Home / Reisagenten / Thomas Cook in Chinees bezit

Thomas Cook in Chinees bezit

Thomas Cook in Chinees bezit

Fosun International wordt grootaandeelhouder in Thomas Cook. Het Chinese conglomeraat had al een belang van achttien procent in de Britse reisonderneming en dit gaat nu naar 75 procent.

Fosun, gevestigd in Shanghai, verwerft 75 procent in de touroperating tak van de Thomas Cook Group en 25 procent in de airline van de groep. De Chinezen betalen 500 miljoen euro voor de aandelen, die afkomstig zijn van andere eigenaren.

Britse banken investeren eveneens omgerekend 500 miljoen euro in Thomas Cook, waarvoor ze de andere aandelen van de twee divisies in handen krijgen.

Bijna failliet
Thomas Cook verkeerde de afgelopen jaren in zwaar weer en leek af te stevenen op faillissement. In 2011 kon de onderneming een ondergang nog net voorkomen. Afgelopen mei rapporteerde de onderneming uit Londen een boekverlies van 1,65 miljard euro voor de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar.

De reisonderneming Thomas Cook gaat terug tot 1841, maar kende sindsdien vele verschillende eigenaren en fuseerde met andere ondernemingen.

Fosun is een conglomeraat met investeringen in zeer uiteenlopende bedrijfstakken. In Europa is Fosun eigenaar van Club Med en de Engelse voetbalclub Wolverhampton Wanderers.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: omzetverlies 250 mld

IATA: omzetverlies 250 mld

25/03/2020

De luchtvaart koerst door de corona-pandemie af op een omzetverlies van 250 miljard dollar, zo verwacht IATA,. Twee weken geleden raamde de brancheorganisatie de inkomstenderving voor 2020 nog op 113…

Farnborough geannuleerd

Farnborough geannuleerd

24/03/2020

De Farnborough Airshow 2020 gaat niet door in verband met de corona-pandemie. De organisatie zegt ‘met grote spijt’ het evenement, gepland voor 20 tot 24 juli nabij Londen, te hebben…

Corona-akkoord Transavia

Corona-akkoord Transavia

23/03/2020

Het grond- en cabinepersoneel van Transavia heeft ingestemd met het ‘corona-akkoord’ dat vakbond FNV met de directie heeft gesloten. Het personeel had ook weinig keus: Transavia vliegt vanaf heden noodgedwongen…