
In de reisbranche is in 2020 en 2021 rond een derde van de werkgelegenheid verloren gegaan, zegt arbeidsmarktfonds Reiswerk. Het bankroet van D-reizen, deze week, is meegerekend.
Reiswerk gaf bureau Panteia de opdracht een onderzoek uit te voeren naar de gevolgen van de coronacrisis op de werkgelegenheid in 2020. “De resultaten laten een kaalslag zien onder het personeel van de sector,” schrijft Reiswerk. Vrijwel geen enkel bedrijf hoefde niet in te krimpen: 90 procent van de reisorganisaties met meer dan tien werknemers ontsloeg vorig jaar personeel.
Eind 2019 waren er nog 14.847 mensen werkzaam in de Nederlandse reiswereld, een jaar later was dit aantal gedaald naar 11.503, een teruggang van 23 procent. De werkgelegenheid zakte wel veel minder dan de omzet van de bedrijven, waar in veel gevallen weinig van overbleef. “Dit is te verklaren door de overheidssteun die vele reisorganisaties hebben ontvangen,” aldus Reiswerk.
Verdere afkalving
De verdere afkalving van de werkgelegenheid dit jaar is in de cijfers van Panteia nog niet meegenomen. Reiswerk telt zelf een groot faillissement deze week: D-reizen (D-rt Groep), met 1.150 medewerkers, alvast provisorisch mee. “Dan komen we uit op een daling van een derde van het aantal medewerkers in de reissector ten gevolge van de coronacrisis,” schrijft het fonds.
De overgrote meerderheid van de reisbedrijven (88 procent) geeft op vragen van Panteia te kennen een verdere neergang van het aantal banen in 2021 te voorzien. “Toch durven organisaties ook vooruit te kijken. Op de korte termijn, na de coronacrisis, verwachten bedrijven weer personeel aan te nemen voor advies & verkoop; voor de lange termijn lijkt er vooral vraag te zijn naar functies in de data analyse, business intelligence en IT,” aldus Reiswerk.
Foto © Panteia
