Home / Technologie / Airbus: vliegen op waterstof

Airbus: vliegen op waterstof

Airbus: vliegen op waterstof

Airbus heeft maandag drie ontwerpen gelanceerd voor zero-emission vliegtuigen met waterstof (H) als energiebron. De fabrikant denkt een manier te kunnen vinden om bestaande technische bezwaren op te lossen. In 2035 kan het H-vliegtuig er zijn.

Airbus onderzoekt drie concepten, onder de projectnaam ZEROe, voor klimaatneutrale vliegtuigen, met twee manieren van voortstuwing: de turbofan (de huidige straalmotor) en de turboprop (propellor). Twee ontwerpen zien eruit als klassieke vliegtuigen (romp, twee vleugels en een staart) de derde heeft de vorm van een vliegende vleugel, met turbofan-motoren. Wat ze alle drie gemeen hebben is de energiebron van de motoren, namelijk waterstof, chemisch symbool H.

Dichtheid
Van vloeibare waterstof is bekend dat de energiedichtheid slechts een kwart bedraagt van die van kerosine, waardoor er vier keer zoveel nodig is om dezelfde voortstuwing te bereiken. Bovendien komt waterstof niet in de natuur voor, maar moet via elektrolyse uit water (H2O) worden gesplitst, hetgeen op zich veel energie kost.

Dat laatste probleem wil Airbus aanpakken door duurzame energie (zon, wind, waterkracht) in te zetten bij de productie van waterstof, waardoor de vliegtuigen per saldo klimaatneutraal zouden zijn, want bij de verbranding van H in de motoren is waterdamp de enige emissie. Hoe Airbus het volumeprobleem denkt op te lossen is nog niet duidelijk.

Topman Guillaume Faury van Airbus sprak niettemin maandag alvast van een “historisch moment” voor de commerciële luchtvaart. “Ik ben er heilig van overtuigd dat het gebruik van waterstof als primaire energiebron voor vliegtuigen de potentie heeft de impact van de luchtvaart op het klimaat aanzienlijk te verkleinen.”

Reactie TU Delft
Joris Melkert, docent luchtvaarttechniek aan de TU Delft, zegt in een reactie tegen Zakenreis: “Qua gewicht is waterstof een heel interessante brandstof, maar qua ruimte die je nodig hebt is het dus een veel slechtere brandstof dan jet fuel. De truc zit hem erin dat je dit in samenhang een beetje weet te optimaliseren. Wat je in de ontwerpen van Airbus ziet is dat ze hier mee spelen.”

Hij vervolgt: “Het voorbeeld van de opvolger van de Airbus A320 laat dat het mooiste zien. De huidige A320 kan ongeveer 7.000 km vliegen, terwijl het in 80 procent van de commerciële vluchten gaat om afstanden onder de 2.000 km. Bestaande vliegtuigen kunnen dus eigenlijk teveel voor wat ze dagelijks doen.”

“De variant van de A320 die ze nu voorstellen kan maar 3.700 km afleggen. Als je veel minder ver hoeft te vliegen en ook nog eens een lichtere brandstof hebt, kan het dus. Je betaalt wel een extra prijs voor de ruimte die je nodig hebt voor de opslag van de waterstof en dus voor een grotere en zwaardere tank, maar dat kan blijkbaar uit. Als je echter  verder zou willen vliegen loopt dit waarschijnlijk uit de hand,” aldus Joris Melkert.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

Nieuwe ontslaggolf bij KLM 

21/01/2021

KLM schrapt 800 tot 1.000 banen, bovenop de reductie met 5.000 banen in 2020. Het bedrijf zegt dat herstel langer duurt dan verwacht. In de nieuwe saneringsronde zijn het vliegverbod…

Nieuw reisbeleid onder Biden

Nieuw reisbeleid onder Biden

20/01/2021

Joe Biden, die woensdag om 11.48 uur lokale tijd is beëdigd als 46ste president van de Verenigde Staten, neemt voor de reisbranche de komende dagen maatregelen om het beleid van…