Home / Reistips / Business Tourist: Olivier Jongeneel over Wenen

Business Tourist: Olivier Jongeneel over Wenen

Business Tourist: Olivier Jongeneel over Wenen

Olivier Jongeneel (29) woont en werkt in Wenen als teamleider in de handel van oliezaden bij Raiffeisen Ware Austria (RWA), een concern in de agriculturele sector. De Oostenrijkse hoofdstad werd onlangs voor de achtste maal op rij uit­ge­roepen tot de meest leefbare stad van Europa.

“Dat de kwaliteit van leven in Wenen goed is, kan ik alleen maar beamen. Het is veilig, de openbare voor­zieningen zijn heel goed, het klimaat is aangenaam en de omgeving is prachtig. De stad is opgebouwd in Bezirken: 23 districten waarvan nummer 1 het centrum is. Daar vind je, omsloten door de Ringstraße, de bekendste gebouwen: de Hofburg, Opera en de Stephansdom. Aan de Ringstraße vind je het Rathaus en het Parlement, twee indrukwekkende gebouwen.

Zelf woon ik in het zevende Bezirk, Neubau, het kleinste district van de stad met een levendig straatbeeld. Er wonen veel hippies, maar bij mij om de hoek woont ook de Bundeskanzler. In de omgeving van de Neubaugasse en Spittelberg vind je allemaal kleine boetiekjes. De bekende winkelketens zitten op de Mariahilferstraße. De leukste barretjes zitten op de Zollergasse.”

Cultuur
“Wenen is een stad voor cultuurliefhebbers. Vooral de theaters en natuurlijk de opera zijn bekend. Maar er zijn ook boeiende musea, zoals het Albertina met de grootste verzameling grafische kunst ter wereld. Monet, Picasso, Rembrandt, Da Vinci, ze hangen er allemaal! Ook ga ik graag naar het Museumkwartier met kleine musea, ateliers en een mooie binnenplaats met vaak livemuziek en ’s winters een kerstmarkt. Ten slotte mag een bezoek aan Schloss Schönbrunn niet ontbreken.”

Ontspannen
”Wenen heeft veel mooie parken, waaronder het eeuwenoude Praterpark, het grootste van de stad. Der Burggarten en het Stadtpark zijn vooral geschikt voor een gezellige picknick. ‘s Zomers is het druk op het Donauinsel, een eiland in de rivier. Je kunt er in de Donau zwemmen. Dat kan ook in de stad zelf, op het Badeschiff bijvoorbeeld. Daarnaast zitten Motto am Fluss, met een heerlijk zonnedek en ligstoelen, en Herrmann strandbar. Voor wat betreft uitgaan is de Volksgarten discotheek terecht heel populair!”

Eten en drinken
“Weners zijn echte levensgenieters. Koffiehuizen, cafés en restaurants zijn ook op doordeweekse dagen druk bezet. De Naschmarkt is echt the place to be. Hier kun je lekker ‘nassen’ en drinken bij gezellige kramen en kleine restaurants. De schnitzel blijft het bekendste gerecht, maar voor meer typisch Weens eten ben je bij Wiener op de Hermanngasse aan het juiste adres. Voor de zakelijke bezoeker met een breder budget is restaurant Steirereck in het Stadtpark de onbetwiste nummer een. In de Albertina Passage is het meer ‘zien en gezien worden’. Mijn favoriete restaurant is ULRICH, waar jong publiek komt. Aan de overkant van het Sankt-Ulrichs-Platz zit van dezelfde eigenaar de kleine broer ERICH, een goeie stek om te lunchen. Ten slotte is het Schweizerhaus een beroemde plek. Dat staat in het Praterpark, begon meer dan 250 jaar geleden als jachthut maar is nu een biertuin. Tip: bestel de Stelze, een varkenspoot met kren (mierikswortel) en mosterd. Voor liefhebbers: in de horeca is roken nog niet verboden.”

Insider tips
”Ga bij minder goed weer een cocktail drinken in DO&CO, in het gebouw aan de Stephanplatz, met prachtig uitzicht op de dom. De in barok­stijl ingerichte American Bar Roberto is de plek waar kosmo­polieten later op de avond een cocktail drinken. Zum Schwarzen Kameel is een heerlijk lokaal in het centrum voor een goed glas wijn. Voor een mooi uitzicht over de stad kan ik de Kahlenberg aanraden. Dit is een kleine rit vanuit de stad door Grinzing, waar alle Heurigen ofwel wijn­taveernes zitten. Neem altijd contant geld mee want je kunt vaak met kaarten niet betalen.”

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Apple Pay bij KLM

Apple Pay bij KLM

17/06/2019

Klanten van KLM kunnen voortaan tickets en aanvullende diensten betalen met Apple Pay. Ze moeten wel een rekening hebben bij ING, de enige bank die de functie tot nu toe…

Self service info op Schiphol

Self service info op Schiphol

14/06/2019

Schiphol heeft selfservice informatiepunten geplaatst, verspreid over verscheidene locaties in de terminal. Hier kunnen reizigers onder meer vluchtgegevens opzoeken, plattegronden raadplegen en veelgestelde vragen en antwoorden bekijken. Schiphol heeft de…

BCD lanceert hoteldivisie  

BCD lanceert hoteldivisie  

14/06/2019

BCD Travel heeft een wereldwijde hoteldivisie gelanceerd om ‘in te spelen op de veranderende dynamiek in de zakenreisbranche,’ zegt het bedrijf. Onder de naam Stay by BCD Travel wil de…

Kit zonder plastic bij Delta

Kit zonder plastic bij Delta

13/06/2019

Delta Air Lines introduceert deze maand amenity kits zonder extra plastic wikkels. Op jaarbasis scheelt dit veertien ton aan plastic afval, zegt de Amerikaanse carrier. De partner van Air France…