Home / Technologie / Airbus naar nieuwe hoogte

Airbus naar nieuwe hoogte

Airbus naar nieuwe hoogte

Airbus heeft gisteren met haar Perlan Mission II, een vliegtuig zonder motor, een recordhoogte bereikt van negentien kilometer. Aan boord zaten twee piloten, achter elkaar. De Perlan, gebouwd in de Verenigde Staten, werd tot een hoogte van 42.000 voet omhoog getrokken door een eenmotorige Grob Egret G520 turboprop.

Het zweefvliegtuig, dat een drukcabine heeft, steeg daarna zelfstandig nog eens 20.000 voet, om uit te komen rond de 62.000 voet, negentien kilometer hoogte. De piloten zetten het zweefvliegtuig later veilig aan de grond.

Argentinië
De testvlucht had plaats in El Calafate, een gebied in het uiterste zuiden van Argentinië, waar de thermiek zo gunstig is dat zweefvliegtuigen in theorie tot 100.000 voet (ruim dertig kilometer) kunnen stijgen.

Het Perlan Project startte begin deze eeuw, met Airbus als sponsor, maar de ontwikkelingen op dit gebied gaan langzaam. Het hoofddoel is de bouw van vliegtuigen die niet meer – of niet geheel – op fossiele brandstoffen voortgedreven hoeven te worden. Gebruik maken van luchtstromingen is een van de opties.

‘Innovatie is een modewoord in de luchtvaart van tegenwoordig, maar Perlan geeft echt uitdrukking aan gedurfd denken en creativiteit, twee basiskenmerken van Airbus,’ zei Tom Enders, de CEO van het Europese bedrijf gisteren.

Fossiele brandstof
Airbus en andere fabrikanten zoeken al jaren naar alternatieven voor fossiele brandstof als energiebron voor de voortstuwing van vliegtuigen. Thermiek, zonne-energie, waterstof en electriciteit zijn enkele van de opties. Toepassing is nog niet zo eenvoudig, kerosine blijkt in de praktijk vooralsnog verreweg de meest efficiënte bron van energie voor de luchtvaart te zijn en heeft bijvoorbeeld een opbrengst per kilo (uitgedrukt in joules) die zestig maal hoger is dan die uit accu’s. Alleen heeft ‘jet fuel’ één groot nadeel: de uitstoot van broeikasgassen.

Airbus noch andere bedrijven durven te zeggen wanneer er reële alternatieven voor motoren op fossiele brandstof op de markt komen. Kleinere vliegtuigen, zoals de Perlan en andere types, die zonder kerosine kunnen, bestaan al langere tijd. De stap naar een grotere schaal is het probleem, zelfs naar vliegtuigen met twintig of dertig stoelen, laat staan toestellen met meer dan honderd zitplaatsen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Duitsland verplicht coronatest

Duitsland verplicht coronatest

07/08/2020

Met ingang van zaterdag 8 augustus moeten alle passagiers op Duitse luchthavens die zijn aangekomen vanuit risicogebieden verplicht een coronatest ondergaan. Dit heeft de regering in Berlijn besloten. Wie weigert…

Teststraat corona op Schiphol

Teststraat corona op Schiphol

06/08/2020

De regering wil een vrijwillige teststraat inrichten voor passagiers afkomstig uit zogeheten risicogebieden. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdagavond gezegd tijdens een persconferentie, samen met premier Rutte….

Megaverlies Lufthansa Group

Megaverlies Lufthansa Group

06/08/2020

Lufthansa heeft door de coronacrisis in het eerste halfjaar een megaverlies geleden van 2,9 miljard euro. Dit heeft de Duitse groep donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf zegt dat verdere ontslagen  nu…

Grote reorganisatie bij Accor

Grote reorganisatie bij Accor

05/08/2020

Accor reorganiseert en ontslaat daarbij duizend medewerkers. Dit heeft de Franse hotelgroep bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers 2020, waarin het concern als gevolg van de coronacrisis een verlies…

Groot baanverlies bij Booking

Groot baanverlies bij Booking

04/08/2020

Booking.com ontslaat een kwart van het personeel. Dit heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdag op het hoofdkantoor in Amsterdam bekendgemaakt. Het boekingsplatform voor hotels en andere accommodatie is sinds maart door…