Home / Reisagenten / Staat wint rechtszaak van BCD Travel

Staat wint rechtszaak van BCD Travel

Staat wint rechtszaak van BCD Travel

Het Gerechtshof in Den Haag heeft besloten dat de aanbesteding van de Staat voor een nieuwe zakenreisagent correct is verlopen. De zaak was in hoger beroep aangespannen door BCD Travel, die eerder een kortgeding met dezelfde inzet verloor. De uitspraak betekent dat VCK Travel de komende zes jaar de travel management company is van het parlement, negen ministeries en de Algemene Rekenkamer (oftewel: de Staat).

De Staat besloot op 20 augustus jl. dat VCK Travel de winnaar was van de tender, waaraan ook BCD Travel, Carlson Wagonlit, FCm en ATP deelnamen. ATP en BCD Travel spanden een kortgeding aan naar aanleiding van dit besluit. Zij stelden dat de aanstelling van VCK Travel onterecht was, omdat de Staat een eis in de aanbesteding stelde, waaraan geen enkele zakenreisagent kan voldoen. Deze zogeheten eis 3.3.1. vraagt de inschrijver om Staat inzicht te geven in de van leveranciers verkregen kortingen en voordelen die zijn gerelateerd aan de luchtvaartomzet van de Staat. Verder wil de Staat dat de leverancier hierover een verklaring aflegt. Volgens BCD Travel en ATP is dit echter in strijd met de geheimhoudingsplicht van de reisagent, die voor de hele branche geldt. De voorlopige gunning aan VCK Travel was dus onrechtmatig, aldus de twee partijen. De rechter was het daar niet mee eens: ATP en BCD Travel verloren op 30 oktober 2012 het kortgeding, waarna BCD Travel besloot in hoger beroep te gaan.

BCD Travel benadrukte tijdens die rechtszaak opnieuw, dat alleen door schending van de geheimhoudingsclausule in de overeenkomsten met luchtvaartmaatschappijen kan worden voldaan aan de eisen van de aanbesteding. Zij bracht als bewijs een aantal verklaringen van airlines in, die lieten weten niet te willen meewerken aan de leveranciersverklaring. Het Hof vond dit echter niet overtuigend genoeg. “Dat dat [het voldoen aan eis 3.3.1 – red.] onmogelijk is, is niet aannemelijk geworden, gezien de omstandigheid dat VCK verschillende producties heeft overgelegd, waaruit blijkt dat leveranciers daartoe bereid zijn. Het hof verwerpt daarom de stelling van BCD dat de onderhavige eis de inschrijver dwingt tot contractbreuk,” aldus de rechter.

Volgens Ed Berrevoets, directeur van VCK Travel maakt deze uitspraak duidelijk dat transparantie in de zakenreisbranche nog niet aan de orde van de dag is: “VCK Travel hecht grote waarde aan een open, eerlijke en transparante werkwijze. Wij zijn er dan ook trots op dat we volledig kunnen voorzien in de behoefte de Staat, maar betreuren dat er een rechtszaak aan te pas moest komen om in onze werkwijze te worden bevestigd.”

Opvallend genoeg is KLM als grootste leverancier van de staat noch in het kortgeding, noch in het hoger beroep opgeroepen als partij. Een woordvoerster van KLM gaf desgevraagd in Zakenreis nr. 451 de volgende schriftelijke reactie op de rechtszaak en schaarde zich daarmee ogenschijnlijk aan de kant van BCD Travel: “KLM heeft bilaterale overeenkomsten/contracten met zowel agenten als met corporate accounts. De inhoud hiervan mag niet met derden gedeeld worden. Dat is een clausule in al onze contracten en wij wijken daar niet van af. Dit geldt voor alle contractpartijen (level playing field).

 Ten tijde van de tender zijn alle partijen nog eens extra gewezen op deze contract-clausule. 

In het kader van bovenstaande zal KLM dus geen leveranciersverklaring (3.3.1) afleggen aan een corporate account over het contract tussen KLM en een agent.”

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: omzetverlies 250 mld

IATA: omzetverlies 250 mld

25/03/2020

De luchtvaart koerst door de corona-pandemie af op een omzetverlies van 250 miljard dollar, zo verwacht IATA,. Twee weken geleden raamde de brancheorganisatie de inkomstenderving voor 2020 nog op 113…

Farnborough geannuleerd

Farnborough geannuleerd

24/03/2020

De Farnborough Airshow 2020 gaat niet door in verband met de corona-pandemie. De organisatie zegt ‘met grote spijt’ het evenement, gepland voor 20 tot 24 juli nabij Londen, te hebben…

Corona-akkoord Transavia

Corona-akkoord Transavia

23/03/2020

Het grond- en cabinepersoneel van Transavia heeft ingestemd met het ‘corona-akkoord’ dat vakbond FNV met de directie heeft gesloten. Het personeel had ook weinig keus: Transavia vliegt vanaf heden noodgedwongen…