Home / Reisagenten / Ontslagen bij ATP

Ontslagen bij ATP

Ontslagen bij ATP

ATP heeft woensdag haar medewerkers van ATP Business Travel op de hoogte gesteld van een organisatieaanpassing. Dit betekent dat ongeveer 30 mensen worden ontslagen. Dit heeft Tom De Clerck bevestigd aan Zakenreis.

Het gaat daarbij niet alleen om medewerkers werkzaam bij business travel, maar ook bij ondersteunende afdelingen. ”Wij willen ATP en haar medewerkers een gezonde toekomst bieden,” zegt De Clerck. “Helaas betekent dit dat wij afscheid moeten nemen van rond de 30 collega’s. De nieuwe organisatiestructuur moet leiden tot een betere balans tussen ondersteunende en operationele functies. Daarnaast wordt het aantal managementlagen teruggebracht.”

In totaal werken ongeveer 400 mensen bij ATPI Nederland – Business Travel en Events – waaronder zo’n 150 bij de afdeling zakenreizen.

De aankondiging van het massaontslag volgt op positief advies van de Ondernemingsraad en is genomen in samenspraak met de vakbonden. “Ik ervaar het als een bijzonder pijnlijke maatregel. Maar ‘pour mieux sauter, il faut reculer d’abord’, oftewel: om verder te kunnen springen, moet je eerst een stapje terug doen,” zegt de uit Vlaanderen afkomstige De Clerck. “Als verantwoordelijk werkgever zullen wij er alles aan doen om dit proces transparant, professioneel en menselijk te laten verlopen. We hebben samen met OR een goed sociaal plan opgesteld, dat recht doet aan de belangen van de betrokken collega’s. Doel daarvan is zoveel mogelijk van hen van werk naar werk te begeleiden. We hopen dit proces voor mei te kunnen afronden.”

Schoon schip maken
Inmiddels is de voltallige directie van ATP vernieuwd en wil het nieuwe team graag zo snel mogelijk schoon schip maken. Tom de Clerck heeft in april 2016 de voormalige directeur Willem Starink vervangen en is benoemd als regional managing director voor Nederland, België en Frankrijk.

De overige leden van het nieuwe managementteam zijn:
– Marjon Bloemkolk, general manager corporate communications en marketing (sinds december 2015)
– Michael van der Woude, regional head of sales en account management (sinds november 2016)
– Marjolein Arnoldus, finance manager (sinds februari 2017)
– general manager operations (volgt binnenkort)

Financiële schikking
ATP Business Travel verkeert in zwaar weer, nadat het ministerie van Veiligheid en Justitie haar voormalige zakenreisagent in juli 2014 betichtte van fraude. De rechter oordeelde in juni 2015 dat ATP inderdaad wanprestatie heeft geleverd – er is een forensisch accountant aangesteld om de hoogte van de schade te bepalen. Daarnaast loopt er ook een strafrechtelijk onderzoek naar de handelswijze van ATP in de periode dat zij dienstreizen voor het ministerie verzorgde.
“Wij doen er alles aan om op een zo’n kort mogelijke termijn tot een financiële schikking te komen met het ministerie,” aldus De Clerck.

In afwachting van de gerechtelijke uitspraak heeft ATP zelf een onderzoek laten uitvoeren door het accountantskantoor KPMG. Daaruit blijkt dat behalve het ministerie van V&J ook andere klanten onjuist zijn gefactureerd. Het gaat volgens ATP om zo’n 20 bedrijven die te veel hebben betaald aan de zakenreisagent.

“Dat willen wij rechtzetten,” zegt De Clerck. “Klanten die teveel hebben betaald, zullen worden gecompenseerd. Wij willen samen tot een oplossing komen en vooral ook het vertrouwen herstellen. Wij voeren momenteel meerdere gesprekken hierover per week. Wij willen niets liever dan dit hoofdstuk uit het verleden te kunnen afsluiten zodat wij ons volledig kunnen richten op de dienstverlening aan onze klanten.”

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Vrijdag staking bij Air France

Vrijdag staking bij Air France

22/03/2018

Bij Air France heeft vrijdag een algemene staking plaats, uitgeroepen door verscheidene vakbonden. Ze eisen over de hele linie een loonsverhoging van zes procent. Air France verwacht dat lang niet…

Verlies Virgin Atlantic

Verlies Virgin Atlantic

22/03/2018

Virgin Atlantic heeft vorig jaar een verlies geleden van 28,4 miljoen pond (32 miljoen euro). In 2016 was er nog winst voor de Britse carrier, waarin Air France-KLM een belang…

Bod Qatar op Air India

Bod Qatar op Air India

21/03/2018

Qatar Airways en de Indiase prijsvechter IndiGo bereiden samen een bod voor op Air India. Dit meldt de Financial Express vandaag in New Delhi. Jet Airways zou samen met haar…

KLM begint podcasts

KLM begint podcasts

19/03/2018

KLM  begint vandaag een serie podcasts om haar naamsbekendheid in de VS te vergroten, De audioverhalen over bijzondere reiservaringen zijn een aanvulling op de blogs en video’s die de maatschappij…