Home / Reisagenten / D-reizen failliet verklaard

D-reizen failliet verklaard

D-reizen failliet verklaard

D-reizen is dinsdag failliet verklaard, waarmee 1.150 mensen hun baan verliezen. Het bedrijf, vooral actief op de leisure markt, zette medio vorig jaar nog een zakenreispoot op, maar die moeite blijkt vergeefs, al wordt er nog wel naar een doorstart gekeken.

De rechter in Haarlem sprak het faillissement uit over het moederbedrijf, de D-rt Groep. De onderneming zegt in een verklaring: “De gehele reissector is enorm getroffen door Covid-19 met als gevolg daarvan een reisverbod dat inmiddels ruim een jaar aanhoudt. Door vrijwel geen inkomsten en de vertraging van het Voucherfonds is de reisorganisatie niet in staat te overleven en genoodzaakt om faillissement aan te vragen.”

D-reizen telt 285 reisbureaus in Nederland, met in totaal 1.150 medewerkers. De franchise-ondernemingen die opereren onder de merknaam VakantieXperts vallen buiten het faillissement. Vóór de crisis ging het ook al niet goed met D-reizen, corona deed de rest.

Urgentie
Het bedrijf zegt verder: “Meerdere keren trok D-reizen aan de bel bij SGR en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om de urgentie aan te geven voor snelle transparantie en duidelijkheid over het Voucherfonds, om klanten tijdig geld terug te kunnen geven. Toen er onvoldoende gehoor kwam was D-reizen genoodzaakt een kort geding aan te spannen tegen de SGR en de Staat, welke werd verloren.”

“Wel kwam aan het licht dat het verzoek ter goedkeuring van het Voucherfonds door de Staat pas op 5 maart 2021 informeel was ingediend bij Europa, terwijl de startdatum om uitgegeven vouchers een jaar na dato terug te betalen 15 maart 2021 was. Hoewel het Voucherfonds nu eindelijk is goedgekeurd door Europa, zijn de SGR, de ANVR en Economische Zaken nog in gesprek over de invulling hiervan en stelt SGR als momenteel D-reizen geen geld ter beschikking om de consument te betalen. Door aanhoudende druk van schuldeisers is D-reizen niet in staat hierop nog langer te wachten.”

Consumenten en bedrijven die nog zaten te wachten op teruggave van het geld voor hun vouchers van niet-uitgevoerde reizen, zullen dat niet meer van D-reizen ontvangen, maar wel van de SGR.

Gitzwarte dag
Jan Henne De Dijn, de CEO, spreekt over “een gitzwarte dag” voor D-reizen. “Er zijn de afgelopen periode veel gesprekken geweest met partijen om tot een oplossing te komen. Met ons faillissement valt een belangrijke schakel weg in de reisindustrie in Nederland, die zorgt voor een diversiteit aan reisaanbod voor de consument. Voor onze klanten en leveranciers is deze situatie uitermate pijnlijk.”

“Bovenal vind ik het verschrikkelijk voor alle collega’s, waarvan er velen al tientallen jaren bij ons werkzaam zijn. Na een bizar jaar van corona met zoveel beperkingen en onzekerheden is de loyaliteit, de tomeloze inzet en de saamhorigheid onderling bewonderenswaardig te noemen. Hopelijk komt er een doorstart zodat het bedrijf, in ieder geval deels, nog door kan en de werkgelegenheid kan worden behouden,” aldus De Dijn.

Foto © D-reizen

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Vrij reizen in Europa na 1 juli

Vrij reizen in Europa na 1 juli

18/06/2021

Reizen vanuit Nederland naar de meeste andere Europese staten is vanaf 1 juli weer mogelijk, met een digitaal corona-certificaat, dankzij de hoge vaccinatiegraad en gratis coronatesten. Dit heeft de regering…

Deal GBT en IAG verlengd

Deal GBT en IAG verlengd

18/06/2021

American Express Global Business Travel (GBT) heeft haar overeenkomst over distributie met BA en Iberia, beide lid van IAG, verlengd. De drie partners werken nauw samen op het gebied van…

KLM Open weer Dutch Open

KLM Open weer Dutch Open

17/06/2021

KLM heeft zich na 17 jaar teruggetrokken als hoofdsponsor en naamgever van het jaarlijkse golftoernooi in Nederland, dat in september daarom wordt gehouden onder de oude naam: Dutch Open. KLM…

Ook magazine AA verdwijnt

Ook magazine AA verdwijnt

16/06/2021

Het inflight magazine van American Airlines (AA) stopt, als gevolg van de toenemende invloed van mobiele technologie en de voordelen van een omnichannel-aanpak. De pandemie gaf de genadeklap vanwege mogelijk…

Lufthansa verkoopt AirPlus

Lufthansa verkoopt AirPlus

16/06/2021

Lufthansa wil de betaalkaart voor zakenreizen, AirPlus, verkopen. Hetzelfde geldt voor de grondafhandeling, terwijl de divisie onderhoud deels in de aanbieding gaat. Het Duitse bedrijf hoopt zo zijn financiën weer…