Home / Reisagenten / Test BCD en Lufthansa met boekingen via NDC-content

Test BCD en Lufthansa met boekingen via NDC-content

Test BCD en Lufthansa met boekingen via NDC-content

BCD Travel heeft een meerjarige overeenkomst gesloten met de Lufthansa Group voor het testen van NDC-content bij het boeken van tickets. Dankzij dit pilotproject kan de zakenreisonderneming bepalen of het NDC-proces kosteneffectief is voor haar klanten.

De deal ‘benadrukt BCD’s multi-source contentstrategie’ zegt het bedrijf, die zorgt voor ‘voor efficiënte processen’ bij boekingen, expense management en veiligheid. BCD heeft het contract met de Lufthansa Group (Austrian Airlines, Lufthansa, Swiss en Brussels Airlines) gesloten vanuit de filosofie dat een ‘succesvolle, sectorbrede implementatie van NDC om een multi-source strategie vraagt.’

Volgens BCD Travel zullen ook Global Distribution Systems (GDS) ‘een belangrijke rol’ blijven spelen in haar boekingsstrategie. Eerder dit jaar ging BCD strategische NDC-samenwerkingen aan met Amadeus, Sabre en Travelport, de drie grote GDS’en.

Minder invloed GDS
Lufthansa daarentegen probeert de invloed van de GDS te beperken en de eigen kanalen via NDC te promoten. In 2015 voerde Lufthansa als eerste van de drie grote luchtvaartgroepen in Europa een toeslag in op boekingen die bij reisagenten via een GDS lopen. Hoewel er veel verzet was onder de GDS’en en van reisagenten hield Lufthansa vast aan haar Distribution Cost Charge (DCC), zoals de heffing heet. De International Airlines Group (IAG) en Air France-KLM volgden naderhand het voorbeeld van de Lufthansa Group met een GDS-toeslag.

Veel zakelijke reisagenten hebben daarna afzonderlijke deals met de airlinegroepen afgesloten om de heffingen niet te betalen. BCD Travel gaat nu een stap verder door de NDC-overeenkomst af te sluiten met de Lufthansa Group, ook al gaat het nog maar om een test.

Zowel Lufthansa als BCD hebben een sterke positie in Duitsland. Samenwerking was daarom ‘een logische stap’, zegt BCD Travel, om zo ‘een volledig inzicht te krijgen in de meerwaarde van NDC voor klanten.’

Vooruitgang
Rose Stratford, Executive Vice President, Global Supplier Relations & Strategic Sourcing bij BCD Travel, zegt in een verklaring: “We hebben de vooruitgang van de Lufthansa Group in het op de markt brengen van nieuwe technologische oplossingen op de voet gevolgd. Op basis daarvan hebben we besloten om NDC-boekingstechnologie met hen te testen.”

Ze vervolgt: “We hebben altijd een positief standpunt ingenomen en ondersteunen NDC, mits onze klanten er baat bij hebben en het de reizigerservaring verbetert. De ontwikkeling van solide en schaalbare NDC-modellen gaat traag, maar sommigen zijn inmiddels ver genoeg om getest te worden.”

En Heike Birlenbach, Senior Vice President Sales van de Lufthansa Hub Airlines en Chief Commercial Officer (CCO) Hub Frankfurt, zegt: “BCD Travel en de Lufthansa Group delen de visie voor een betere reizigerservaring. Het feit dat BCD meedoet aan het NDC Partner Programma van de Lufthansa Group, is een belangrijke mijlpaal voor de zakenreissector in de realisatie van die visie.”

Vanwege de hoge eisen bij zakenreizen op het gebied van service, rapportage en zorgplicht, bieden travel management companies (TMC’s) hier uitgebreide oplossingen voor,” aldus Birlenbach.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Winstwaarschuwing Ryanair

Winstwaarschuwing Ryanair

18/01/2019

Ryanair heeft vandaag de tweede winstwaarschuwing in vier maanden tijd afgegeven. De winst van het boekjaar, dat afloopt op 31 maart, valt nu naar verwachting 100 miljoen euro lager uit….

Nieuw plan voor Lelystad

Nieuw plan voor Lelystad

17/01/2019

Lelystad Airport zal in de eerste fase na opening, gepland in 2020, vooral een overloopluchthaven voor Schiphol worden, maar niet exclusief, zo staat in een brief van minister Cora van…

Norwegian krimpt in

Norwegian krimpt in

17/01/2019

Norwegian Air vermindert het aantal routes met de Boeing 737 als onderdeel van een ‘ingrijpende heroverweging’ van haar operatie. Dit is door de airline uit Oslo bekendgemaakt. Vier Europese bases…

Koppen gerold bij CWT

Koppen gerold bij CWT

16/01/2019

Carlson Wagonlit Travel (CWT) heeft vijf hoge managers in Europa aan de kant gezet, onder wie de MD voor de Benelux, Olivier Chateau. De vijf hebben CWT inmiddels ‘verlaten’ zegt…