Home / Reistips / Business Tourist: Geert van Asbeck over Dhaka

Business Tourist: Geert van Asbeck over Dhaka

Business Tourist: Geert van Asbeck over Dhaka

De afgelopen jaren was Geert van Asbeck in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, directeur bij RedOrange Media and Communi­cations. Dhaka is voor expats geen makkelijke stad om in te wonen, zegt hij. Een terroristische aanslag in 2016 maakte het nog moeilijker. Niet om die reden staat Van Asbeck op het punt Dhaka te verlaten – hij volgt zijn echtgenote, een Nederlandse diplomate, naar haar volgende standplaats Nairobi.

“Dhaka is een grote en onoverzichtelijke stad, met stroperig verkeer, mede door de honderdduizenden riksja’s, de fietstaxi’s. Het is er verschrikkelijk vol: 17 miljoen mensen op een oppervlakte van slechts een paar keer Amsterdam. Dhaka staat al jaren aangeschreven als een van de meest onleefbare steden van de wereld. Het is hardship hier. Buitenlanders zie je bijna niet. Grote delen van het jaar is het vochtig en warm. Maar de Bangladeshi die wij hebben leren kennen, zijn buiten­­­gewoon aardig en gastvrij. Dat maakt alles goed. Kleding is de belangrijkste exportindustrie. Er is hier, voor zover ik zelf heb gemerkt, nauwelijks kleine criminaliteit. Vrees voor terrorisme is er wel. Desondanks is er geen negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken.”

Eten en drinken
“Restaurants in Dhaka schenken geen alcohol. In principe is het land drooggelegd. Meer dan 90 procent van de 170 miljoen inwoners is moslim. Drank kun je slechts op een heel beperkt aantal plaatsen krijgen. De elite die wij hier meemaken, drinkt overigens over ‘t algemeen zelf stevig door – achter gesloten deuren. Je mag naar veel up-market restaurants je eigen fles meenemen. En in enkele grote internationale hotels kun je wel drank krijgen. Maar die is dan extreem duur. Wij eten meestal thuis, waar we een eigen kok hebben, de beste chef van Dhaka! Voor prima Indiaas eten kun je terecht bij Khazana, pal achter onze woning.

Tot juli vorig jaar kwamen we ook regelmatig bij de Holey Artisan Bakery. Dit was een prachtige locatie aan het water, waar een bakkerij en een restaurant waren gevestigd. Maar op 1 juli 2016 werd Holey overvallen door vijf zwaarbewapende jonge moslimextremisten. Ze hebben alle niet-moslims op brute wijze vermoord, vrijwel allemaal buitenlanders: 18 in totaal. Dat had een enorme impact op de buitenlandse gemeenschap – omdat zij specifiek het doelwit was. Het heeft onze bewegingsvrijheid enorm beperkt. We mochten van de ambassade niet meer gewoon de straat op.”

Wonen en vrije tijd
“De aangewezen wijk om te wonen voor expats is Gulshan. Hier heb je ook de internationale clubs. De oude stad, pal aan de rivier, is heel kleurrijk en vol. Een bezoek aan Ahsan Manzil, ook wel het roze paleis genoemd, wordt gezien als een hoogtepunt van de oude stad, maar oogt niet bijster interessant.”

De stad uit
“Met de auto de stad uitgaan is een drama. Je komt in het verkeer vaak bijna niet vooruit. Maar buiten Dhaka zijn wel enkele aanraders. De Sreemangal thee­plantages op vier à vijf uur rijden zijn een toeristische trekpleister. En ook Sonargaon, de oude hoofdstad van diverse sultanaten en koninkrijken, is een bezoek waard. Fascinerend is de Sundarbans, het grootste mangrovebos ter wereld, helemaal in het zuiden van het land. Je kunt er dagenlang met een bootje rondvaren op zoek naar de Bengaalse tijger die er nog voorkomt, maar zelden wordt gespot.”

Gouden tip
The Dutch Club in Gulshan. Ik kom er toch gauw twee tot drie keer per week. Het is een soort huiskamer die er helemaal niet gelikt uitziet, beetje jaren 70-achtig. Er komen veel Nederlanders en andere expats. En je kunt er vrijelijk alcohol drinken. Bij de club zit een hotel. Er is een zwembad, een tennisbaan, enzovoort. Veel Nederlandse zakenmensen boeken er een kamer.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Apple Pay bij KLM

Apple Pay bij KLM

17/06/2019

Klanten van KLM kunnen voortaan tickets en aanvullende diensten betalen met Apple Pay. Ze moeten wel een rekening hebben bij ING, de enige bank die de functie tot nu toe…

Self service info op Schiphol

Self service info op Schiphol

14/06/2019

Schiphol heeft selfservice informatiepunten geplaatst, verspreid over verscheidene locaties in de terminal. Hier kunnen reizigers onder meer vluchtgegevens opzoeken, plattegronden raadplegen en veelgestelde vragen en antwoorden bekijken. Schiphol heeft de…

BCD lanceert hoteldivisie  

BCD lanceert hoteldivisie  

14/06/2019

BCD Travel heeft een wereldwijde hoteldivisie gelanceerd om ‘in te spelen op de veranderende dynamiek in de zakenreisbranche,’ zegt het bedrijf. Onder de naam Stay by BCD Travel wil de…

Kit zonder plastic bij Delta

Kit zonder plastic bij Delta

13/06/2019

Delta Air Lines introduceert deze maand amenity kits zonder extra plastic wikkels. Op jaarbasis scheelt dit veertien ton aan plastic afval, zegt de Amerikaanse carrier. De partner van Air France…