Home / Reisagenten / CWT: olieprijzen stijgen, vliegen wordt duurder

CWT: olieprijzen stijgen, vliegen wordt duurder

CWT: olieprijzen stijgen, vliegen wordt duurder

Vliegtickets zullen in 2019 wereldwijd 2,6 procent duurder worden volgens het jaarlijkse onderzoek van CWT Energy, Resources & Marine (ERM) – een gespecialiseerde afdeling van Carlson Wagonlit Travel voor de maritieme en offshore branche.

Oorzaak is de prijsstijging van de olie- en grondstoffen in combinatie met een verwachte wereldwijde groei van het bruto binnenlands product met 3,4 procent, waardoor de vraag naar luchtvervoer toeneemt. Ontwikkelingen in de ERM-industrie hangen traditiegetrouw nauw samen met de prijsontwikkeling voor olie en daardoor voor vliegtickets.

“Na een paar uitdagende jaren voor de energiesector zien we een langzaam maar gestaag herstel in 2018,” zegt Raphaël Pasdeloup, Senior Vice President, CWT Energy, Resources & Marine. “We verwachten voor 2019 een aanhoudende groei in de scheepvaart en in de markten voor energie, metalen en minerale grondstoffen.”

Geopolitieke spanningen, veroorzaakt door onder meer handelsbeperkingen, Brexit en nieuwe regeringen in Latijns-Amerika, zouden echter roet in het eten kunnen gooien bij deze positieve ontwikkelingen in de sector, plaatst Pasdeloup als kanttekening.
“Hoewel deze factoren een goede prognose bemoeilijken, verwachten wij dat in 2019 de vlieg- en hotelprijzen vrijwel overal zullen stijgen” aldus Pasdeloup.

De CWT 2019 Energy, Resources & Marine Travel Forecast toont verder aan dat duurzame energiebronnen de snelstgroeiende energiemarkten ter wereld zijn. Hoewel deze trend zich zal voortzetten, vertegenwoordigen deze alternatieve energiebronnen vooralsnog slechts drie procent van het totale wereldwijde energieverbruik.

CWT heeft de belangrijkste bevindingen per regio op een rij gezet:

EMEA (Europe, Middle East & Africa)
In Europa blijft de Brexit een bron van onzekerheid omdat de impact ervan nog niet te overzien is. Pas na de officiële exitdatum in maart 2019 zal duidelijk worden in hoeverre bedrijven besluiten om hun hoofdkantoor vanuit het Verenigd Koninkrijk naar elders te verhuizen. Daarna kan worden vastgesteld waar er een toename van het reisvolume zal ontstaan.
Door toenemende lokale concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen pakken de prijsstijgingen in het Midden-Oosten waarschijnlijk lager uit dan in andere regio’s.

Noord-Amerika
De prijzen voor vliegtickets in de VS zullen volgend jaar waarschijnlijk stijgen, in lijn met de algemene economische groei. Een onzekere factor zijn de eventuele gevolgen door de huidige handelsspanningen.

Azië-Pacific
Aangezien de olieprijzen blijven stijgen, zijn de vooruitzichten voor de regio Azië-Pacific positiever dan voor andere regio’s. India kent een aanhoudende groei en Australië is op weg om wereldwijd de grootste exporteur van vloeibaar aardgas te worden. De mijnbouwsector maakt zich ook op voor een nieuwe golf van investeringen, in het bijzonder in Australië.

Singapore – een belangrijk knooppunt in de regio – wordt een vooraanstaand centrum voor de raffinage van olie bijproducten. Hotels in de regio profiteren hiervan en moeten zelfs extra capaciteit creëren om de vraag bij te kunnen benen. De Chinese hotelmarkt groeit eveneens en dan vooral de middelgrote merken die bij reizigers populair zijn, zoals Hampton by Hilton.

Veiligheid en beveiliging
Veiligheid en beveiliging zijn altijd een punt van extra aandacht en zorg bij reizen binnen de ERM-sector. Veel belangrijke markten of exploratiecentra bevinden zich in risicovolle gebieden. Mijnbouwbestemmingen in Afrika worden bijvoorbeeld veelal door militante groepen bedreigd.

Voor het volledige CWT-rapport, klik hier

Manuschka
Door: | manuschka[at]zakenreis.nl
Manuschka Hundepool is hoofdredacteur en uitgever van Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

nieuws
Voor een schonere lucht

Voor een schonere lucht

16/11/2018

KLM en Schiphol streven eensgezind naar een verdere verlaging van de uitstoot van broeikasgas. Dit hebben de topmannen van beide ondernemingen gezegd op het symposium van de Dutch Aviation Group…

China Southern uit SkyTeam

China Southern uit SkyTeam

15/11/2018

China Southern Airlines verlaat per 1 januari 2019 SkyTeam. De alliantie zegt dat China Southern, een grote partner van KLM, een nieuwe strategie wil volgen. Het vertrek komt niet onverwacht….

Sabre koopt Farelogix

Sabre koopt Farelogix

15/11/2018

Sabre Corporation neemt Farelogix over, zo hebben beide Amerikaanse bedrijven bekendgemaakt. Het gecombineerde technologiebedrijf moet het ‘end-to-end’ NDC-aanbod van Sabre versnellen. De acquisitie moet nog goedkeuring krijgen van de mededingsautoriteiten…

Flybe opnieuw te koop

Flybe opnieuw te koop

14/11/2018

Flybe heeft zichzelf te koop aangeboden. De Britse regionale carrier moest vorige maand een winstwaarschuwing afgeven en denkt zelfstandig niet te kunnen overleven. Het is de tweede keer in korte…

Reisrapportagetool CWT

Reisrapportagetool CWT

13/11/2018

Carlson Wagonlit Travel heeft een nieuwe ‘reisrapportagetool’ gelanceerd. CWT AnswerIQ is een business intelligence tool die werkt als een gepersonaliseerde zoekmachine met toegang tot alle gegevens van het reisprogramma van…