Home / Reisagenten / Klacht bij EC tegen GDS-toeslag Lufthansa

Klacht bij EC tegen GDS-toeslag Lufthansa

Klacht bij EC tegen GDS-toeslag Lufthansa

De European Technology & Travel Services Association (ETTSA), de Europese brancheorganisatie voor GDS’en en OTA’s, heeft een formele klacht neergelegd bij de Europese Commissie (EC) tegen de Distribution Cost Charge (DCC) van Lufthansa.

Volgens de ETTSA maakt Lufthansa met de GDS-toeslag inbreuk op de Europese regelgeving voor digitale reserveringssystemen (Code of Conduct). De klacht, die is ingediend bij het directoraat van Mobiliteit en Transport, richt zich tegen Lufthansa en de andere airines binnen de groep waar de toeslag ook voor geldt: Austrian Airlines, Swiss en Brussels Airlines.

De ETTSA stelt dat de toeslag van Lufthansa discriminerend is tegenover consumenten die een onafhankelijke reisagent gebruiken om hun ticket te boeken omdat ze in deze gevallen 16 euro extra moeten betalen. “De enige manier voor reisgenten om de toeslag te vermijden is om te switchen van het traditionele Global Distribution System (GDS) naar een alternatief platform, dat in handen is van Lufthansa waarop alleen content is te zien waarvan Lufthansa wil dat de klanten het zien,” aldus de algemeen secretaris Christoph Klenner van ETTSA in een persbericht.

“Behalve het feit dat Lufthansa de reisagenten gijzelt en dwingt extra inspanningen te verrichten door ze naar de eigen site te dirigeren, doet de stap van Lufthansa afbreuk aan vergelijkend inkopen en de concurrentie.”

De ETTSA zegt er geen moeite mee te hebben dat Lufthansa de concurrentie aan wil gaan met GDS’en en reisagenten, alleen zouden ze zich dan wel aan dezelfde regels moeten houden. Volgens de organisatie was de EU Code of Conduct nu juist in het leven geroepen om misbruik door airlines, die de controle hebben over de GDS’en, te voorkomen.

Bij de ETTSA zijn onder andere Amadeus, Expedia, Odigeo en Sabre aangesloten.

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…

Weer verlies Air France-KLM

Weer verlies Air France-KLM

06/05/2021

Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies geleden van 1,481 miljard euro. De omzet kelderde met 56,9 procent ten opzichte van Q1 in 2020. Het aantal passagiers daalde…