur wordt door de meeste airlines vervangen na 5 tot 10 jaar.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Taiwan van de kaart

Taiwan van de kaart

18/06/2018

China eist dat bedrijven Taiwan voortaan als deel van de Volksrepubliek aanduiden. Singapore Airlines heeft daar gehoor aan gegeven, KLM (nog) niet. In een reactie roept Taiwan haar inwoners op…

Nieuwe stakingen Air France

Nieuwe stakingen Air France

11/06/2018

Bonden bij Air France hebben vier nieuwe stakingen afgekondigd, eind deze maand, om loonsverhoging af te dwingen. Het personeel van de airline staakte dit jaar tot nu toe op vijftien…

EU 261 geldt ook buiten EU

EU 261 geldt ook buiten EU

09/06/2018

Reizigers die bij een overstap buiten de Europese Unie te maken krijgen met vertraging of annulering hebben ook recht op compensatie uit regelgeving EU 261. Dit heeft het Europese Hof…