Home / Reisagenten / VCK Travel reorganiseert en wil geen ‘zombiebedrijf’ zijn

VCK Travel reorganiseert en wil geen ‘zombiebedrijf’ zijn

VCK Travel reorganiseert en wil geen ‘zombiebedrijf’ zijn

VCK Travel gaat reorganiseren en brengt het aantal reisadviseurs in lijn met de vraag naar zakenreizen. Dat betekent “een serieuze teruggang” in het personeelsbestand, zegt directeur Ed Berrevoets. “Wij betreuren dat enorm, maar als je mensen op termijn geen perspectief kunt bieden, moet je andere oplossingen bedenken,” aldus de topman van de travel management company.

Door de coronapandemie bevindt de zakenreis- en luchtvaartbranche zich in een crisis die zijn weerga niet kent. De gemiddelde terugval in de vraag naar zakenreizen is 90 procent. “Dat vraagt om drastische maatregelen,” zegt Ed Berrevoets.

“Als wij zouden denken dat de markt zich later dit jaar herstelt tot 70 à 80 procent van het niveau van vorig jaar, dan kun je proberen de komende periode te overbruggen. De realiteit is echter dat de reisbranche de gevolgen van de coronapandemie waarschijnlijk nog jaren gaat voelen,” aldus Berrevoets.

Hij vervolgt: “Wij verwachten dat er pas medio 2021 sprake zal zijn van zo’n 50 procent herstel. Dat houdt in dat er structureel te veel medewerkers zijn voor de vraag naar zakenreizen. Wij willen onze mensen niet onnodig in onzekerheid laten zitten en thuis duimen laten draaien, als de kans heel groot is dat ze over een halfjaar alsnog op straat staan. Daarom hebben wij met veel zorg een sociaal plan opgesteld en een mobiliteitsbudget vrijgemaakt.”

“Met behulp van een outplacementbureau gaan wij medewerkers individueel begeleiden om ander werk voor ze te vinden. Dat zal veelal omscholing betekenen, deze crisis raakt immers de hele zakenreisbranche – andere TMC’s verkeren in soortgelijke omstandigheden.”

Minder medewerkers, regiokantoren gesloten
Vanaf het derde kwartaal 2020 zal VCK in afgeslankte vorm worden voortgezet. Hoeveel medewerkers het bedrijf moeten verlaten, kan Berrevoets nog niet met zekerheid zeggen, maar het zal een “serieuze teruggang” zijn.

Drie regiokantoren worden gesloten: in Hengelo, Maastricht en Naaldwijk. De klanten van deze kantoren worden voortaan bediend vanuit de grote vestigingen van VCK Travel in Amsterdam, Den Haag, Gorinchem en Rotterdam. “Deze centralisatie moet leiden tot een kostenefficiënte werkwijze zonder dat klanten hier hinder van ondervinden,” zegt Berrevoets.

Van enig risico voor het voortbestaan van VCK Travel is geen sprake, benadrukt hij. “VCK Travel maakt deel uit van de VCK Groep, een kapitaalkrachtige groep van ondernemingen actief in logistiek en reizen. Wij gaan echt niet zomaar omvallen.”

Geen zombiebedrijf
Binnen de VCK Groep is geen beroep gedaan op de NOW-regeling, waarbij de overheid het grootste deel van de loonkosten voor haar rekening neemt. Berrevoets: “Dat geeft tijdelijk verlichting van de lasten, maar zou uitstel van executie zijn. Wij willen geen zogenoemd ‘zombiebedrijf’ zijn, dat eigenlijk niet rendabel is in de huidige opzet.”

“De realiteit is dat we nu te veel mensen hebben voor de vraag. Om op lange termijn succesvol te zijn, zullen we als VCK Travel moeten meebewegen met de markt. Met de nodige organisatorische aanpassingen en het inrichten van een nieuwe structuur zullen wij ook deze crisis te boven komen, daar ben ik van overtuigd,” aldus Ed Berrevoets.

 

 

 

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…