Home / Reisagenten / Tussenvonnis op handen in zaak ATPI

Tussenvonnis op handen in zaak ATPI

Tussenvonnis op handen in zaak ATPI

In de rechtszaak van het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) tegen zakenreisagent ATPI wordt op 16 december tussenvonnis gewezen. Dat heeft de rechtbank aan Zakenreis bevestigd.

In het tussenvonnis zal de rechter nog geen algehele uitspraak doen; vooropgesteld dat de rechter zich überhaupt uitspreekt, het kan ook nog dat de zaak wordt aangehouden. In principe spreekt de rechter zich die dag uit over wie de deskundige wordt die moet beoordelen voor welk bedrag ATP het ministerie cq de Nederlandse staat benadeeld heeft.

Om het geheugen nog even op te frissen, wat ging er ook alweer aan vooraf? Het ministerie van V&J, toen nog het ministerie van Justitie, had haar zakenreisagent ATPI, toen nog ATP, aangeklaagd wegens contractbreuk. Volgens het ministerie had ATPI haar in de periode tussen 1 december 2010 en 1 december 2012 stelselmatig teveel geld in rekening gebracht voor tickets die voor het ministerie werden geboekt.

Tussen de partijen was afgesproken dat ATPI de meest doelmatige en economische tickets voor het ministerie zou boeken tegen een vaste transactiefee. De afgesproken fee was 1 cent. Eventuele voordelen door slimme inkoop van ATPI, moesten terugvloeien naar het ministerie. Bij een audit tijdens de looptijd van het contract kwam aan het licht dat ATPI toch aan de verkoop van de aan ministerie geleverde tickets verdiende. ATPI betwistte dit op zich niet, maar zo stelde de zakenreisagent, zij kon de tickets alleen tegen die lagere prijzen leveren dankzij een slim boekingssysteem. ATPI gaf dat voordeel niet door aan het ministerie.

In een eerder tussenvonnis, medio juni van dit jaar, stelde de rechter al dat de overeenkomst tussen het ministerie en ATPI geen ruimte bood voor een dergelijke opslag. Volgens de rechter had ATPI wanprestatie geleverd. Om precies vast te stellen voor hoeveel ATPI het ministerie had benadeeld, vond de rechter het noodzakelijk om een onafhankelijke deskundige te benoemen. Beide partijen mochten deskundigen aandragen en ‘becommentariëren’.

Dat hele proces is medio juni in gang gezet, waarbij het in eerste instantie de bedoeling was dat die deskundig voor 1 juli benoemd zou worden, waardoor de zaak rond het voorjaar van 2016 afgerond zou kunnen worden. Dat is duidelijk niet gelukt. Als het goed is, geeft de rechter hier nu 16 december een klap op. Maar het kan ook nog dat de zaak wordt aangehouden, waardoor een definitieve uitspraak nog langer op zich zal laten wachten.

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…