Home / Reisagenten / Thomas Cook alsnog failliet

Thomas Cook alsnog failliet

Thomas Cook alsnog failliet

Thomas Cook is failliet en heeft per vandaag alle activiteiten stopgezet. Zo’n 600.000 reizigers zijn gestrand. Een maand geleden leek het er nog op dat de Chinese investeerder Fosun de Britse touroperator zou redden, maar de schulden bleken te hoog.

Thomas Cook, waaronder ook Neckermann valt, had het al jaren moeilijk door de hevige concurrentie van online reisagenten. In 2011 kon het bedrijf faillissement op het laatst afwenden.  In de eerste helft van dit boekjaar meldde de onderneming uit Londen een boekverlies van 1,65 miljard euro.

Nu is het doek echt gevallen, na een bestaan van 178 jaar. Het reddingsplan met Fosun kwam erop neer dat Thomas Cook zelf ook nog 227 miljoen euro moest bijdragen. Deze middelen had het reisbedrijf niet en Fosun was kennelijk niet bereid nog meer te investeren. De Chinese investeerder had een belang van 18 procent in Thomas Cook en lijdt zelf dus ook onder het faillissement.

Op straat
De Thomas Cook Group had wereldwijd 21.000 personeelsleden, waarvan 9.000 in de UK. Thomas Cook heeft ook nog een juridische entiteit in Duitsland, stammend uit de tijd, begin deze eeuw, waarin het bedrijf een Duitse eigenaar had.

De Nederlandse tak ressorteert hieronder en het is daarom nog onduidelijk wat er met de 200 medewerkers in Nederland gebeurt, maar alles wijst erop dat alle werknemers op straat zijn komen te staan.

Repatriëring
Aan de reizigerskant zijn het vooral Britten die zijn getroffen; rond de 160.000 van hen verblijven op een ticket van Thomas Cook in het buitenland. Maar ook in andere Europese landen, waaronder Nederland, verkocht Thomas Cook de afgelopen tijd nog veel reizen.

Momenteel zouden ongeveer 10.000 Nederlanders op reis zijn via Thomas Cook. Omdat de touroperator was aangesloten bij de SGR, de Stichting Garantiefonds Reisgelden, zal iedereen die op reis was zonder extra kosten naar huis kunnen komen, terwijl reeds geboekte reizen worden gerestitueerd.

In het Verenigd Koninkrijk organiseert de luchtvaartautoriteit CAA de repatriëring, die naar verluidt de grootste in vredestijd is in de geschiedenis van het land.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Laatste dag van VVR bij KLM

Laatste dag van VVR bij KLM

12/07/2020

Zondag 12 juli is de laatste dag dat KLM’ers zich kunnen inschrijven voor de VRR, de vrijwillige vertrekregeling. Daarna bepaalt KLM zelf wie er weg moet. Dit najaar volgt een…

Meeste subsidie voor KLM

Meeste subsidie voor KLM

10/07/2020

Sinds april heeft KLM van alle Nederlandse bedrijven de meeste subsidie voor de loonkosten ontvangen: ruim 330 miljoen euro. Dit blijkt uit het zogeheten Register NOW dat het UWV vrijdagavond…

Overleeft GBTA de crisis wél?

Overleeft GBTA de crisis wél?

10/07/2020

GBTA heeft deze week een interim-CEO benoemd, hangende het ethisch onderzoek naar de topman. Hoofdzorg voor de vereniging voor travel management is echter niet de bestuurscrisis, maar corona. Collega-organisatie ACTE…

ACTE failliet door corona

ACTE failliet door corona

09/07/2020

De Association of Corporate Travel Executives (ACTE) heeft deze week in de Verenigde Staten faillissement aangevraagd en alle activiteiten met onmiddellijke ingang topgezet. De corona-crisis heeft sinds maart geleid tot…