Home / Reisagenten / Rechter: ATP leverde wanprestatie

Rechter: ATP leverde wanprestatie

Rechter: ATP leverde wanprestatie

Zakenreisagent ATP heeft volgens de rechter een wanprestatie geleverd bij het boeken van vliegtickets voor het ministerie van Justitie in de periode dat ATP de reisagent was van het ministerie. Dat stelt de rechter in een tussenvonnis in de zaak waarin de Staat der Nederlanden ATP namens het ministerie aanklaagde.

De aanklacht betreft contractbreuk. Volgens Justitie bracht ATP stelselmatig hogere ticketprijzen in rekening dan zij aan de airlines betaalde. ATP won in 2010 de aanbesteding van Justitie voor het verzorgen van haar dienstreizen, mede dankzij het feit dat ATP de laagste transactie fee bood; een fee van 1 cent per transactie. In de overeenkomst werd afgesproken dat eventuele financiële voordelen die ATP voor Justitie zou behalen, terug zouden vloeien naar het ministerie.

Bij een audit van Justitie tijdens de looptijd van het contract, waarbij 184 tickets tegen het licht werden gehouden, bleek dat de ticketprijzen en de in rekening gebrachte kosten niet overeen kwamen. Justitie zou voor miljoenen zijn benadeeld.

De rechter stelt in het tussenvonnis dat 10 juni is uitgesproken en op 17 juni is gepubliceerd, dat ATP op dit terrein in strijd heeft gehandeld met de overeenkomst die tussen de partijen was gesloten. ATP ging nadat het Justitie had binnengehaald als klant, werken met een nieuw boekingssysteem; het AVA-systeem. Dankzij dat systeem konden ze wereldwijd zoeken naar de best beschikbare tarieven. Volgens de rechter raadpleegde ATP dit systeem pas nadat ze de beste optie die ze in Nederland konden krijgen aan Justitie offreerde en die de optie accepteerde. “Om vervolgens het verschil tussen de inkoopprijs en de prijs van de geaccepteerde optie voor zichzelf te behouden.”

Voor hoeveel Justitie is benadeeld, moet nog nader bepaald worden. De rechter laat dit over aan een deskundige, die voor 1 juli moet worden benoemd. “De Staat zal na het deskundigenonderzoek zijn vordering tot betaling van schadevergoeding nader dienen te concretiseren,” aldus de rechter in het vonnis.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt tevreden te zijn met het tussenvonnis. “Het gaat om een principiële kwestie voor het ministerie, omdat altijd is aangedrongen op transparantie,” aldus een woordvoerster van het ministerie. “In de aanbesteding is juist een tweede ronde gehouden omdat het aangeboden transactiefee als abnormaal laag werd aangemerkt. Via een onderhandelingsprocedure zijn de inschrijvende partijen in de gelegenheid gesteld een nieuwe inschrijving te doen, waarbij om een kostendekkende inschrijving werd gevraagd. In deze tweede ronde bood alleen ATP een transactiefee van 1 cent, hierop is om een toelichting gevraagd. De opdracht is naar ATP gegaan omdat deze de toelichting vervolgens ook heeft verstrekt.”

ATP laat in een reactie weten dat ze de uitspraak van de rechtbank in Den Haag accepteren. “Onze interpretatie van het contract was te goeder trouw. Wij hebben volledig meegewerkt aan het audit-proces gedurende de looptijd van het contract en wij verwelkomen de benoeming van een onafhankelijke deskundige zoals is besloten door de rechtbank.”

 

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Duitsland verplicht coronatest

Duitsland verplicht coronatest

07/08/2020

Met ingang van zaterdag 8 augustus moeten alle passagiers op Duitse luchthavens die zijn aangekomen vanuit risicogebieden verplicht een coronatest ondergaan. Dit heeft de regering in Berlijn besloten. Wie weigert…

Teststraat corona op Schiphol

Teststraat corona op Schiphol

06/08/2020

De regering wil een vrijwillige teststraat inrichten voor passagiers afkomstig uit zogeheten risicogebieden. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdagavond gezegd tijdens een persconferentie, samen met premier Rutte….

Megaverlies Lufthansa Group

Megaverlies Lufthansa Group

06/08/2020

Lufthansa heeft door de coronacrisis in het eerste halfjaar een megaverlies geleden van 2,9 miljard euro. Dit heeft de Duitse groep donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf zegt dat verdere ontslagen  nu…

Grote reorganisatie bij Accor

Grote reorganisatie bij Accor

05/08/2020

Accor reorganiseert en ontslaat daarbij duizend medewerkers. Dit heeft de Franse hotelgroep bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers 2020, waarin het concern als gevolg van de coronacrisis een verlies…

Groot baanverlies bij Booking

Groot baanverlies bij Booking

04/08/2020

Booking.com ontslaat een kwart van het personeel. Dit heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdag op het hoofdkantoor in Amsterdam bekendgemaakt. Het boekingsplatform voor hotels en andere accommodatie is sinds maart door…