Home / Technologie / Airbusfabriek in VS open

Airbusfabriek in VS open

Airbusfabriek in VS open

Airbus heeft in de stad Mobile, aan de zuidkust van de staat Alabama, zijn eerste productie-eenheid op Amerikaanse bodem ingewijd. De assemblagefabriek is de vierde wereldwijd van de Europese producent. De andere drie staan in Hamburg, Toulouse en Tianjin (China).

De fabriek, waar toestellen van de Airbus A320-familie: A319, A320 en A321 zullen worden geassembleerd, is nu officieel in gebruik, met 250 werknemers. “Onze productie in Mobile betekent twee dingen: dat Airbus de enige echte vliegtuigbouwer op wereldschaal is en dat Airbus nu ook een echte Amerikaanse producent is geworden,” aldus  Fabrice Brégier, de CEO van Airbus tijdens de ceremonie in Mobile.  “Met de toevoeging van de Amerikaanse fabriek aan ons reeds bestaand productienetwerk in Europa en Azië hebben wij onze wereldwijde industriële basis strategisch uitgebreid.”

Airbus begon in 2012 met de plannen voor de Amerikaanse fabriek, waarmee een investering van 600 miljoen dollar is gemoeid. De fabriek staat op Mobile Downtown Airport, de tweede luchthaven bij de stad. De eerste ‘Amerikaanse’ Airbus, een A321, zal daar in het voorjaar van 2016 van de band rollen. Het gaat om assemblage. De onderdelen worden elders – voornamelijk in Europa – geproduceerd en door de lucht en over zee aangevoerd; Mobile beschikt ook over een diepzeehaven.

Tegen 2018 zullen in de Mobile-vestiging per jaar tussen de 40 en 50 toestellen van de A320-reeks gebouwd worden, bestemd voor de Amerikaanse markt. Airbus verwacht de komende twintig jaar een vraag naar ruim 4.700 toestellen met een enkel gangpad in Noord-Amerika. Niet alleen Airbus bouwt dergelijke toestellen, de grote concurrent in dit segment is het Amerikaanse Boeing met de Boeing 737 in verscheidene varianten.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…