Home / Technologie / Airbus weg uit UK als er geen handelsakkoord met EU komt

Airbus weg uit UK als er geen handelsakkoord met EU komt

Airbus weg uit UK als er geen handelsakkoord met EU komt

Airbus zegt de productie in het Verenigd Koninkrijk te zullen verminderen of te staken als het land de Europese Unie verlaat zonder handelsakkoord. De Frans-Duits-Spaanse vliegtuigbouwer heeft 14.000 werknemers in de UK, met nog eens 100.000 gerelateerde banen.

Het staat vast dat de UK op 31 maart 2019 de Europese Unie verlaat, een gevolg van het Brexit-referendum uit 2016. De Britse regering en de Europese Commissie steggelen nog steeds over de voorwaarden waaronder dat zal gebeuren.

Indien er in het geheel geen akkoord komt, een ‘harde Brexit’, betekent dit dat alle handelsovereenkomsten tussen de EU en de UK komen te vervallen. In dat geval moeten bedrijven als Airbus bilateraal met de Britse regering overeenkomsten sluiten. De fabrikant zegt daar geen oren naar te hebben en wil daarom ‘heel voorzichtig’ omgaan met nieuwe investeringen in de UK.

Bristol
Airbus UK, een volledige dochtermaatschappij van Airbus (beursgenoteerd, statutair hoofdkantoor in Leiden) heeft haar lokale HQ  in Bristol, in het westen van Engeland. Daar staat ook een van de twee grote productiecentra. De andere is gevestigd in Broughton, in het noorden van Wales. Airbus laat in de UK onder meer de vleugels maken voor alle types toestellen. Tot 2006 was Airbus UK in handen van een Britse aandeelhouder, maar werd in dat jaar overgenomen door het moederbedrijf.

In hoeverre het Airbus menens is met de verplaatsing van de productie is de vraag. Mogelijk is er alleen maar sprake van het onder druk zetten van de Britse regering. Het verhuizen en opnieuw inrichten van faciliteiten zou een enorme operatie betekenen, met hoge kosten als gevolg.

Voordeel zou wel zijn dat de productielijnen korter zouden kunnen worden, indien Airbus erin zou slagen nieuwe fabrieken te openen nabij Hamburg of Toulouse, de twee steden waar de meeste productie plaatsvindt. Nu nog moeten de vleugels van vliegtuigen vanuit de UK worden vervoerd naar Duitsland en Frankrijk.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer uitstel Lelystad Airport

Weer uitstel Lelystad Airport

25/01/2021

De opening van Lelystad Airport vindt waarschijnlijk later plaats dan in november dit jaar, zoals eerder gepland. De Tweede Kamer heeft het dossier maandag “controversieel” verklaard, nu de regering demissionair…

Europese luchttaxi op komst

Europese luchttaxi op komst

22/01/2021

Een Europees programma rond drones wil vanaf volgend jaar proeven doen met vliegende taxi’s, zonder piloot. Nederland is betrokken bij het project, dat “een veilige integratie van drones in een…

Sneltest UK ook op Eurostar

Sneltest UK ook op Eurostar

22/01/2021

Reizigers die vanaf zaterdag per Eurostar vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland willen, moeten voordat ze op de trein stappen een sneltest ondergaan. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van…

Minister negeert bede KLM

Minister negeert bede KLM

21/01/2021

Voor KLM-crew wordt vooralsnog geen uitzondering gemaakt bij de verplichte sneltest die vanaf 23 januari ingaat. Dit heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag gezegd in de Tweede…