Home / Reisagenten / D-reizen failliet verklaard

D-reizen failliet verklaard

D-reizen failliet verklaard

D-reizen is dinsdag failliet verklaard, waarmee 1.150 mensen hun baan verliezen. Het bedrijf, vooral actief op de leisure markt, zette medio vorig jaar nog een zakenreispoot op, maar die moeite blijkt vergeefs, al wordt er nog wel naar een doorstart gekeken.

De rechter in Haarlem sprak het faillissement uit over het moederbedrijf, de D-rt Groep. De onderneming zegt in een verklaring: “De gehele reissector is enorm getroffen door Covid-19 met als gevolg daarvan een reisverbod dat inmiddels ruim een jaar aanhoudt. Door vrijwel geen inkomsten en de vertraging van het Voucherfonds is de reisorganisatie niet in staat te overleven en genoodzaakt om faillissement aan te vragen.”

D-reizen telt 285 reisbureaus in Nederland, met in totaal 1.150 medewerkers. De franchise-ondernemingen die opereren onder de merknaam VakantieXperts vallen buiten het faillissement. Vóór de crisis ging het ook al niet goed met D-reizen, corona deed de rest.

Urgentie
Het bedrijf zegt verder: “Meerdere keren trok D-reizen aan de bel bij SGR en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om de urgentie aan te geven voor snelle transparantie en duidelijkheid over het Voucherfonds, om klanten tijdig geld terug te kunnen geven. Toen er onvoldoende gehoor kwam was D-reizen genoodzaakt een kort geding aan te spannen tegen de SGR en de Staat, welke werd verloren.”

“Wel kwam aan het licht dat het verzoek ter goedkeuring van het Voucherfonds door de Staat pas op 5 maart 2021 informeel was ingediend bij Europa, terwijl de startdatum om uitgegeven vouchers een jaar na dato terug te betalen 15 maart 2021 was. Hoewel het Voucherfonds nu eindelijk is goedgekeurd door Europa, zijn de SGR, de ANVR en Economische Zaken nog in gesprek over de invulling hiervan en stelt SGR als momenteel D-reizen geen geld ter beschikking om de consument te betalen. Door aanhoudende druk van schuldeisers is D-reizen niet in staat hierop nog langer te wachten.”

Consumenten en bedrijven die nog zaten te wachten op teruggave van het geld voor hun vouchers van niet-uitgevoerde reizen, zullen dat niet meer van D-reizen ontvangen, maar wel van de SGR.

Gitzwarte dag
Jan Henne De Dijn, de CEO, spreekt over “een gitzwarte dag” voor D-reizen. “Er zijn de afgelopen periode veel gesprekken geweest met partijen om tot een oplossing te komen. Met ons faillissement valt een belangrijke schakel weg in de reisindustrie in Nederland, die zorgt voor een diversiteit aan reisaanbod voor de consument. Voor onze klanten en leveranciers is deze situatie uitermate pijnlijk.”

“Bovenal vind ik het verschrikkelijk voor alle collega’s, waarvan er velen al tientallen jaren bij ons werkzaam zijn. Na een bizar jaar van corona met zoveel beperkingen en onzekerheden is de loyaliteit, de tomeloze inzet en de saamhorigheid onderling bewonderenswaardig te noemen. Hopelijk komt er een doorstart zodat het bedrijf, in ieder geval deels, nog door kan en de werkgelegenheid kan worden behouden,” aldus De Dijn.

Foto © D-reizen

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…