Home / Reistips / The Business Tourist: Patrick den Bult over Krakau

The Business Tourist: Patrick den Bult over Krakau

The Business Tourist: Patrick den Bult over Krakau

Patrick den Bult werkte eerder in Polen voor Ahold, Shell en Kaufland. Nu is hij in Krakau mede-eigenaar van OSHEE, een bedrijf dat nationaal marktleider is in sportdrankjes. Verder helpt hij Nederlandse ondernemers zaken te doen in en met Polen. Den Bult, die vloeiend Pools spreekt, is als eerste – en tot nu toe enige – buitenlander gekozen tot raadslid van de stad.

“Krakau – Kraków in het Pools – is de voormalige hoofd­stad vanKrakau-Rynek Polen en beleeft momenteel een toeristische boom. Krakau heeft veel te bieden, zowel in de stad zelf als in de omgeving. De oude stad en het enorme kasteel zijn in de oorlog bewaard gebleven en staan nu op de Unesco-lijst. Qua bevolking is het een jonge stad, met 200.000 studenten. Het leven in Krakau is Bourgondisch: mensen hebben geen haast, genieten van een bakkie koffie met vrienden in een van de vele cafés of op het terras van het Rynek, het grote plein.”

Eten
“In het oude centrum zijn meer dan driehonderd restau­­rants waar je heel goed kunt eten. De Poolse keuken is niet echt verfijnd, maar is wel een goede basis voor de verplichte wodka. Aan te bevelen zijn Ogniem I Mieczem, met een decor dat aan een oude hut doet denken, en Pod Aniolami. Het oudste restaurant is Wierzynek (sinds 1374) op het Rynek. Restaurants op het Rynek zijn doorgaans gericht op toeristen, met een mindere kwaliteit en hogere prijs tot gevolg.”
Wierzynek

Uitgaan
“In een studentenstad als Krakau is uitgaan niet moeilijk. In de oude stad zijn talrijke bars en disco’s. Meer op niveau is Baroque; een bar met beneden een dansvloer en buiten een patio. Feniks bestaat al sinds 1938 en hier feest je als in de communistische tijd – ouderen komen hier vanwege nostalgie, jongeren om de sfeer op te snuiven. Op de Plac Nowy zijn verschillende pubs. Staand een pilsje drinken op het pleintje is een makkelijke manier om mensen te ontmoeten. In heel Krakau zie je ook pijalnia wódki, vrij vertaald: een wodka-doopplaats. Daar komen veel studenten. Je koopt er voor iets meer dan een euro een wodka en voor nog een euro een hartige hap. De sfeer is uitbundig.”

Cultuur
“Krakau is de culturele hoofdstad van Polen, met volop keuze aan theaters en opera. Ook zijn er veel kleine cafés en restaurants met livemuziek, zoals Piano Rouge op het plein of Stalowa Magnolia. Het belangrijkste monument van Polen, kasteel Wawel, staat midden in de stad. Een terugblik in de communistische tijd krijg je in de wijk Nowa Huta, een speciaal door de Russen gebouwde arbeiderswijk voor de werknemers van de enorme staalfabriek ten oosten van Krakau. Twee absolute aanraders zijn het interactieve ondergrondse museum op het Rynek, dat de hele geschiedenis van Krakau laat zien, en het Schindler museum (ja, dat van de film) over Krakau in oorlogstijd. In de omgeving van Krakau zijn de zoutmijn in Wieliczka en het voormalige Duitse vernietigingskamp Auschwitz (Oświęcim in het Pools) plaatsen die je verplicht bent te bezoeken.”

Natuur
“Krakau ligt op anderhalf uur rijden van de Tatra Bergen waar je kunt wandelen of, tot in april, skiën.Vanuit Krakau kun je ook een fietstocht maken naar het Ojcowski Park, door de vallei naar een klein kasteel. Wat verder weg, zo’n anderhalf uur rijden ligt Zakopane, een typisch bergdorp met een heel andere cultuur en een goed wandelgebied.”

Gouden tip
“Probeer Krakau niet in één weekend te doen. Plan een week of kom een keer terug want er is veel te doen. Als je dan toch wat langer blijft: huur een fiets en ga de fietsboulevard op langs de Wislarivier (zuidkant) richting het klooster Tyniec. Bij terugkeer kun je relaxen aan het stadstrand onder het genot van een drankje en een partijtje beachvolleybal of voetbal spelen.”

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta investeert in milieu

Delta investeert in milieu

17/02/2020

Delta Air Lines investeert tot 2030 honderd miljoen euro per jaar om de eigen uitstoot van CO2 te verminderen. De Amerikaanse carrier zegt hiermee onder meer ‘clean-air technologieën’ te willen…

‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

14/02/2020

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging…

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

14/02/2020

2020 wordt volgens president-directeur Dick Benschop ‘een cruciaal jaar.’ Hij noemde vrijdag de situatie rond Lelystad, de ontwikkeling op ‘de middellange termijn’ en de ‘contouren van de luchtvaart richting 2050’…

Deal Corendon en KLM

Deal Corendon en KLM

13/02/2020

KLM heeft donderdag een overeenkomst gesloten met vakantiebedrijf Corendon over vluchten naar Curaçao. Vanaf het winterseizoen 2020/2021 neemt Corendon gedurende een periode van drie jaar een kwart miljoen stoelen af…