Home / Reisagenten / VCK Travel reorganiseert en wil geen ‘zombiebedrijf’ zijn

VCK Travel reorganiseert en wil geen ‘zombiebedrijf’ zijn

VCK Travel reorganiseert en wil geen ‘zombiebedrijf’ zijn

VCK Travel gaat reorganiseren en brengt het aantal reisadviseurs in lijn met de vraag naar zakenreizen. Dat betekent “een serieuze teruggang” in het personeelsbestand, zegt directeur Ed Berrevoets. “Wij betreuren dat enorm, maar als je mensen op termijn geen perspectief kunt bieden, moet je andere oplossingen bedenken,” aldus de topman van de travel management company.

Door de coronapandemie bevindt de zakenreis- en luchtvaartbranche zich in een crisis die zijn weerga niet kent. De gemiddelde terugval in de vraag naar zakenreizen is 90 procent. “Dat vraagt om drastische maatregelen,” zegt Ed Berrevoets.

“Als wij zouden denken dat de markt zich later dit jaar herstelt tot 70 à 80 procent van het niveau van vorig jaar, dan kun je proberen de komende periode te overbruggen. De realiteit is echter dat de reisbranche de gevolgen van de coronapandemie waarschijnlijk nog jaren gaat voelen,” aldus Berrevoets.

Hij vervolgt: “Wij verwachten dat er pas medio 2021 sprake zal zijn van zo’n 50 procent herstel. Dat houdt in dat er structureel te veel medewerkers zijn voor de vraag naar zakenreizen. Wij willen onze mensen niet onnodig in onzekerheid laten zitten en thuis duimen laten draaien, als de kans heel groot is dat ze over een halfjaar alsnog op straat staan. Daarom hebben wij met veel zorg een sociaal plan opgesteld en een mobiliteitsbudget vrijgemaakt.”

“Met behulp van een outplacementbureau gaan wij medewerkers individueel begeleiden om ander werk voor ze te vinden. Dat zal veelal omscholing betekenen, deze crisis raakt immers de hele zakenreisbranche – andere TMC’s verkeren in soortgelijke omstandigheden.”

Minder medewerkers, regiokantoren gesloten
Vanaf het derde kwartaal 2020 zal VCK in afgeslankte vorm worden voortgezet. Hoeveel medewerkers het bedrijf moeten verlaten, kan Berrevoets nog niet met zekerheid zeggen, maar het zal een “serieuze teruggang” zijn.

Drie regiokantoren worden gesloten: in Hengelo, Maastricht en Naaldwijk. De klanten van deze kantoren worden voortaan bediend vanuit de grote vestigingen van VCK Travel in Amsterdam, Den Haag, Gorinchem en Rotterdam. “Deze centralisatie moet leiden tot een kostenefficiënte werkwijze zonder dat klanten hier hinder van ondervinden,” zegt Berrevoets.

Van enig risico voor het voortbestaan van VCK Travel is geen sprake, benadrukt hij. “VCK Travel maakt deel uit van de VCK Groep, een kapitaalkrachtige groep van ondernemingen actief in logistiek en reizen. Wij gaan echt niet zomaar omvallen.”

Geen zombiebedrijf
Binnen de VCK Groep is geen beroep gedaan op de NOW-regeling, waarbij de overheid het grootste deel van de loonkosten voor haar rekening neemt. Berrevoets: “Dat geeft tijdelijk verlichting van de lasten, maar zou uitstel van executie zijn. Wij willen geen zogenoemd ‘zombiebedrijf’ zijn, dat eigenlijk niet rendabel is in de huidige opzet.”

“De realiteit is dat we nu te veel mensen hebben voor de vraag. Om op lange termijn succesvol te zijn, zullen we als VCK Travel moeten meebewegen met de markt. Met de nodige organisatorische aanpassingen en het inrichten van een nieuwe structuur zullen wij ook deze crisis te boven komen, daar ben ik van overtuigd,” aldus Ed Berrevoets.

 

 

 

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grote reorganisatie bij Accor

Grote reorganisatie bij Accor

05/08/2020

Accor reorganiseert en ontslaat daarbij duizend medewerkers. Dit heeft de Franse hotelgroep bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers 2020, waarin het concern als gevolg van de coronacrisis een verlies…

Groot baanverlies bij Booking

Groot baanverlies bij Booking

04/08/2020

Booking.com ontslaat een kwart van het personeel. Dit heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdag op het hoofdkantoor in Amsterdam bekendgemaakt. Het boekingsplatform voor hotels en andere accommodatie is sinds maart door…

Krimp easyJet 99,6 procent

Krimp easyJet 99,6 procent

04/08/2020

EasyJet heeft dinsdag bekendgemaakt dat verkeer en omzet in april, mei en juni met 99,6 procent zijn gekrompen. Toch houdt de airline de moed erin: de operatie is hervat en…

Mach 3 vlucht met Branson

Mach 3 vlucht met Branson

03/08/2020

Corona of niet, Virgin Galactic zet de plannen voor een zakenvliegtuig met een top van 3.700 kilometer p/u door. Het bedrijf, opgericht door de Britse tycoon Richard Branson, maakte maandag…

CWT afgeperst: 4 mln euro

CWT afgeperst: 4 mln euro

03/08/2020

CWT heeft vorige week 414 bitcoin, een kleine vier miljoen euro, betaald aan hackers die erin waren geslaagd via gijzelsoftware de computers van het bedrijf deels uit te schakelen. Persbureau…