Home / Reisagenten / Strafzaak tegen oud-directeur ATP

Strafzaak tegen oud-directeur ATP

Strafzaak tegen oud-directeur ATP

Maandag stond de Nederlandse zakenreistak van de ATPI Group (voorheen ATP) en de voormalig directeur Willem S. terecht voor oplichting en valsheid in geschrifte. Het Openbaar Ministerie eist 16 maanden gevangenisstraf tegen de oud-bestuurder, waarvan acht maanden voorwaardelijk , en 2 miljoen euro boete voor het bedrijf, waarvan 1 miljoen euro voorwaardelijk. De zaak wordt dinsdag voortgezet. Dat meldt NOS.nl.

Het conflict dateert van juli 2014, toen het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) haar voormalig zakenreisagent ATP Business Travel B.V. aanklaagde wegens fraude. JenV stelde dat ATP in de periode tussen 1 december 2010 en 1 december 2012 stelselmatig te veel geld in rekening had gebracht voor tickets die voor het ministerie werden geboekt. ATP had een contract gesloten met JenV om tegen een vaste vergoeding te adviseren en bemiddelen bij boekingen van dienstreizen (vliegtickets, hotelaccommodaties en autohuur). In de overeenkomst werd opgenomen dat de agent deze diensten op de meest doelmatige en op de economisch meest voordelige manier zou aanbieden. Alle voordelen die de agent kon behalen, zouden worden doorgegeven aan het ministerie.

Wanprestatie
In haar vonnis van 10 juni 2015, stelde de rechter dat dit niet was gebeurd en dat ATP wanprestatie had geleverd; de agent had in strijd gehandeld met de overeenkomst met JenV. Een en ander was door een oud-medewerker van ATP aan het licht gekomen. Hij verklaarde later onder ede dat ATP opzettelijk en via verschillende kunstgrepen JenV onwetend heeft gehouden over de ‘bovencontractuele marge’ die ATP behaalde.

Vanwege de complexiteit van de zaak en jarenlang gesteggel over de hoogte van de schadevergoeding, werd de civiele procedure pas na vijf jaar afgesloten. In september 2019 veroordeelde de rechtbank ATP tot het betalen van een schadevergoeding van 760.00 euro plus kosten en rente aan JenV (lees meer hier).

Strafrechtelijk onderzoek
Gesterkt door het vonnis van de rechtbank in 2015, had JenV tevens aangifte gedaan bij het Functioneel Parket (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, FIOD). Naast de civiele procedure werd vervolgens een strafrechtelijk onderzoek gestart, wat in mei 2016 resulteerde in een inval van de FIOD in het bedrijfspand van ATP op Schiphol (lees meer hier). Daarbij werden onder meer facturen en interne mailwisselingen gevorderd. Niet alleen stukken die betrekking hadden op de contractafspraken met JenV, maar ook met andere klanten van ATP.

Tijdens deze inval werden tevens ‘extra marge-lijsten’ in beslag genomen, waaruit volgens het OM blijkt dat de oplichting tot in detail werd bijgehouden, meldt NOS.nl over de strafzaak die nu dient. Het OM raamt de totale schade op 17,6 miljoen euro. Om de gedupeerden te compenseren zal volgend jaar een zogenoemd ontnemingsonderzoek volgen. Ten aanzien van de strafeis stelde het OM tijdens de zitting ‘een krachtig signaal te willen afgeven aan het bedrijfsleven om je aan de regels te houden’. Het OM vraagt om de ATPI Group een boete op te leggen van 2 miljoen euro, waarvan 1 miljoen euro voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Voor oud-directeur Willem S. vraagt het OM een gevangenisstraf van 16 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, en eveneens een proeftijd van twee jaar.

Transparant verdienmodel
De rijksoverheid gaf vóór corona op jaarbasis zo’n 85 miljoen euro uit aan internationale reizen. JenV heeft deze zaak in 2015 aanhangig gemaakt, omdat zij naar eigen zeggen transparantie verlangt en zicht wil hebben op de geldstromen. Niet in de laatste plaats omdat het gaat om de besteding van gemeenschapsgeld, waar de overheid te allen tijde verantwoording over moet kunnen afleggen.

Bij het uitschrijven van een tender voor een zakenreisagent is de overheid gebonden aan het Europese aanbestedingsrecht. Dat betekent dat zij de opdracht moeten gunnen aan de partij met de economisch meest voordelige inschrijving. Door met een lage transactie fee in te schrijven op aanbestedingen, in de hoop de gunning te winnen, zijn de marges van zakenreisagenten dun. Dat mag echter geen reden zijn om uit het zicht van de opdrachtgever op zoek te gaan naar aanvullende inkomsten. Als de opdracht eenmaal is gegund, is het ongeoorloofd om ‘via de achterkant’ extra inkomsten te generen in de vorm van bijvoorbeeld toeslagen en commissies. Vandaar de eis van de rijksoverheid dat haar reisagent een transparant verdienmodel heeft (lees meer hier).

Roer omgegooid
De strafzaak is een grote klap voor ATP, dat net als andere zakenreisagenten zware tijden doormaakt als gevolg van de corona-pandemie. De voormalige ATP-directeur Willem S., die nu terecht staat, is al bijna vijf jaar geleden per direct vervangen. Ook de overige directieleden uit die periode hebben het bedrijf al lang verlaten. Een volledig nieuw managementteam heeft het roer volledig omgegooid ten aanzien van werkwijze en contractafspraken. Volgens ATP ging het indertijd om zo’n twintig bedrijven waarbij er ‘onregelmatigheden waren in de naleving van het contract’. Met de meeste partijen zou ATP tot een vergelijk zijn gekomen (lees meer hier). De afgelopen jaren heeft ATP er hard aan gewerkt om het vertrouwen van klanten en medewerkers te herstellen.

Naar verwachting doet de rechter eind november uitspraak.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…