Home / Reisagenten / Fentener van Vlissingen: verkoop Airtrade speelde al langer

Fentener van Vlissingen: verkoop Airtrade speelde al langer

Fentener van Vlissingen: verkoop Airtrade speelde al langer

KLM had al ruim vóór de coronacrisis interesse in Airtrade, zegt BCD-oprichter Fentener van Vlissingen tegen Zakenreis. De BCD Group verkocht vorige week het grootste deel van haar minderheidsbelang in het bedrijf voor reistechnologie aan KLM, dat zo een meerderheidsbelang kreeg.

“Wij hebben nog een klein belang in Airtrade aangehouden, eigenlijk op verzoek van KLM,” zegt John Fentener van Vlissingen tegen Zakenreis. “Gezien onze goede relatie heb ik daar graag gehoor aan gegeven.”

Hoe groot het overgebleven belang van de BCD Group in Airtrade is, wil van Vlissingen niet prijsgeven. “Het is nu eenmaal vaak een onderdeel van overnamecontracten om de inhoud van de deal vertrouwelijk te houden. Ik kan wel zeggen dat ons belang in Airtrade, dat al was teruggebracht in de loop der jaren, nog kleiner is geworden.”

Airtrade stamt uit 1989
Airtrade werd in 1989 opgericht en was sinds 1998 onderdeel van de BCD Group, het reisconcern van de familie Fentener van Vlissingen. In 2013 kreeg het Duitse Aerticket de meerderheid van de aandelen (85 procent) in handen, BCD Group hield de overige 15 procent.

“Wij hebben indertijd Airtrade aan deze Duitse partij verkocht, omdat het geen kernactiviteit meer voor ons was,” zegt Van Vlissingen. “Het stamde uit het verleden, toen wij nog actief waren in de toeristische sector, en heeft niets met zakenreizen te maken.”

Hij vervolgt: “Vervolgens hebben wij in 2017 de directie van Airtrade (CEO Jeroen Martron en CFO Frank Wester – red.) geholpen met een management buy-out. Onze 15 procent in Aerticket is toen omgeruild voor 40 procent in Airtrade Holland, de Nederlandse tak van het bedrijf. De rest kwam in handen van Martron en Wester, die in hun functies zijn gebleven.”

Doorverkoop
De intentie van Martron en Wester was om na een paar jaar Airtrade weer door te verkopen. Gesprekken hierover liepen al langere tijd, zegt Van Vlissingen. “Wij hebben ons eigenlijk nooit bemoeid met de bedrijfsvoering van Airtrade, alleen soms internationaal ergens mee geholpen. In 2019 klopten de heren weer bij ons aan, ze wilden het bedrijf verkopen. Voor hun was dat een financiële zaak, wat niet ongebruikelijk is na een management buy-out. Daar gingen wij mee akkoord. Wij hadden echter geen intentie om weer meerderheidsaandeelhouder te worden.”

Er volgden onderhandelingen met meerdere partijen, waaronder KLM. “We zijn tot een aanvaardbare conclusie gekomen,” zegt Van Vlissingen. Het proces van due dilligence, waarbij de kopende partij toegang tot de data room krijgt en alle cijfers kan controleren, is door corona wel trager verlopen.”

“De coronacrisis heeft overnameprijzen in de reissector relatief weinig beïnvloed,” zegt Van Vlissingen. “Je ziet ook in de Verenigde Staten dat bij grote overnames van reisbureaus de prijs is gebaseerd op de omzet pre-corona. Kopers kijken verder dan rampjaar 2020, de verwachting is dat de markt echt wel weer terugkeert naar de goede cijfers van 2019.”

Hoewel de overnameprijs niet bekend is gemaakt, bedraagt deze in ieder geval minder dan 15 miljoen euro. KLM heeft met het ministerie van Financiën en de banken afgesproken dat de maatschappij uitsluitend acquisities tot 15 miljoen euro zelfstandig afhandelt.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Langer negatief reisadvies

Langer negatief reisadvies

07/03/2021

De Nederlandse regering verlengt het advies om niet naar het buitenland te reizen, tot in elk geval 15 april. Dit meldt persbureau ANP zondag. Sinds medio december 2020 gold een…

Nog minder hinder Schiphol

Nog minder hinder Schiphol

05/03/2021

Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland nemen extra stappen tegen geluidshinder, ‘ook nu er minder vliegverkeer is’ en ‘ongeacht de ontwikkeling van de luchtvaart,’ zeggen de twee organisaties. De zestien nieuwe maatregelen…

Omzet Brussels 72 pct lager

Omzet Brussels 72 pct lager

05/03/2021

Brussels Airlines heeft een zwaar jaar achter de rug. Het aantal vervoerde passagiers daalde met 77 procent en de omzet met 72 procent. Er kwam een operationeel verlies van 332…

Vliegverbod UK nu tot 1 april

Vliegverbod UK nu tot 1 april

04/03/2021

Het vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Latijns-Amerika naar Nederland is verlengd met vier weken tot 1 april. Dit schrijft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen in een brief aan…

Verlies Lufthansa 6,7 miljard

Verlies Lufthansa 6,7 miljard

04/03/2021

De Lufthansa Group heeft over 2020 een nettoverlies geleden van 6,7 miljard euro, als gevolg van de coronacrisis. De Duitse onderneming kromp het personeelsbestand in met een vijfde. De vraag…