Home / Reisagenten / Naam D-reizen ontvreemd

Naam D-reizen ontvreemd

Naam D-reizen ontvreemd

De merknaam D-reizen is onlangs, korte tijd vóór moederbedrijf D-rt Groep failliet ging, door de twee directeuren ‘ontvreemd,’ waardoor de boedel minder waard is. Voor consumenten met reisvouchers maakt het niets uit: zij krijgen hun geld terug via SGR.

De Telegraaf meldde deze week dat Jan Henne De Dijn en Marije Haeck, die aan het roer stonden van D-reizen, de merknaam medio maart hebben overgeheveld naar hun eigen bv, Selten. D-rt Groep werd op 6 april failliet verklaard. De curator zou op de hoogte zijn van de manoeuvre door de directeuren en is bezig met een onderzoek. De Dijn en Haeck zouden zich erop deze manier van willen vergewissen dat zij na een eventuele doorstart eigenaren zijn van de naam. De waarde van de failliete boedel, zonder de merknaam, is aanzienlijk lager. Er hebben zich meerdere gegadigden voor een doorstart gemeld.

Actio pauliana
Mogelijk is het achterhouden van de merknaam een kwestie van zogenaamd paulianeus handelen en dat is onrechtmatig. In de Faillissementswet staat dat wanneer een schuldenaar weet dat een bankroet niet meer te voorkomen is, alle schuldeisers gelijk moeten worden behandeld. Als blijkt dat dat niet het geval is, kan de curator transacties die ermee in strijd zijn vernietigen.

Intussen is wel de balans opgemaakt van de schuld die D-reizen (D-rt Groep) nog had uitstaan bij consumenten van wie de reis door de coronacrisis werd geannuleerd. Het gaat in totaal om 42 miljoen euro aan vouchers, bij 22.000 klanten. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) zal deze vouchers nu namens D-reizen uitbetalen.

D-reizen behoorde lange tijd tot het Duitse concern RT/Raiffeisen. Eind 2020 namen De Dijn en zijn zakenpartner Haeck, middenin de coronacrisis, het bedrijf over. Het herstel van de reismarkt, dat zij hadden voorzien vanaf maart 2021, kwam er voorlopig niet – daar zal meer tijd overheen gaan. D-reizen kon, ondanks subsidie van de overheid via NOW, niet overleven en ging vorige week failliet.

Afbeelding © SGR

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…