
Witte zandstranden, palmbomen, dolfijnen, eilandjes, bergen, pagodes en hotsprings – wie denkt bij deze woorden meteen aan Xiamen?
Toch telt de stad in Zuid-China 3,5 miljoen inwoners en wordt zij al sinds 2011 met Amsterdam verbonden door drie non-stop lijndiensten per week van KLM.
Hoog tijd voor een charmeoffensief dus. Xiamen wil Europese MICE-gasten, maar ook toeristen ontvangen. Met als belangrijkste argument, naast het prettige subtropische klimaat: in tegenstelling tot andere Chinese steden zijn historische gebouwen in Xiamen wél bewaard gebleven. Op Gulangyu bijvoorbeeld, een eilandje met eetstalletjes en straatverkopers, maar ook leuke cafés en trendy restaurants.
KLM gelooft in elk geval heilig in de potentie van Xiamen en de rest van Groot-China, vertelt Carl Schelleman, vicepresident Sales & Services. “Onze strategie voor groei in Groot-China rust op drie pijlers. Allereerst bieden we een uitgebreid netwerk van bestemmingen in China. KLM vliegt 43 keer per week vanaf Schiphol naar zeven bestemmingen. Samen met onze joint venture-partner China Southern zijn dat 53 lijndiensten per week, oftewel 30.000 stoelen. De tweede pijler is het aanbieden van verbeterde connectiviteit. Samen met China Southern bieden we zesentwintig codeshare-bestemmingen aan in China vanaf de gateways plus vijf in Australië en Nieuw-Zeeland. Andersom geldt natuurlijk ook, dat China Southern vanaf Amsterdam doorverbindingen met KLM aan kan bieden. Derde pijler is het versterken van de partnerschappen die we hebben met China Southern, China Eastern, Xiamen Airlines, Shanghai Airlines, Sichuan Airlines en China Airlines.”
Air France werkt nauw samen met China Eastern, dat op Parijs vliegt. KLM zoals gezegd met joint-venturepartner China Southern van, naar en via Schiphol. Maar hoe zit het met de overige vier? “Zij bekijken de mogelijkheden van vluchten naar Europa,” zegt Schelleman. “Zodra ze op Amsterdam of Parijs gaan vliegen, wordt een joint venture mogelijk als logische vervolgstap in de samenwerking.”