Home / Reisagenten / Tussenvonnis op handen in zaak ATPI

Tussenvonnis op handen in zaak ATPI

Tussenvonnis op handen in zaak ATPI

In de rechtszaak van het ministerie van Veiligheid en Justitie (V&J) tegen zakenreisagent ATPI wordt op 16 december tussenvonnis gewezen. Dat heeft de rechtbank aan Zakenreis bevestigd.

In het tussenvonnis zal de rechter nog geen algehele uitspraak doen; vooropgesteld dat de rechter zich überhaupt uitspreekt, het kan ook nog dat de zaak wordt aangehouden. In principe spreekt de rechter zich die dag uit over wie de deskundige wordt die moet beoordelen voor welk bedrag ATP het ministerie cq de Nederlandse staat benadeeld heeft.

Om het geheugen nog even op te frissen, wat ging er ook alweer aan vooraf? Het ministerie van V&J, toen nog het ministerie van Justitie, had haar zakenreisagent ATPI, toen nog ATP, aangeklaagd wegens contractbreuk. Volgens het ministerie had ATPI haar in de periode tussen 1 december 2010 en 1 december 2012 stelselmatig teveel geld in rekening gebracht voor tickets die voor het ministerie werden geboekt.

Tussen de partijen was afgesproken dat ATPI de meest doelmatige en economische tickets voor het ministerie zou boeken tegen een vaste transactiefee. De afgesproken fee was 1 cent. Eventuele voordelen door slimme inkoop van ATPI, moesten terugvloeien naar het ministerie. Bij een audit tijdens de looptijd van het contract kwam aan het licht dat ATPI toch aan de verkoop van de aan ministerie geleverde tickets verdiende. ATPI betwistte dit op zich niet, maar zo stelde de zakenreisagent, zij kon de tickets alleen tegen die lagere prijzen leveren dankzij een slim boekingssysteem. ATPI gaf dat voordeel niet door aan het ministerie.

In een eerder tussenvonnis, medio juni van dit jaar, stelde de rechter al dat de overeenkomst tussen het ministerie en ATPI geen ruimte bood voor een dergelijke opslag. Volgens de rechter had ATPI wanprestatie geleverd. Om precies vast te stellen voor hoeveel ATPI het ministerie had benadeeld, vond de rechter het noodzakelijk om een onafhankelijke deskundige te benoemen. Beide partijen mochten deskundigen aandragen en ‘becommentariëren’.

Dat hele proces is medio juni in gang gezet, waarbij het in eerste instantie de bedoeling was dat die deskundig voor 1 juli benoemd zou worden, waardoor de zaak rond het voorjaar van 2016 afgerond zou kunnen worden. Dat is duidelijk niet gelukt. Als het goed is, geeft de rechter hier nu 16 december een klap op. Maar het kan ook nog dat de zaak wordt aangehouden, waardoor een definitieve uitspraak nog langer op zich zal laten wachten.

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Wifi bij KLM Cityhopper 

Wifi bij KLM Cityhopper 

20/11/2019

KLM Cityhopper zal vanaf begin 2021 in haar nieuwste toestellen, de Embraer 195-E2, wifi aan boord hebben, tegen betaling. Dit is door KLM bekendgemaakt, samen met de bevestiging van de…

Vijftig A350’s voor Emirates 

Vijftig A350’s voor Emirates 

19/11/2019

Emirates heeft haar totale order bij Airbus voor widebodies verlaagd naar vijftig, allemaal A350’s. De eerdere bestelling bestond uit zeventig toestellen: dertig A350’s en veertig A330neo’s. Hierdoor is de waarde…

EasyJet is nu klimaatneutraal

EasyJet is nu klimaatneutraal

19/11/2019

EasyJet compenseert voortaan namens al haar klanten de uitstoot van CO2. ‘En dit is nog maar het begin,’ zegt Andrea Caulfield-Smith van de airline tegen Zakenreis tijdens de GBTA-conferentie in…