Houdt u van zalm, havermout, citrusfruit of bananen en stapt u bijna op het vliegtuig? Dan kunt u het beste eerst iets eten van een van deze producten, want volgens Engelse onderzoekers zitten er stoffen in die ons “gelukkig” maken. Acht restaurants op de Londense luchthaven Gatwick zijn deze zomer begonnen met het aanbieden van ‘happy meals’.
De Engelse voedingsdeskundige Jo Travers heeft Gatwick geadviseerd over de maaltijden. “Geluk is een complexe zaak, maar er zijn bepaalde voedingsmiddelen die de ‘gelukkige’ chemicaliën in onze hersenen een boost geven,” zei Travers tegen Britse media. Het gaat onder meer om de stofjes serotonine, dopamine en omega 3, die een positief effect zouden hebben op ons algehele gevoel van welbehagen. Behalve gelukzaligheid gaat het ook om producten die in zijn algemeenheid zeer gezond zijn. Vooral op lange vluchten is het volgens Travers heel belangrijk om voldoende van deze stoffen op te nemen.
Je vindt ze niet in frieten en cola, maar onder meer wel in de smoothie Good Morning Wake Up, met ananas, banaan, sinaasappel en papaja, te verkrijgen bij restaurant Wondertree op Gatwick. Ook de salade met zalm en citrusfruit bij Frankie & Benny o de luchthaven geeft een gelukkige kick. Wie weinig ‘gelukkige stoffen’ tot zich neemt voorafgaand aan een vlucht heeft volgens Jo Travers eerder last van vermoeidheid en wisselende stemmingen. De gezonde maaltijden op Gatwick zijn te herkennen aan het label van een glimlachende emoticon met een zonnebril.
De top tien van ‘gelukkige ingrediënten’ is volgens Travers:
1. zalm
2. tonijn
3. bananen
4. havermout
5. citrusfruit
6. spinazie en boerenkool
7. sesamzaad
8. groene thee
9. kikkererwten
10. sojaproducten