Home / Reistips / Business Tourist: Geert van Asbeck over Dhaka

Business Tourist: Geert van Asbeck over Dhaka

Business Tourist: Geert van Asbeck over Dhaka

De afgelopen jaren was Geert van Asbeck in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, directeur bij RedOrange Media and Communi­cations. Dhaka is voor expats geen makkelijke stad om in te wonen, zegt hij. Een terroristische aanslag in 2016 maakte het nog moeilijker. Niet om die reden staat Van Asbeck op het punt Dhaka te verlaten – hij volgt zijn echtgenote, een Nederlandse diplomate, naar haar volgende standplaats Nairobi.

“Dhaka is een grote en onoverzichtelijke stad, met stroperig verkeer, mede door de honderdduizenden riksja’s, de fietstaxi’s. Het is er verschrikkelijk vol: 17 miljoen mensen op een oppervlakte van slechts een paar keer Amsterdam. Dhaka staat al jaren aangeschreven als een van de meest onleefbare steden van de wereld. Het is hardship hier. Buitenlanders zie je bijna niet. Grote delen van het jaar is het vochtig en warm. Maar de Bangladeshi die wij hebben leren kennen, zijn buiten­­­gewoon aardig en gastvrij. Dat maakt alles goed. Kleding is de belangrijkste exportindustrie. Er is hier, voor zover ik zelf heb gemerkt, nauwelijks kleine criminaliteit. Vrees voor terrorisme is er wel. Desondanks is er geen negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken.”

Eten en drinken
“Restaurants in Dhaka schenken geen alcohol. In principe is het land drooggelegd. Meer dan 90 procent van de 170 miljoen inwoners is moslim. Drank kun je slechts op een heel beperkt aantal plaatsen krijgen. De elite die wij hier meemaken, drinkt overigens over ‘t algemeen zelf stevig door – achter gesloten deuren. Je mag naar veel up-market restaurants je eigen fles meenemen. En in enkele grote internationale hotels kun je wel drank krijgen. Maar die is dan extreem duur. Wij eten meestal thuis, waar we een eigen kok hebben, de beste chef van Dhaka! Voor prima Indiaas eten kun je terecht bij Khazana, pal achter onze woning.

Tot juli vorig jaar kwamen we ook regelmatig bij de Holey Artisan Bakery. Dit was een prachtige locatie aan het water, waar een bakkerij en een restaurant waren gevestigd. Maar op 1 juli 2016 werd Holey overvallen door vijf zwaarbewapende jonge moslimextremisten. Ze hebben alle niet-moslims op brute wijze vermoord, vrijwel allemaal buitenlanders: 18 in totaal. Dat had een enorme impact op de buitenlandse gemeenschap – omdat zij specifiek het doelwit was. Het heeft onze bewegingsvrijheid enorm beperkt. We mochten van de ambassade niet meer gewoon de straat op.”

Wonen en vrije tijd
“De aangewezen wijk om te wonen voor expats is Gulshan. Hier heb je ook de internationale clubs. De oude stad, pal aan de rivier, is heel kleurrijk en vol. Een bezoek aan Ahsan Manzil, ook wel het roze paleis genoemd, wordt gezien als een hoogtepunt van de oude stad, maar oogt niet bijster interessant.”

De stad uit
“Met de auto de stad uitgaan is een drama. Je komt in het verkeer vaak bijna niet vooruit. Maar buiten Dhaka zijn wel enkele aanraders. De Sreemangal thee­plantages op vier à vijf uur rijden zijn een toeristische trekpleister. En ook Sonargaon, de oude hoofdstad van diverse sultanaten en koninkrijken, is een bezoek waard. Fascinerend is de Sundarbans, het grootste mangrovebos ter wereld, helemaal in het zuiden van het land. Je kunt er dagenlang met een bootje rondvaren op zoek naar de Bengaalse tijger die er nog voorkomt, maar zelden wordt gespot.”

Gouden tip
The Dutch Club in Gulshan. Ik kom er toch gauw twee tot drie keer per week. Het is een soort huiskamer die er helemaal niet gelikt uitziet, beetje jaren 70-achtig. Er komen veel Nederlanders en andere expats. En je kunt er vrijelijk alcohol drinken. Bij de club zit een hotel. Er is een zwembad, een tennisbaan, enzovoort. Veel Nederlandse zakenmensen boeken er een kamer.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Lelystad dit jaar niet open

Lelystad dit jaar niet open

31/03/2020

Lelystad Airport gaat dit jaar niet open. Dit schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Terwijl eerder regelgeving op…

Turkije weert alle vluchten

Turkije weert alle vluchten

30/03/2020

De Turkse regering weert alle internationale vluchten, als maatregel tegen corona. Sinds twee weken bestond er al een verbod op vliegtuigen uit Europese landen, nu geldt de maatregel wereldwijd. Flag…

EasyJet staakt alle vluchten

EasyJet staakt alle vluchten

30/03/2020

EasyJet houdt vanaf vandaag, 30 maart, voor onbepaalde tijd de hele vloot bestaande uit 331 vliegtuigen aan de grond, als gevolg van de ‘ongekende reisbeperkingen’ door het coronavirus. EasyJet zegt…

Boeing 747 KLM nu uit dienst

Boeing 747 KLM nu uit dienst

30/03/2020

KLM heeft zondagmiddag zonder enige vorm van ceremonie afscheid genomen van de Boeing 747-400 voor passagiersvervoer. Het was aanvankelijk de bedoeling tot in 2021 met het toesteltype te blijven vliegen,…