Home / Reisagenten / Expedia: lagere prijzen reisbranche VS om Trump

Expedia: lagere prijzen reisbranche VS om Trump

Expedia: lagere prijzen reisbranche VS om Trump

Amerikaanse hotels en airlines verlagen hun tarieven als gevolg van de opstelling van president Trump ten aanzien van immigratie en reizen naar de VS. Dit heeft de topman van Expedia, Dara Khosrowshahi, gezegd tegen de Financial Times.

Khosrowshahi, een Amerikaan met Iraanse wortels, heeft de regering in Washington opgeroepen een ‘open en vriendelijk gezicht’ te tonen aan de wereld. Expedia constateert, zoals andere bedrijven in de reis- en hospitality branche al eerder deden, dat er een dalende vraag naar reizen is richting de Verenigde Staten, zowel in het zakelijke als vrijetijds-segment, door toedoen van de regering Trump.

De president heeft tot twee keer toe gepoogd burgers uit zes tot zeven moslimlanden (waaronder Iran) tijdelijk de toegang tot de VS te ontzeggen. In beide gevallen blokkeerden Amerikaanse rechters de maatregel, maar Trump heeft het nog niet opgegeven en probeert via hoger beroep alsnog zijn zin door te drukken.

Brede uitstraling
Khosrowshahi redeneert dat Trumps beleid een veel bredere uitstraling heeft dan alleen richting de moslimwereld: “Ik denk dat door de stellingname van de huidige regering de VS als bestemming minder aantrekkelijk is geworden.”

Ervan uitgaande dat Trump zijn beleid niet zal aanpassen ziet de topman van Expedia twee mogelijke ontwikkelingen: de vraag richting de VS blijft dalen of de prijzen dalen waardoor de vraag weer omhoog gaat. Khosrowshahi constateert dat het laatste inmiddels het geval is.

Een onderzoek van GBTA wees vorige maand uit dat de helft van de inkopers van zakenreizen een daling van de vraag richting de VS verwacht. Ook de World Travel and Tourism Council (WTTC) vreest dat het ‘anti buitenlanders sentiment’ de VS geen goed zal doen.

De Amerikaanse reisbranche vertegenwoordigde in 2016 een waarde van 1,5 biljoen dollar (1.500.000.000.000); dat is acht procent van het GDP. In de branche werken 14 miljoen mensen in de VS.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Nieuwe cabine A330 KLM

Nieuwe cabine A330 KLM

16/03/2018

KLM heeft deze week haar eerste Airbus A330 met een vernieuwd interieur geïntroduceerd. De stoelen in de businessclass zijn nu full-flat en het entertainmentsysteem is vervangen. Ook in de economy-class…

IHG koopt belang in Regent

IHG koopt belang in Regent

15/03/2018

De InterContinental Hotels Group (IHG) koopt een belang van 51 procent in Regent Hotels. De Britse hotelketen betaalt 39 miljoen dollar voor de veel kleinere Taiwanese branchegenoot. IHG, beursgenoteerd, had…

AccorHotels in 100 landen

AccorHotels in 100 landen

14/03/2018

De AccorHotels Group is sinds kort aanwezig in honderd landen. De Franse keten, met merken als Novotel, Ibis,  Pullman en Sofitel, is naar eigen zeggen uitgegroeid tot marktleider op veel…

Nieuwe vliegtuigen Turkish

Nieuwe vliegtuigen Turkish

13/03/2018

Turkish Airlines vernieuwt haar vloot met de aanschaf van 25 Boeing Dreamliners en 25 Airbus A350’s. De totale order heeft een waarde van rond de vijftien miljard dollar. De bestellingen…