Home / Reistips / Business Tourist: Jac Damen over Seoul

Business Tourist: Jac Damen over Seoul

Business Tourist: Jac Damen over Seoul

Jac Damen kwam in in Zuid-Korea terecht als uitgezonden ambtenaar van het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Sinds 2008 heeft hij in Seoul zijn eigen consultancy/import- en distributiebedrijf, en importeert hij samen met zijn Koreaanse partner wijn uit alle hoeken van de wereld.

“Seoul is een uiterst dynamische en bruisende stad waar, inclusief omstreken, ongeveer 25 miljoen Koreanen wonen. De stad is ook een direct doelwit van honderden Noord-Koreaanse artilleriestukken, opgesteld op ongeveer 30 kilometer noordwaarts. Toch lijkt dit de Koreaanse bevolking minder te deren dan de nog steeds toenemende luchtvervuiling. Het verkeer is druk, maar niet zo chaotisch als in veel andere Aziatische steden. Seoul heeft een fantastisch en efficiënt netwerk van metro’s en bussen. Het is ook een heel veilige stad; er is weinig criminaliteit.”

Bezienswaardigheden
“Het is zeker de moeite waard om de vijf paleizen van de Joseon dynastie te bezoeken, alsook het heiligdom Jongmyo Shrine, een van de tien Zuid-Koreaanse bezienswaardigheden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De paleizen liggen in het oude stadscentrum, dichtbij Gwanghwamun Square. Van daaruit loop je naar het Blue House (de residentie van de president), City Plaza (het gemeentehuis) en een enkele jaren geleden aangelegde wandelroute langs het riviertje Cheonggyecheon. In dit gedeelte van de stad kun je vervolgens niet om de artiestenwijk Insa-dong heen, met zijn talrijke galeries en souvenirwinkeltjes. Ook de grote indoor/outdoor Namdaemun Market is een niet te missen bezienswaardigheid.”

De must-see wijken van Seoul
“Ten noorden van de rivier ligt de trendy studentenwijk Hongdae, met een druk straatleven en een actieve muziek­scene. Verder naar het oosten ligt de multiculturele wijk Itaewon, dat een bruisend nachtleven heeft. In de chique wijk Gangnam vind je de luxe winkelstraat Garuso-gil. Yeouido, een 8 km2 groot eiland in de Han-rivier, vormt het financiële hart van Seoul. Hier bevinden zich ook het parlement, de beurs en talloze mediabedrijven. In het stadsdeel Jamsil-dong vonden de Olympische Spelen van 1988 plaats. Tegenwoordig is het de wijk waar de COEX zich bevindt, een belangrijk expositiecentrum. Maar vooral het Lotte-gebied is hier populair. In Lotte World zit het Korean Folk Museum en de Lotte Tower is met 550 meter het op vier na hoogste gebouw ter wereld. In Yongsan is de Namsan Tower, met prachtig uitzicht over Seoul, een aanrader.”

De Koreaanse keuken
“Korea heeft zijn eigen traditionele keuken die is opgebouwd rond rijst en kimchi (gefermenteerde kool). Bekende vleesgerechten zijn galbi en bulgogi, doorgaans rundvlees, waarvan de laatste op een barbecue midden op tafel wordt klaargemaakt. Voor de toerist is bibimbab populair: een eenpansgerecht met groenten, gehakt of gebakken ei, rijst en Koreaans peperpasta. Uit eten gaan is hier een belevenis die kort en hevig is. Want direct na het bestellen wordt een onafzienbare hoeveelheid bijgerechtjes op tafel gezet en heb je vervolgens meestal in 30 tot 45 minuten de hele maaltijd achter de kiezen. De dranken die hierbij passen zijn Koreaanse rijstwijn (Makkoli) en het sterkere Soju.

In Seoul kun je Koreaans eten op straat of in een van de vele kleine restaurantjes, waar je een volledige maaltijd hebt voor 7-20 euro. Maar in het met drie Michelin­sterren bekroonde La Yeon in het Shilla Hotel in de wijk Jung-gu moet je meer dan tweehonderd euro betalen. Heel populair en goed is Samwon Garden in Gangnam, een groot barbecuerestaurant in een sfeervolle tuin met watervallen. Een aanrader is ook het Four Seasons hotel bij Gwangwhamun Square, waar restaurant Yu Yuan (met Michelinster) voortreffelijke Chinese gerechten serveert, met als specialiteit pekingeend.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Apple Pay bij KLM

Apple Pay bij KLM

17/06/2019

Klanten van KLM kunnen voortaan tickets en aanvullende diensten betalen met Apple Pay. Ze moeten wel een rekening hebben bij ING, de enige bank die de functie tot nu toe…

Self service info op Schiphol

Self service info op Schiphol

14/06/2019

Schiphol heeft selfservice informatiepunten geplaatst, verspreid over verscheidene locaties in de terminal. Hier kunnen reizigers onder meer vluchtgegevens opzoeken, plattegronden raadplegen en veelgestelde vragen en antwoorden bekijken. Schiphol heeft de…

BCD lanceert hoteldivisie  

BCD lanceert hoteldivisie  

14/06/2019

BCD Travel heeft een wereldwijde hoteldivisie gelanceerd om ‘in te spelen op de veranderende dynamiek in de zakenreisbranche,’ zegt het bedrijf. Onder de naam Stay by BCD Travel wil de…

Kit zonder plastic bij Delta

Kit zonder plastic bij Delta

13/06/2019

Delta Air Lines introduceert deze maand amenity kits zonder extra plastic wikkels. Op jaarbasis scheelt dit veertien ton aan plastic afval, zegt de Amerikaanse carrier. De partner van Air France…