Home / Reistips / Business Tourist: Nick Mesman over Suzhou

Business Tourist: Nick Mesman over Suzhou

Business Tourist: Nick Mesman over Suzhou

Nick Mesman (34) woont en werkt al meer dan tien jaar in China, de laatste jaren in Suzhou. De stad ligt zo’n 100 kilometer ten noordwesten van Shanghai en heeft ruim tien miljoen inwoners.

“Tijdens mijn studie zat de Chinese taal in het vakkenpakket. Ik zat zes maanden op een Chinese universiteit en liep daarna zes maanden stage. Direct na mijn afstuderen ging ik voor het Nederlandse bedrijf IGM in Shanghai werken. Daarna kwam ik terecht bij Huisman in Zhangzhou. Daar stond de fabriek, maar ik woonde op Xiamen Island, zo’n 60 kilometer ten oosten daarvan. Ik ben vijf jaar bij Huisman gebleven, tot er een mooie baan vrijkwam bij mijn huidige werkgever. Opnieuw een Nederlands bedrijf, Damen in Suzhou. Ik werk er nu ruim drie jaar als general manager.”

Relaxte stad
”Vergeleken met andere Chinese steden is het leven in Suzhou erg relaxed. Suzhou is een van de meest wel­varende steden van het land. De oude stad barst van de historische bezienswaardigheden: pagodes, prachtige klassieke tuinen en oude kanalen overspannen door stenen bruggen. Het nieuwe gedeelte van Suzhou is in samenwerking met de Singaporese overheid opgezet. Dat wil zeggen dat er goed is nagedacht over de wegen, het groen en de compounds, omheinde woonomgevingen. Hoewel Suzhou een rijke historie heeft, leef je tegelijkertijd in een moderne stad met mooie wolkenkrabbers, verzorgde wegen en grote parken. De stad is ook schoon, op straat wel te verstaan want we hebben regelmatig last van smog. Marco Polo noemde Suzhou het Venetië van het Oosten. Helaas is de oude stad vandaag de dag een typische toeristenplek geworden, hoewel Pingjiang Road best leuk is om te bezoeken. Suzhou staat onder meer bekend om de vele meren en de tuinen, die gezamenlijk op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. De vier beroemdste tuinen representeren elk een andere Chinese dynastie. Suzhou staat ook bekend om haar zijde en trouwjurken.”

De stad als uitvalsbasis
“Een leuk dagje uit is het bezoeken van een watertown, zoals Tongli watertown of Zhouzhuang watertown. Shanghai is in slechts een half uurtje te bereiken per hogesnelheidstrein die altijd op tijd rijdt en superschoon en luxueus is. Vanuit Suzhou zijn ook de steden Hangzhou en Nanjing gemakkelijk te bereiken.”

Uit eten (Chinees)
“Doordat er kin Suzhou veel expats wonen, is er genoeg keuze uit restaurants. Ikzelf hou erg van de Chinese keuken en de volgende restaurants zijn mijn favorieten: Larsho Sichuan cuisine, aan de oevers van het Jinji-meer. Het is beetje deftig maar wel betaalbaar, met een uitgebreid menu. Meer casual en iets goedkoper is Spicy Memory Sichuan cuisine in het zuiden van de stad. Een leuk ingericht restaurant, niet zo typisch Chinees, maar wel met ook Sichuan-gerechten op het menu. Restaurant Yang yang heeft een uitgebreid menu en is zeer betaalbaar.”

Uit eten (westers)
“Voor wie westers wil eten, is er ook volop keuze. Twee Italiaanse restaurants zijn Velluto en Ombra. Beide zijn chic en prijzig, maar je kunt er goed eten. Lekker authentiek Turks eten kan bij Restaurant Istanbul. Een drankje doen kan in een van de vele leuke cafés. Expats treffen elkaar bij de populaire Camel Sportsbar, hier wordt ook eten geserveerd. In de Meisterbrau Live Sportsbar wordt ter plekke Duits bier gebrouwen. In Shi quan jie Barstreet zitten allerlei kleine barretjes.”

Gouden tip
“Wat je echt niet mag missen in Suzhou zijn Tiger hill, met de Yunyan Pagoda, een scheve toren zoals in Pisa, de Humble administrators garden en Tongli watertown. Mijn gouden tip: blijf weg van de hotspots tijdens weekends en feestdagen want dan is het chaos.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
EasyJet zegt ciao Alitalia

EasyJet zegt ciao Alitalia

20/03/2019

EasyJet heeft zich deze week onverwachts teruggetrokken uit het consortium van drie partijen die bezig waren Alitalia over te nemen. De toekomst van de Italiaanse carrier is hiermee weer onzeker…

Boeing en FAA onder vuur

Boeing en FAA onder vuur

19/03/2019

Terwijl het bewijs groeit dat de crashes van twee Boeing 737 MAX’s dezelfde oorzaak hadden, komen zowel de fabrikant als de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA onder vuur te liggen. Mogelijk kreeg…

Belang ABP in Zaventem

Belang ABP in Zaventem

19/03/2019

Het Nederlandse Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds wordt voor 16,8 procent eigenaar van Brussels Airport (Zaventem), nadat de Australische investeringsgroep Macquarie haar belang te koop had aangeboden. ‘Afronding van de transactie vindt…