Home / Reisagenten / Rechter: ATP leverde wanprestatie

Rechter: ATP leverde wanprestatie

Rechter: ATP leverde wanprestatie

Zakenreisagent ATP heeft volgens de rechter een wanprestatie geleverd bij het boeken van vliegtickets voor het ministerie van Justitie in de periode dat ATP de reisagent was van het ministerie. Dat stelt de rechter in een tussenvonnis in de zaak waarin de Staat der Nederlanden ATP namens het ministerie aanklaagde.

De aanklacht betreft contractbreuk. Volgens Justitie bracht ATP stelselmatig hogere ticketprijzen in rekening dan zij aan de airlines betaalde. ATP won in 2010 de aanbesteding van Justitie voor het verzorgen van haar dienstreizen, mede dankzij het feit dat ATP de laagste transactie fee bood; een fee van 1 cent per transactie. In de overeenkomst werd afgesproken dat eventuele financiële voordelen die ATP voor Justitie zou behalen, terug zouden vloeien naar het ministerie.

Bij een audit van Justitie tijdens de looptijd van het contract, waarbij 184 tickets tegen het licht werden gehouden, bleek dat de ticketprijzen en de in rekening gebrachte kosten niet overeen kwamen. Justitie zou voor miljoenen zijn benadeeld.

De rechter stelt in het tussenvonnis dat 10 juni is uitgesproken en op 17 juni is gepubliceerd, dat ATP op dit terrein in strijd heeft gehandeld met de overeenkomst die tussen de partijen was gesloten. ATP ging nadat het Justitie had binnengehaald als klant, werken met een nieuw boekingssysteem; het AVA-systeem. Dankzij dat systeem konden ze wereldwijd zoeken naar de best beschikbare tarieven. Volgens de rechter raadpleegde ATP dit systeem pas nadat ze de beste optie die ze in Nederland konden krijgen aan Justitie offreerde en die de optie accepteerde. “Om vervolgens het verschil tussen de inkoopprijs en de prijs van de geaccepteerde optie voor zichzelf te behouden.”

Voor hoeveel Justitie is benadeeld, moet nog nader bepaald worden. De rechter laat dit over aan een deskundige, die voor 1 juli moet worden benoemd. “De Staat zal na het deskundigenonderzoek zijn vordering tot betaling van schadevergoeding nader dienen te concretiseren,” aldus de rechter in het vonnis.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt tevreden te zijn met het tussenvonnis. “Het gaat om een principiële kwestie voor het ministerie, omdat altijd is aangedrongen op transparantie,” aldus een woordvoerster van het ministerie. “In de aanbesteding is juist een tweede ronde gehouden omdat het aangeboden transactiefee als abnormaal laag werd aangemerkt. Via een onderhandelingsprocedure zijn de inschrijvende partijen in de gelegenheid gesteld een nieuwe inschrijving te doen, waarbij om een kostendekkende inschrijving werd gevraagd. In deze tweede ronde bood alleen ATP een transactiefee van 1 cent, hierop is om een toelichting gevraagd. De opdracht is naar ATP gegaan omdat deze de toelichting vervolgens ook heeft verstrekt.”

ATP laat in een reactie weten dat ze de uitspraak van de rechtbank in Den Haag accepteren. “Onze interpretatie van het contract was te goeder trouw. Wij hebben volledig meegewerkt aan het audit-proces gedurende de looptijd van het contract en wij verwelkomen de benoeming van een onafhankelijke deskundige zoals is besloten door de rechtbank.”

 

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Lelystad dit jaar niet open

Lelystad dit jaar niet open

31/03/2020

Lelystad Airport gaat dit jaar niet open. Dit schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Terwijl eerder regelgeving op…

Turkije weert alle vluchten

Turkije weert alle vluchten

30/03/2020

De Turkse regering weert alle internationale vluchten, als maatregel tegen corona. Sinds twee weken bestond er al een verbod op vliegtuigen uit Europese landen, nu geldt de maatregel wereldwijd. Flag…

EasyJet staakt alle vluchten

EasyJet staakt alle vluchten

30/03/2020

EasyJet houdt vanaf vandaag, 30 maart, voor onbepaalde tijd de hele vloot bestaande uit 331 vliegtuigen aan de grond, als gevolg van de ‘ongekende reisbeperkingen’ door het coronavirus. EasyJet zegt…

Boeing 747 KLM nu uit dienst

Boeing 747 KLM nu uit dienst

30/03/2020

KLM heeft zondagmiddag zonder enige vorm van ceremonie afscheid genomen van de Boeing 747-400 voor passagiersvervoer. Het was aanvankelijk de bedoeling tot in 2021 met het toesteltype te blijven vliegen,…