Home / Reistips / The Business Tourist: Anne van Leeuwen over Toronto

The Business Tourist: Anne van Leeuwen over Toronto

The Business Tourist: Anne van Leeuwen over Toronto

Anne van Leeuwen is de consul-generaal voor Nederland in Toronto, de grootste stad van Canada, waar hij sinds 2013 woont. Hij maakt er nu “een uitzonderlijk zachte winter” mee met temperaturen boven nul, door het effect van El Niño. In normale winters kan het er min 20 zijn.

skyline Toronto“Toronto is een stad waar je je makkelijk thuis zult voelen, maar je moet er wel even in komen. Het is geen New York waar je zo alle activiteiten induikt, je moet hier de wijken in. De mensen zijn over het algemeen heel vriendelijk en de stad is goed georganiseerd, veilig en groen. Het unieke van Toronto is het multiculturele, kosmopolitische karakter en dat gaat buitengewoon goed. Er is geen stad in de wereld waar een groter percentage van de inwoners er niet is geboren, meer dan de helft. Alle nationaliteiten zijn hier vertegenwoordigd onder de 2,7 miljoen inwoners. De wijken zijn vaak wel georganiseerd naar afkomst, zoals Grieks en Italiaans. Een Nederlandse wijk is er niet, maar er wonen hier wel veel mensen met Nederlandse wortels: zo’n 100.000.”

Cn TowerEten en drinken
“Het barst van de restaurants en cafés in Toronto waar je ongelooflijk lekker kunt eten. Mijn advies is: ga Little Italy in om een Italiaan te vinden, Chinatown voor een Chinees, et cetera. Ik heb niet echt favorieten. Wat ik traditioneel doe als ik bezoek krijg, is eten in het 360 restaurant van de CN Tower, dan zit je 350 meter boven de stad. Het restaurant draait rond, dus je ziet Toronto aan je voorbij komen. Vooral als de avond valt, biedt dat mooie vergezichten. De wijk Kensington is ook erg leuk, met kleine straatjes, restaurants, marktjes en muziek, een beetje zoals de Amsterdamse Jordaan.”

Vrije tijd
“Toronto heeft een groot entertainment district rondom Queen Street West en King Street West. Daar is het trendy en altijd feest. In de vele, grappige kleine winkeltjes is het ook goed shoppen. Heb je iets meer tijd dan kun je vanuit Toronto naar de Niagara Water­vallen rijden, een afstand van 180 kilometer, dus makkelijk te doen in een dag. Als je iets meer stroomopwaarts gaat, kun je schitterend wandelen langs de enorm snelstromende rivier en zie je geen hond. Het dorp Niagara on the Lake is voor Canadese begrippen een oud, pittoresk stadje. Je kunt er ook goed lunchen.”

Cultuur
“In Toronto heb je de Canadian Opera Company (COC) gevestigd in het Four Seasons Centre, een prachtig theater met een schitterende architectuur, zowel van binnen als van buiten. De opera’s in de COC zijn van wereldklasse. Je kunt ook naar de Roy Thompson Hall, de thuisbasis van het Toronto Symphony Orchestra, een heel goed orkest. Een bezoek aan de Art Gallery of Ontario (AGO) is eveneens aan te bevelen.”

Ice-hockeySport
“Sport is heel belangrijk in Canada, met ijshockey en honkbal voorop. Een bezoek aan de Toronto Blue Jays, een honkbalploeg, is als een lekker avondje uit, met topsport, terwijl je hamburgers eet en Budweisers drinkt. IJshockey noemen ze hier ‘het geschenk van Canada aan de mensheid’, hoewel ik de Canadezen graag mag plagen door te wijzen op schilderijen van Hendrick Averkamp uit de zeventiende eeuw waarop je kunt zien dat de Nederlanders toen al aan het ijshockeyen waren. In het najaar, tijdens de Indian Summer, is golfen hier spectaculair door de prachtige kleuren van de bomen.”

Gouden tip
“Even eruit naar de Toronto Islands, die liggen op tien minuten varen met een pont, in Lake Ontario. Het is een mini-archipel van eilandjes, onderling verbonden met bruggetjes. Je hebt er een magnifiek uitzicht op de stad. Je vindt er ook zeven tulpi-stoelen, een Nederlands ontwerp van Marco Wanders. Koning Willem-Alexander heeft deze stoelen tijdens zijn staatsbezoek in 2015 cadeau gedaan.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Nieuwe cabine A330 KLM

Nieuwe cabine A330 KLM

16/03/2018

KLM heeft deze week haar eerste Airbus A330 met een vernieuwd interieur geïntroduceerd. De stoelen in de businessclass zijn nu full-flat en het entertainmentsysteem is vervangen. Ook in de economy-class…

IHG koopt belang in Regent

IHG koopt belang in Regent

15/03/2018

De InterContinental Hotels Group (IHG) koopt een belang van 51 procent in Regent Hotels. De Britse hotelketen betaalt 39 miljoen dollar voor de veel kleinere Taiwanese branchegenoot. IHG, beursgenoteerd, had…

AccorHotels in 100 landen

AccorHotels in 100 landen

14/03/2018

De AccorHotels Group is sinds kort aanwezig in honderd landen. De Franse keten, met merken als Novotel, Ibis,  Pullman en Sofitel, is naar eigen zeggen uitgegroeid tot marktleider op veel…

Nieuwe vliegtuigen Turkish

Nieuwe vliegtuigen Turkish

13/03/2018

Turkish Airlines vernieuwt haar vloot met de aanschaf van 25 Boeing Dreamliners en 25 Airbus A350’s. De totale order heeft een waarde van rond de vijftien miljard dollar. De bestellingen…