Home / Reistips / The Business Tourist: Ilse Smits over Santiago de Chile

The Business Tourist: Ilse Smits over Santiago de Chile

The Business Tourist: Ilse Smits over Santiago de Chile

Sinds 2 februari jl. vliegt KLM drie keer per week van Amsterdam via Buenos Aires naar Santiago de Chile. Ilse Smits weet als de ‘nummer twee’ van de Nederlandse ambassade precies waar je moet zijn in de Chileense hoofdstad.

“Ik werk nu bijna twee jaar als plaatsvervangend ambassadeur, in dit geval ‘de tweede vrouw’, op de Nederlandse ambassade in Santiago de Chile. Ik woon hier met mijn echtgenoot en dochtertje van vier jaar, in het oosten van de stad, tegen het Andesgebergte aan. Het is heel prettig wonen in Santiago. Het is een stad met alle moderne gemakken én met een oud centrum. Het klimaat is ideaal. Het kan kouder worden, maar vriezen doet het zelden. In de zomer is het warm, rond de 35 graden, en in de lente en herfst is het perfect. Een paraplu kun je thuislaten, regenen doet het zelden. Het enige nadeel wat ik kan bedenken van Santiago is de luchtvervuiling in de winter. Door de koude lucht uit de Andes blijft de smog dan langer hangen.
Chili is 4.275 kilometer lang en gemiddeld slechts 200 kilometer breed. Door die lengte kent het land vele verschillende klimaten en natuurschoon. Er wordt wel gezegd dat Chili het meest Europese land van Zuid-Amerika is. Dat komt door de invloed van Europese immigranten eind 19e eeuw. Chilenen zijn wel gereserveerder dan andere Zuid-Amerikanen. Aan de andere kant moet je ook niet raar opkijken als je bij de eerste ontmoeting een zoen op je wang krijgt als begroeting.”

TiramisuEten
“Voor een zakenlunch ga ik vaak naar de Isidora Goyenechea. Deze straat ligt midden in het financiële zakencentrum, ook wel Sanhattan genoemd, en kent een aantal goede restaurants. Coquinaria, KM0, Torres en Osaka serveren alle een uitstekende lunch. Tiramisu is beroemd om z’n heerlijke pizza’s.”

Santiago_en_inviernoNatuur
“De natuur in Chili is zonder overdrijven adembenemend. Van de woestijn en geisers in het noorden en de wijnvalleien in Centraal-Chili tot aan de vulkanen en gletsjers in Patagonië. Als je Santiago uitrijdt, zit je meteen in de prachtige bergen met geweldige uitzichten op de Andes. Je kunt er mooie wandeltochten maken in de bergen. Vanaf Cerro San Cristobal heb je een fantastisch uitzicht op de witte toppen van de Cordillera de los Andes. In de winter kun je op een uur van Santiago skiën in het skigebied Farellones. Maar het is ook leuk om te fietsen door de wijnvelden bij Curico, zo’n twee uur rijden ten zuiden van Santiago.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERAShopping
“In het oosten van de stad, aan het eind van de Avenida Apoquindo, ligt het Pueblito Los Dominicos. In dit oude Dominicaner klooster zitten nu bijna tweehonderd kleine winkeltjes en werkplaatsen voor traditionele handgemaakte producten, zoals leer, houtsnijwerk, beelden, schilderijen en sieraden. In deze kleine oase is het in de zomer altijd koel en je kunt er eindeloos rondsnuffelen. Ga er vooral lunchen en probeer dan de Pastel de choclo, die is heerlijk.”

barrioitaliaFavoriete wijk
“Dat is wat mij betreft de Barrio Italia. Deze wijk kent veel kleine winkeltjes met design, meubels en antiekzaken. Tussen de winkeltjes zitten verschillende patio’s, waar je lekker kunt gaan lunchen.”

Gouden tip
“Santiago is heel comfortabel, kent leuke parken en heeft een goed metronet. Koop vooral een BIP-kaart, die kun je elke keer opnieuw opladen en gebruik je in de metro en in de bus. Maar de taxi is ook een prima optie, want die is goedkoop en betrouwbaar. In Chili wordt Spaans gesproken en het Engels is minder gangbaar. Het is handig als je een paar woorden Spaans kent, maar in de betere hotels en op de toeristische plekken kun je ook met Engels uit de voeten.”

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM grijpt in om corona

KLM grijpt in om corona

26/02/2020

KLM voert ‘drastische’ bezuinigingsmaatregelen door om de gevolgen van Covid-19, het coronavirus, het hoofd te bieden. Dit heeft financieel directeur Erik Swelheim in een uitgelekte, interne brief laten weten. “Het…

VCK Travel in zee met RPPC

VCK Travel in zee met RPPC

25/02/2020

VCK Travel is deze maand lid geworden van Rotterdam Port Promotion Council (RPPC), het netwerk van havenbedrijven in de Maasstad. VCK is ooit ontstaan vanuit de haven en het reisbedrijf…

Mailbox Transavia gehackt

Mailbox Transavia gehackt

24/02/2020

De mailbox van Transavia is in 2015 gehackt, waardoor de gegevens van 80.000 passagiers in handen van vreemden zijn gekomen. De airline zegt maandag dat de hack pas kort geleden…

Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…