Home / Reisagenten / Geldboete en werkstraf voor ATP en oud-directeur

Geldboete en werkstraf voor ATP en oud-directeur

Geldboete en werkstraf voor ATP en oud-directeur

De rechtbank Amsterdam heeft maandag de Nederlandse zakenreistak van de ATPI Group (voorheen ATP) en haar voormalig directeur Willem S. veroordeeld voor het verzenden van valse facturen aan het ministerie van Justitie en Veiligheid en De Nederlandse Bank.

ATP moet een boete van 50.000 euro betalen en  S. is een werkstraf opgelegd van zestig uur. De straffen zijn veel lager dan het Openbaar Ministerie had geëist. Het OM had gevraagd om een boete van twee miljoen euro boete voor het bedrijf, waarvan een miljoen euro voorwaardelijk. Ook eiste het OM zestien  maanden gevangenisstraf tegen de oud-bestuurder, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

“De facturen waren vals, omdat daarop hogere prijzen waren vermeld dan waarvoor verdachte de diensten had ingekocht, terwijl met deze afnemers was afgesproken dat verdachte behoudens de overeengekomen transactiefee geen andere kosten of bedragen in rekening mocht brengen,” stelt de rechtbank. Ten aanzien van twee andere klanten (TU Delft en KPMG) en met betrekking tot een eerder contract met het ministerie, is ATP vrijgesproken. De rechtbank vindt niet bewezen dat in die contracten een zelfde afspraak was gemaakt.

Van oplichting is eveneens geen sprake, oordeelt de rechtbank. “In de tenlastelegging is slechts als oplichtingsmiddel opgenomen dat verdachte tegenover het ministerie de extra winst heeft verzwegen. Een enkele verzwijging kan niet worden aangemerkt als een oplichtingsmiddel als in de wet bedoeld.”

Aangeklaagd wegens fraude
Het conflict dateert van juli 2014, toen het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) haar voormalig zakenreisagent ATP Business Travel B.V. aanklaagde wegens fraude. JenV stelde dat ATP in de periode tussen 1 december 2010 en 1 december 2012 stelselmatig te veel geld in rekening had gebracht voor tickets die voor het ministerie werden geboekt.

ATP had een contract gesloten met JenV om tegen een vaste vergoeding te adviseren en bemiddelen bij boekingen van dienstreizen (vliegtickets, hotelaccommodaties en autohuur). In de overeenkomst werd opgenomen dat de agent deze diensten op de meest doelmatige en op de economisch meest voordelige manier zou aanbieden. Alle voordelen die de agent kon behalen, zouden worden doorgegeven aan het ministerie.

Wanprestatie
In haar vonnis van 10 juni 2015 stelde de rechter dat dit niet was gebeurd en dat ATP een wanprestatie had geleverd. De agent had in strijd gehandeld met de overeenkomst met JenV. Een en ander was via een oud-medewerker van ATP aan het licht gekomen. Hij verklaarde later onder ede dat ATP opzettelijk en via verschillende kunstgrepen JenV onwetend had gehouden over de ‘bovencontractuele marge’ die ATP behaalde.

Vanwege de complexiteit van de zaak en jarenlang gesteggel over de hoogte van de schadevergoeding, werd de civiele procedure pas na vijf jaar afgesloten. In september 2019 veroordeelde de rechtbank ATP tot het betalen van een schadevergoeding van 760.00 euro plus kosten en rente aan JenV (lees meer hier).

Strafrechtelijk onderzoek
Gesterkt door het vonnis van de rechtbank in 2015 had JenV tevens aangifte gedaan bij het Functioneel Parket (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, FIOD). Naast de civiele procedure werd vervolgens een strafrechtelijk onderzoek gestart, dat in mei 2016 resulteerde in een inval van de FIOD in het bedrijfspand van ATP op Schiphol (lees meer hier). Daarbij werden onder meer facturen en interne mailwisselingen gevorderd. Niet alleen stukken die betrekking hadden op de contractafspraken met JenV, maar ook met andere klanten van ATP, waaronder De Nederlandse Bank, TU Delft en KPMG.

Tijdens deze inval werden tevens ‘extra marge-lijsten’ in beslag genomen, waaruit volgens het OM blijkt dat de oplichting tot in detail werd bijgehouden. Het OM raamt de totale schade op 17,6 miljoen euro. De rechtbank vindt dat echter onvoldoende bewezen. Partijen kunnen nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter.

De voormalige ATP-directeur Willem S. is bijna vijf jaar geleden per direct vervangen. Ook de overige directieleden uit die periode hebben het bedrijf allang verlaten. Een volledig nieuw managementteam heeft het roer volledig omgegooid ten aanzien van werkwijze en contractafspraken. De afgelopen jaren heeft ATP er naar eigen zeggen hard aan gewerkt om het vertrouwen van klanten en medewerkers te herwinnen.

 

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
ZAKENREIS stopt in 2022

ZAKENREIS stopt in 2022

31/12/2021

In april 1999 schreef mijn vader Kees Hundepool (92), die in 1967 Zakenreis lanceerde, zijn laatste voorwoord. Een maand later ik mijn eerste. Nu, ruim 27 jaar nadat ik in…

TMC Special 2022 – Uniglobe

TMC Special 2022 – Uniglobe

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – STI

TMC Special 2022 – STI

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….

TMC Special 2022 – CWT

TMC Special 2022 – CWT

31/12/2021

Terwijl de pandemie de wereld al bijna twee jaar in haar greep houdt, proberen travel management companies (TMC’s) een modus te vinden om zakenreizen te organiseren in ‘het nieuwe normaal’….