
Wereldwijd is er herstel zichtbaar in de gemiddelde kamerprijzen van hotels. De door de markt verwachte groei wordt echter niet gehaald. Dit stelt Hogg Robinson Group (HRG) op basis van haar halfjaarlijkse hotelonderzoek.
Het tarief per nacht is in 31 van de top-50 steden toegenomen. Toch zijn er grote verschillen in de prestaties van de steden. Noord-Amerika doet het het best, met groei in alle markten, in het bijzonder in New York, Chicago en Toronto. Het Midden-Oosten en West-Afrika daarentegen hebben nog steeds te maken met een algemene onzekerheid en een verhoogde capaciteit.
Algemeen bezien neemt bezetting toe. Dit in combinatie met een aanhoudende sterke vraag, betekent dat HRG in de tweede helft van het jaar en daarna een stijging van tarieven in bepaalde markten verwacht.
Belangrijke markttrends zijn dit jaar onder andere:
♣ Voor het tiende jaar op rij blijft Moskou de duurste stad voor zakelijke reizigers met een gemiddelde kamerprijs van 308 euro.
♣ De sterke groei in de olie -en gasindustrie heeft ertoe bijgedragen dat Lagos zijn positie als op één na duurste stad behoudt. Ook gemiddelde kamerprijzen in Houston en Aberdeen stijgen hierdoor.
♣ Er zijn vier nieuwe toevoegingen aan de top-50 steden dit jaar – Toronto (26), Athene (34), Pittsburgh (46) en Chennai (48).
♣ München heeft de hoogste stijging van de gemiddelde kamerprijs van 39,1 procent. De stijging werd vooral gedreven door ‘Bauma Fair’, een internationale beurs die vele bezoekers trok.
♣ Op de Britse markt zijn alleen in Londen, Aberdeen en Edinburgh de hoteltarieven gestegen.
♣ In India stijgen de kamerprijzen weer, vooral in die steden waar de uitbestede IT-sector en het midden- en kleinbedrijf groeien.
♣ Amsterdam is vier plaatsen gezakt op de ranglijst, naar nummer 25. De gemiddelde kamerprijs bedraagt 188 euro, een afname van 4,6 procent.
Volgens HRG zijn regionale trends steeds minder relevant. In plaats daarvan is de ‘megastad’ in opkomst: elf van de top-50 steden zijn megasteden, metropolen met een buitengewoon sterke groei, gedreven door een aantal kenmerken: deze steden profiteren van een combinatie uit klassieke zakenreizen aan de ene kant en veel bezoekers voor conferenties en tentoonstellingen aan de andere kant. Ze hebben een goede markt voor toerisme en zijn daarnaast gespecialiseerde centra voor bepaalde industrieën zoals olie en gas. Megasteden trekken een breed spectrum binnen het bedrijfsleven aan. Gewone zakelijke bestemmingen hebben in vergelijking met megasteden meer last van de algemene ontwikkeling van de markt en de gevolgen van economische druk die schommelingen in de vraag beïnvloedt, aldus HRG. Klanten moeten zich daarom ook bewust zijn van de opkomst van de megastad en de gevolgen die dit groeipatroon en dynamiek hebben op hun hoteluitgaven.

