Home / Reistips / The Business Tourist: Duncan Rutgers van Rozenburg over Jakarta

The Business Tourist: Duncan Rutgers van Rozenburg over Jakarta

The Business Tourist: Duncan Rutgers van Rozenburg over Jakarta

Duncan Rutgers van Rozenburg woont en werkt als country manager Indonesië van KLM net een jaar in Jakarta. Hij verhuisde met open vizier naar de drukke miljoenenstad en heeft er zijn draai inmiddels goed gevonden.

“Voor mij is dit de eerste ervaring met Azië. Het leek mij een mooie mogelijkheid om in een opkomende markt te werken. Leuk aan Indonesië en Jakarta vind ik de mensen, het lekkere eten en de diversiteit in het landschap. Het leven vindt hier plaats op straat. Ik was nog nooit in Jakarta geweest en ben er zonder enige verwachting naar toe gegaan. Ik wist alleen dat het een hele grote stad is met 12 miljoen inwoners, leuke restaurants, veel verkeer en files van scooters. Dit is ook wat je meteen opmerkt als je in Jakarta landt. De luchthaven is druk – per jaar komen daar 59 miljoen mensen – en onderweg naar het centrum kom je langs diverse woonwijken en enorme overdekte winkel­centra. Zoals in vele grote steden is er ook in Jakarta een opvallende tegenstelling tussen rijk en arm.”

Eten

Potato-Head-jakarta013web“Eten is in Jakarta heel belangrijk. Er zijn tal van leuke restaurants. Toppers vind ik Potato Head bij de Pacific Place of KOI Kemang in Kemang, voor de lunch, maar ook lekker om ‘s avonds te eten. Daarna kun je mooi even shoppen bij Le Souq, een mooie interieurwinkel met een Nederlandse eigenaresse. Hier vind je veel Aziatische meubels. Wat ook echt een aanrader is om te eten, is Lara Djonggrang, een restaurant waar je je waant in de oude historie van Indonesië. Ook in Kunstkring komen cultuur en lekker eten samen. Een prachtige omgeving en fantastisch om te dineren.”

Uitgaan

“Het uitgaansleven in Jakarta is minstens zo intensief als het verkeer. Potato Head, Garage Dragonfly en Blowfish zijn zeker aanraders om naar toe te gaan. Borrelen rond 6 uur zou ik doen bij SKYE Bar, een rooftop restaurant en bar met goede muziek een geweldig uitzicht over de stad!”

Cultuur

“Voor de cultuurliefhebbers is er het National Museum en de oude stad Batavia City. Het is leuk om dit met een gids te bezoeken, die net nog even de leuke details kan vertellen. Verder zijn er tal van stadswandelingen te vinden in diverse boekjes over Jakarta, zoals Jakarta: 25 Excursions van Andrew Whitmarsh & Melanie Wood.”

Natuur

“Natuur vind je vooral buiten Jakarta en op de mooie golfbanen rondom de stad. Ook kun je naar Bogor gaan of Bandung om in de bergen te lopen of een vulkanische krater te zien.”

JKTwebFavoriete wijk

“Mijn favoriet wijk is Kemang Dalam, wat centrum van Kemang betekent. Er is in het weekend weinig verkeer en je kunt er rustig fietsen en hardlopen. Het heeft iets authentieks met kleine straatjes en leuke restaurants.”

Gouden tip

“Mijn gouden tip voor mensen die hier komen is om absoluut een massage te nemen in een Family Spa; spotgoedkoop en heerlijk om te ontspannen! Manieren zijn in Indonesië zeer belangrijk. Openlijk iemand bekritiseren wordt niet gewaardeerd, zeker niet bij oudere mensen of managers. Het is in dat geval beter om met respect iemand subtiel iets duidelijk te maken. Humor is ook zeer belangrijk; mensen willen graag lachen om zo eventuele barrières te doorbreken. Daarnaast kan niet iedereen vloeiend Engels spreken. In Indonesië zijn relaties key. Veel praten, vaak vergaderen en dus ook vaak lunchen of dineren. Een persoonlijke relatie moet zich ontwikkelen. Je moet echter wel flexibel zijn. Door het verkeer is het goed mogelijk dat iemand zo 40 minuten te laat is.”

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Interim CEO bij Garuda

Interim CEO bij Garuda

06/12/2019

De  raad van commissarissen van Garuda Indonesia heeft Fuad Rizal benoemd tot waarnemend CEO, naast zijn huidige functie als directeur van finance & risk management van de airline. De aanstelling…

Z-Afrika pompt geld in SAA     

Z-Afrika pompt geld in SAA     

06/12/2019

De Zuid-Afrikaanse regering pompt 260 miljoen euro in het noodlijdende  South African Airways (SAA). De staatsmaatschappij is ook onder curatele gesteld. Vorige maand legde een grote staking SAA nog volledig…

Onderzoek nieuwe spoorlijnen

Onderzoek nieuwe spoorlijnen

06/12/2019

Er komen onderzoeken naar enkele nieuwe spoorverbindingen in Nederland. Het treinvervoer mag zich momenteel verheugen in een belangrijke impuls, ook onder zakelijke reizigers, als gevolg van de klimaatproblematiek. Nu het…

Weer staatslening Alitalia 

Weer staatslening Alitalia 

06/12/2019

De Italiaanse regering geeft Alitalia een nieuwe overheidslening, nu van 400 miljoen euro. De carrier, partner van KLM en Air France, is technisch failliet, maar kan via staatskrediet al twee…

Social media KLM in Japan

Social media KLM in Japan

05/12/2019

KLM heeft een nieuw servicekanaal geopend, gericht op de Japanse markt. Op het bestaande social media platform LINE wordt voortaan door KLM 24/7 service verleend aan Japanse klanten. Social media…