Home / Reisagenten / Fentener van Vlissingen: verkoop Airtrade speelde al langer

Fentener van Vlissingen: verkoop Airtrade speelde al langer

Fentener van Vlissingen: verkoop Airtrade speelde al langer

KLM had al ruim vóór de coronacrisis interesse in Airtrade, zegt BCD-oprichter Fentener van Vlissingen tegen Zakenreis. De BCD Group verkocht vorige week het grootste deel van haar minderheidsbelang in het bedrijf voor reistechnologie aan KLM, dat zo een meerderheidsbelang kreeg.

“Wij hebben nog een klein belang in Airtrade aangehouden, eigenlijk op verzoek van KLM,” zegt John Fentener van Vlissingen tegen Zakenreis. “Gezien onze goede relatie heb ik daar graag gehoor aan gegeven.”

Hoe groot het overgebleven belang van de BCD Group in Airtrade is, wil van Vlissingen niet prijsgeven. “Het is nu eenmaal vaak een onderdeel van overnamecontracten om de inhoud van de deal vertrouwelijk te houden. Ik kan wel zeggen dat ons belang in Airtrade, dat al was teruggebracht in de loop der jaren, nog kleiner is geworden.”

Airtrade stamt uit 1989
Airtrade werd in 1989 opgericht en was sinds 1998 onderdeel van de BCD Group, het reisconcern van de familie Fentener van Vlissingen. In 2013 kreeg het Duitse Aerticket de meerderheid van de aandelen (85 procent) in handen, BCD Group hield de overige 15 procent.

“Wij hebben indertijd Airtrade aan deze Duitse partij verkocht, omdat het geen kernactiviteit meer voor ons was,” zegt Van Vlissingen. “Het stamde uit het verleden, toen wij nog actief waren in de toeristische sector, en heeft niets met zakenreizen te maken.”

Hij vervolgt: “Vervolgens hebben wij in 2017 de directie van Airtrade (CEO Jeroen Martron en CFO Frank Wester – red.) geholpen met een management buy-out. Onze 15 procent in Aerticket is toen omgeruild voor 40 procent in Airtrade Holland, de Nederlandse tak van het bedrijf. De rest kwam in handen van Martron en Wester, die in hun functies zijn gebleven.”

Doorverkoop
De intentie van Martron en Wester was om na een paar jaar Airtrade weer door te verkopen. Gesprekken hierover liepen al langere tijd, zegt Van Vlissingen. “Wij hebben ons eigenlijk nooit bemoeid met de bedrijfsvoering van Airtrade, alleen soms internationaal ergens mee geholpen. In 2019 klopten de heren weer bij ons aan, ze wilden het bedrijf verkopen. Voor hun was dat een financiële zaak, wat niet ongebruikelijk is na een management buy-out. Daar gingen wij mee akkoord. Wij hadden echter geen intentie om weer meerderheidsaandeelhouder te worden.”

Er volgden onderhandelingen met meerdere partijen, waaronder KLM. “We zijn tot een aanvaardbare conclusie gekomen,” zegt Van Vlissingen. Het proces van due dilligence, waarbij de kopende partij toegang tot de data room krijgt en alle cijfers kan controleren, is door corona wel trager verlopen.”

“De coronacrisis heeft overnameprijzen in de reissector relatief weinig beïnvloed,” zegt Van Vlissingen. “Je ziet ook in de Verenigde Staten dat bij grote overnames van reisbureaus de prijs is gebaseerd op de omzet pre-corona. Kopers kijken verder dan rampjaar 2020, de verwachting is dat de markt echt wel weer terugkeert naar de goede cijfers van 2019.”

Hoewel de overnameprijs niet bekend is gemaakt, bedraagt deze in ieder geval minder dan 15 miljoen euro. KLM heeft met het ministerie van Financiën en de banken afgesproken dat de maatschappij uitsluitend acquisities tot 15 miljoen euro zelfstandig afhandelt.

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Vrij reizen in Europa na 1 juli

Vrij reizen in Europa na 1 juli

18/06/2021

Reizen vanuit Nederland naar de meeste andere Europese staten is vanaf 1 juli weer mogelijk, met een digitaal corona-certificaat, dankzij de hoge vaccinatiegraad en gratis coronatesten. Dit heeft de regering…

Deal GBT en IAG verlengd

Deal GBT en IAG verlengd

18/06/2021

American Express Global Business Travel (GBT) heeft haar overeenkomst over distributie met BA en Iberia, beide lid van IAG, verlengd. De drie partners werken nauw samen op het gebied van…

KLM Open weer Dutch Open

KLM Open weer Dutch Open

17/06/2021

KLM heeft zich na 17 jaar teruggetrokken als hoofdsponsor en naamgever van het jaarlijkse golftoernooi in Nederland, dat in september daarom wordt gehouden onder de oude naam: Dutch Open. KLM…

Ook magazine AA verdwijnt

Ook magazine AA verdwijnt

16/06/2021

Het inflight magazine van American Airlines (AA) stopt, als gevolg van de toenemende invloed van mobiele technologie en de voordelen van een omnichannel-aanpak. De pandemie gaf de genadeklap vanwege mogelijk…

Lufthansa verkoopt AirPlus

Lufthansa verkoopt AirPlus

16/06/2021

Lufthansa wil de betaalkaart voor zakenreizen, AirPlus, verkopen. Hetzelfde geldt voor de grondafhandeling, terwijl de divisie onderhoud deels in de aanbieding gaat. Het Duitse bedrijf hoopt zo zijn financiën weer…