Home / Reistips / Grieken kunnen tickets cash betalen bij Ryanair

Grieken kunnen tickets cash betalen bij Ryanair

Grieken kunnen tickets cash betalen bij Ryanair

Griekse passagiers die met Ryanair willen vliegen kunnen op de luchthaven tickets kopen en deze cash betalen. Dit heeft de Ierse airline gezegd. Door de Griekse schuldencrisis is het momenteel vrijwel onmogelijk voor Grieken om nog transacties uit te voeren via internet of creditcards te gebruiken.

Dit geldt niet alleen voor tickets. Het hele betalingsverkeer via internet is vastgelopen in Griekenland omdat de debet- of creditcards zijn gekoppeld aan Griekse banken, die sinds begin deze week dicht zijn. Grieken kunnen ook maar in zeer beperkte mate geld pinnen bij bankautomaten. Maar veel Grieken hielden al langere tijd rekening met dit scenario en hebben eerder veel geld van de bank gehaald. Ryanair heeft nu bij de ticket desks op luchthavens de mogelijkheid geopend voor Grieken om tickets in baar geld te betalen. De prijsvechter vliegt op elf bestemmingen in Griekenland.

Ondanks de grote financiële problemen in Griekenland lijkt de reisbranche in het land daarvan vooralsnog weinig gevolgen te ondervinden. Zowel uit de zakelijk als de leisure-markt worden geen omzetdalingen gemeld. De reisindustrie is een grote sector in Griekenland, goed een omzet van 32 miljard dollar in 2014 (17 procent van het bruto nationaal product). Tien procent van de Griekse arbeidsbevolking werkt in de toerisme- en reisbranche. Buitenlanders die dezer dagen naar Griekenland reizen wordt geadviseerd voldoende cash mee te nemen voor het hele verblijf.

Of de situatie de komende weken zo zal blijven is nog onduidelijk. Komende zondag mogen de Grieken in een referendum stemmen of ze voor of tegen nieuwe door de EU opgelegde bezuinigingen zijn. Als een meerderheid de plannen van ‘Brussel’ afwijst bestaat de kans dat Griekenland de eurozone verlaat, maar daar kunnen nog wel maanden over heen gaan.

Het zou vooral het leven van de Grieken zelf veranderen, omdat ze een andere munt zullen krijgen, met een mogelijke terugkeer van de vroegere drachme. De waarde van de munt zou om te beginnen een-op-een met de euro kunnen zijn, maar een zeer snelle waardevermindering van de nieuwe drachme ligt daarna voor de hand. Voor reizigers uit de eurozone verandert er weinig, de euro kan gewoon blijven worden gebruikt in Griekenland. Door de snelle inflatie ontstaat er dan mogelijk wel een prijsvoordeel voor ‘Euro-peanen’ – maar dit gaat dus pas op als Griekenland, al dan niet gedwongen, de eurozone verlaat.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta investeert in milieu

Delta investeert in milieu

17/02/2020

Delta Air Lines investeert tot 2030 honderd miljoen euro per jaar om de eigen uitstoot van CO2 te verminderen. De Amerikaanse carrier zegt hiermee onder meer ‘clean-air technologieën’ te willen…

‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

14/02/2020

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging…

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

14/02/2020

2020 wordt volgens president-directeur Dick Benschop ‘een cruciaal jaar.’ Hij noemde vrijdag de situatie rond Lelystad, de ontwikkeling op ‘de middellange termijn’ en de ‘contouren van de luchtvaart richting 2050’…

Deal Corendon en KLM

Deal Corendon en KLM

13/02/2020

KLM heeft donderdag een overeenkomst gesloten met vakantiebedrijf Corendon over vluchten naar Curaçao. Vanaf het winterseizoen 2020/2021 neemt Corendon gedurende een periode van drie jaar een kwart miljoen stoelen af…