Home / Reisagenten / Zakenreisbureau: vouchers  voor airlines zijn buitensporig

Zakenreisbureau: vouchers  voor airlines zijn buitensporig

Zakenreisbureau: vouchers  voor airlines zijn buitensporig

Het besluit van de regering om airlines tegoedbonnen te laten uitschrijven voor geannuleerde vluchten in plaats van restitutie te geven is ‘buitensporig.’ Dit zegt Marco van Ieperen van zakenreisplatform TravelPerk.

“Hoewel het in eerste instantie een geweldige oplossing lijkt, is het in feite eenzijdig en brengt het mogelijk risico’s met zich mee voor bedrijven binnen en buiten de reissector,” zegt Van Ieperen, de VP Inventory bij het Spaanse bedrijf TravelPerk.

Europese regelgeving (EU 261) schrijft voor dat bij annulering de airline een alternatieve vlucht moet aanbieden of de reissom binnen zeven dagen moet terugbetalen. Vanwege de uitzonderlijke situatie rond corona heeft minister Van Nieuwenhuizen vorige week toestemming gegeven voor vouchers, die binnen twaalf maanden kunnen worden ingezet. Als de voucher niet wordt gebruikt moet de airline het ticket na die twaalf maanden alsnog terugbetalen.

Recht op restitutie blijft bestaan
De Europese Commissie heeft de situatie overigens in perspectief geplaatst. Airlines mogen de tegoedbonnen wel uitschrijven, maar als passagiers erop staan om de reissom meteen terug te ontvangen zijn luchtvaartmaatschappijen nog steeds verplicht om dat te doen.

“Bij TravelPerk maken wij reserveringen voor zakenreizigers, wiens reis wordt betaald door het bedrijf waarvoor ze werken. Veel bedrijven hebben het momenteel ook erg moeilijk, net als de airlines en er is behoefte aan cash,” aldus Van Ieperen (op de foto rechts). “Daarom willen veel bedrijven terugbetaling van de bestelde tickets. Een voucher is voor hen geen oplossing.”

Van Ieperen zegt begrip te hebben voor de moeilijke positie van luchtvaartmaatschappijen. “Maar tegelijkertijd komen zij momenteel in aanmerking voor overheidssubsidies. Het voelt als een buitensporige oplossing: airlines mogen naast deze staatssteun tegelijkertijd op het geld van bedrijven blijven zitten.”

 

Hete aardappel
Volgens Van Ieperen wordt ‘de financiële hete aardappel’ van de airlines doorgegeven aan andere bedrijven. “Ik dring er bij airlines op aan om solidariteit te tonen met de bedrijven die ze bedienen en om restituties te honoreren. Of geef het bedrijf een creditnota die kan worden ingewisseld voor een ticket dan wel automatisch wordt terugbetaald na zes maanden.”

Bij TravelPerk vraagt men zich ook af wat er gebeurt met de reissom als de airline  failliet gaat. Een ander probleem kan zijn dat de werknemer op wiens naam het ticket staat het bedrijf binnen twaalf maanden verlaat.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Laatste dag van VVR bij KLM

Laatste dag van VVR bij KLM

12/07/2020

Zondag 12 juli is de laatste dag dat KLM’ers zich kunnen inschrijven voor de VRR, de vrijwillige vertrekregeling. Daarna bepaalt KLM zelf wie er weg moet. Dit najaar volgt een…

Meeste subsidie voor KLM

Meeste subsidie voor KLM

10/07/2020

Sinds april heeft KLM van alle Nederlandse bedrijven de meeste subsidie voor de loonkosten ontvangen: ruim 330 miljoen euro. Dit blijkt uit het zogeheten Register NOW dat het UWV vrijdagavond…

Overleeft GBTA de crisis wél?

Overleeft GBTA de crisis wél?

10/07/2020

GBTA heeft deze week een interim-CEO benoemd, hangende het ethisch onderzoek naar de topman. Hoofdzorg voor de vereniging voor travel management is echter niet de bestuurscrisis, maar corona. Collega-organisatie ACTE…

ACTE failliet door corona

ACTE failliet door corona

09/07/2020

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft deze week in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd en alle activiteiten met onmiddellijke ingang topgezet. De corona-crisis heeft sinds maart geleid tot…