
CWT Solutions Group, de consultancy tak van CWT, verwacht voor 2019 een ‘aanhoudend opwaartse trend’ in de gemiddelde ticketprijs wereldwijd, als gevolg van de verdere doorvoering van NDC door airlines.
De gemiddelde ticketprijs steeg in januari met ongeveer zes procent en in februari met vier procent. In maart en april zullen de tickets weer goedkoper zijn dan in de eerste twee maanden, maar daarna gaat de prijs weer omhoog, verwacht CWT.
“We voorzien een aanhoudende opwaartse trend in de gemiddelde ticketprijs in 2019”, zegt Christophe Renard, Vice President van CWT Solutions Group, in een verklaring. “Een van de redenen is dat meer airlines IATA’s New Distribution Capability (NDC) willen invoeren. Met als doel om meer additionele inkomsten te genereren, voor bijvoorbeeld stoelkeuze en bagage opties.”
Zakenreisorganisatie CWT raadt bedrijven aan na het maken van boekingen tracking tools in te zetten. Renard noemt dat een ‘effectieve manier om vóór vertrek de kosten van dure tickets te optimaliseren.’
Meer OBT-gebruik
Intussen neemt het gebruik van Online Booking Tools alsmaar toe, constateert CWT. Bedrijven stimuleren hun reizigers om via OBT’s en mobiele apps te boeken. CWT verwacht dat het gebruik van online booking tools deze maand voor het eerst boven de vijftig procent zal uitkomen, als deel van alle gemaakte boekingen. De eerste twee maanden was het OBT-gebruik 48 procent.
In een rapport voorspelt CWT verder dat reizigers de komende twee tijd korter van te voren zullen boeken dan voorheen. Tot en met februari werd 47 procent van de tickets meer dan veertien dagen voor vertrek geboekt. ‘Dit werd mede ingegeven door een strengere handhaving van het reisbeleid en aanscherping van de begrotingen aan het einde van vorig jaar,’ zegt CWT. ‘Nu bedrijven hun reisbeperkingen versoepelen, verwachten we dat in maart en april ongeveer 43 procent van de reizigers meer dan twee weken voor vertrek gaat boeken.’
Aan travel managers geeft CWT het advies om het belang van het ruim voor vertrek boeken onder de aandacht te blijven brengen van de zakenreizigers om zo grip te blijven houden op de kosten. “Dit kan bijvoorbeeld via een berichtje of pop-up op de OBT of via gerichte communicatie naar individuele reizigers,” zegt Renard. “Het is daarom cruciaal om ervoor te zorgen dat het bedrijfsreisbeleid goed is geïntegreerd in de OBT.”
