Home / Reistips / De beste ‘workation’ steden

De beste ‘workation’ steden

De beste ‘workation’ steden

Holidu heeft een ranglijst opgesteld van steden waar reizigers het beste hun ‘workation’ kunnen doorbrengen: het combineren van werk en vrije tijd. Lissabon staat in Europa bovenaan, Amsterdam op plek 43.

We zijn er door de pandemie zo aan gewend geraakt: werken vanuit huis, van alle dagelijkse gemakken omringd en simpel te combineren met vrije tijd. Nu we weer meer en meer mogen reizen willen mensen die mix ook mee ‘naar buiten’ nemen. Workation is de nieuwe trend, zegt Elsbeth Reinke van metazoekmachine Holidu die een lijst heeft opgesteld van beste steden op dit gebied –  daar waar snel internet is en goede koffie, tegen redelijke prijzen.

Reinke licht via een videoverbinding uit de Allgäu, een gebied ten westen van München, toe: “Als je de afgelopen 18 maanden thuis hebt gewerkt, hoe feng shui je kantoor thuis ook is of met hoeveel exotische planten je je ook omringd hebt, waarschijnlijk ben je onderhand ontzettend toe aan een andere omgeving. Enter de werkvakantie, in hippere termen ook wel de workation genoemd.”

Voorheen bleisure
Het fenomeen bestond al langere tijd: menig zakenvrouw of -man koppelde in het verleden aan een trip voor werk enige dagen vrije tijd voor zichzelf, bleisure heette dat ook wel, een samenvoeging van business en leisure. Nu is de situatie omgedraaid. Het (gedeeltelijk) thuiswerken lijkt een blijvertje te zijn, temeer daar verbindingen per video binnen twee jaar tijd een stormachtige ontwikkeling hebben doorgemaakt.

Maar ‘thuis’ kan overal zijn, ook in het buitenland. “Je reist naar een nieuwe bestemming waar je van daaruit in elk geval een deel van je verblijf achter je laptop kruipt,” aldus Reinke. “Het is niet helemaal een volwaardige vakantie waarbij je om 11 uur ‘s morgens aan de cocktails kunt beginnen, want je hebt nog steeds e-mails te doen en taken uit te voeren, maar het biedt wel een verandering van omgeving en de kans om buiten de werkuren om te ontspannen weg van huis.”

Index
Holidu, een startup die sinds 2016 een overzicht geeft van accommodaties over de hele wereld – nu in 201 landen – heeft onlangs een ‘Workation Index’ samengesteld. Dit is een ranglijst van de beste steden ter wereld ‘waar werk en plezier ideaal kunnen worden gecombineerd.’ Omdat intercontinentaal reizen nog niet is hersteld is er ook een Europese lijst.

Holidu heeft de belangrijkste criteria voor de ‘telewerker’ opgesteld en dat zijn: de kosten voor accommodatie, koffie en taxi, de beschikbaarheid van co-workplekken en de snelheid van de beschikbare internetverbinding. Andere factoren die zijn meegewogen: het aantal lokale activiteiten, de kosten van een drankje na het werk en het gemiddelde aantal uren zonneschijn. In de top tien komen geen Nederlandse steden voor. Amsterdam is blijven steken op plek 43, Rotterdam op 55. Ook Parijs (plaats 23) en Londen (38) hebben geen ereplaatsen behaald.

Lissabon
De beste locatie om werk en vrije tijd te combineren in Europa is Lissabon, volgens Holidu. De index beschrijft de winnaar zo:  “Een stad met vele facetten. Het is de geboorteplaats van heerlijke pastel de nata, goede goedkope wijn en het bruist van de energie bij het geluid van fado dat de straten vult. De stad biedt externe werknemers ook gemakkelijke toegang tot een aantal stranden die net buiten het hotel liggen. Perfect voor een vroege ochtend of late namiddag zwemmen, vooral omdat taxi’s slechts ongeveer 47 cent per km kosten. Er is ook een groot aanbod voor co-working spaces.”

 

Barcelona
Op de tweede plek staat Barcelona. “De unieke architectuur van de stad, met dank aan ontwerpers zoals Gaudí, heeft het een plaats opgeleverd in de top 10 van meest instagrambare steden. Barcelona heeft na Londen het grootste aantal co-working spaces in Europa. De internetsnelheid is er indrukwekkend gezien de bevolking van meer dan vijf miljoen mensen, met een gemiddelde van 37 Mbps.”

Boedapest
De derde stek in de Workation Index is voor Boedapest. De Hongaarse hoofdstad heeft ‘sterke scores over de hele linie,’ volgens Holidu. “Als je op zoek bent naar warm weer, is Boedapest niet de beste gok. De stad krijgt gemiddeld minder dan 2000 uren zon per jaar. Maar wat er ontbreekt aan zonnestralen, maakt zij zeker goed met de prijs voor drankjes. Voor liefhebbers van een goede bak koffie is Boedapest een prima uitvalsbasis, want een schuimige cappuccino kost gemiddeld maar 1,40 euro. De stad is ook een goede keuze voor iedereen die van een drankje na het werk houdt, met twee pinten lokaal bier die ongeveer 2,80 euro kosten.”

De volledige index: https://www.holidu.nl/magazine/de-beste-steden-voor-een-workation

Foto’s © Holidu/ Photo by Diego García on Unsplash

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ZAKENREIS stopt in 2022

ZAKENREIS stopt in 2022

31/12/2021

In april 1999 schreef mijn vader Kees Hundepool (92), die in 1967 Zakenreis lanceerde, zijn laatste voorwoord. Een maand later ik mijn eerste. Nu, ruim 27 jaar nadat ik in…

TMC Special 2022 – Uniglobe

TMC Special 2022 – Uniglobe

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – STI

TMC Special 2022 – STI

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – CWT

TMC Special 2022 – CWT

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….