Home / Reisagenten / Werk reissector halveert

Werk reissector halveert

Werk reissector halveert

De werkgelegenheid in de reissector is door de corona-crisis sinds maart met 20 procent afgenomen. In 2021 verdwijnen nog eens 45 procent van de overgebleven banen. Dit bericht Reiswerk donderdag.

“Dit is rampzalig voor de sector, de economie én de reiziger. Jarenlang opgebouwde kennis gaat verloren als er geen hulp komt om deze periode te overbruggen,” stelt Esther Gathier, manager van het expertise- en kenniscentrum.

Reiswerk wijst er op dat de eigen branche één van de zwaarst getroffen sectoren is als gevolg van corona. “Reizen is sinds maart zeer beperkt of helemaal niet mogelijk. Door grote reorganisaties en het niet verlengen van tijdelijke- en seizoenscontracten, is inmiddels al van zo’n 20 procent reisprofessionals afscheid genomen.”

De cijfers hebben betrekking op reisagenten, zowel in het zakelijke als leisure-segment, online bureaus,  TMC’s, IT-bedrijven en toeleveranciers. De luchtvaart valt er niet onder. Airlines zijn ook bezig met reorganisaties, met verlies van veel banen.

Afkalving
En de neergang is nog niet ten einde. Omdat de reismogelijkheden nog steeds beperkt zijn, zonder zicht op verbetering (de markt lijkt in november en december 2020 zelfs verder terug te zakken) zal de afkalving van de werkgelegenheid doorgaan, denkt Reiswerk. In het voorjaar van 2021 is mogelijk nog eens 45 procent van de nog bestaande banen verdwenen. Omgerekend betekent dit een teruggang van 56 procent in fte’s.

Loes Dreschler van CNV zegt in een verklaring van Reiswerk de toekomst voor de branche somber in te zien. De vakbond krijgt wekelijks meldingen binnen van een voorgenomen reorganisatie of van een faillissement. Dreschler: “Als het kabinet de reisbranche niet meeneemt in de extra steunmaatregelen, worden werknemers zo met een enkeltje de WW in geholpen.”

Reiswerk zegt ook dat er “voor het eerst in de geschiedenis” nagenoeg geen vacatures meer in de branche zijn. Op de eigen site staan er nog elf. De daling van het aanbod van banen is volgens Reiswerk 97 procent, vergeleken met het begin van 2020.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: Walsh vervangt Juniac

IATA: Walsh vervangt Juniac

23/11/2020

Alexandre de Juniac stapt per 31 maart 2021 op als directeur-generaal van IATA. Willie Walsh is zijn opvolger. De brancheorganisatie van airlines heeft dit maandagavond bekendgemaakt. Een reden voor het…

IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

23/11/2020

Regeringen moeten niet wachten op vaccins tegen corona om het luchtverkeer weer op gang te brengen, maar hun testbeleid zo snel mogelijk optimaliseren. Dit was de belangrijkste boodschap van IATA…

Corona hindert treinpromotie

Corona hindert treinpromotie

22/11/2020

KLM, Schiphol en NS willen verder met hun promotie van de trein voor kortere afstanden, maar in een nieuwe ‘Actieagenda’ staat dat corona de plannen op losse schroeven kan zetten….

Testbewijs wordt verplicht

Testbewijs wordt verplicht

20/11/2020

Het kabinet wil medio december niet-EU-passagiers bij aankomst in Nederland verplichten een recente, negatieve coronatest te laten zien. Dit schrijft vicepremier De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer….