Home / Reisagenten / Corendon: geen geld in kas

Corendon: geen geld in kas

Corendon: geen geld in kas

Corendon zegt onvoldoende geld in kas te hebben om coronavouchers terug te betalen. Maandag 15 maart is de eerste dag waarop klanten recht hebben op restitutie voor niet-uitgevoerde reizen. Reisorganisaties zijn verplicht hieraan gehoor te geven.

Maar Corendon heeft toezichthouder ACM (Autoriteit Consument & Markt) nu laten weten niet aan de betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Hoeveel Corendon verschuldigd is aan haar klanten is niet bekendgemaakt. De Nederlandse regering heeft onlangs een fonds van 400 miljoen euro geoormerkt, waaruit bedrijven kunnen lenen voor de restitutie, maar de Europese Commissie heeft deze regeling nog niet goedgekeurd.

Automatisch
Toen de pandemie vorig jaar maart uitbrak mochten airlines en reisondernemingen (effectief vanaf 16 maart 2020) vouchers uitschrijven voor geannuleerde reizen. Klanten konden een jaar lang deze tegoedbonnen inzetten voor nieuwe reizen. Wie de vouchers niet inwisselde, kreeg na een jaar automatisch recht op volledige restitutie.

Dit ging in tegen Europese regelgeving (EU 261), waarin staat dat reizigers binnen zeven dagen hun geld terug moeten krijgen bij annuleringen, maar gezien de noodsituatie dacht Den Haag ermee weg te komen. De Europese Commissie greep echter alsnog in: vanaf 14 mei 2020 was de geldende regeling weer van toepassing.

Reisorganisaties rekenden er vanaf juni 2020 op dat het herstel snel zou komen, maar dit gebeurde niet, het virus bleek sterker dan gedacht en er kwam vanaf september/oktober een tweede golf. Sinds medio december raadt de regering elke buitenlandse reis af, een advies dat onlangs is verlengd tot in elk geval 15 april. Al deze reisbeperkingen betekenen dat consumenten hun reisvouchers voor het merendeel helemaal niet konden inzetten en vanaf 15 maart 2021 volgt de afrekening.

Triton
Andere grote reisorganisaties, zoals TUI en Sunweb lijken wel te kunnen voldoen aan de terugbetalingsregeling.  TUI is deel van een Duitse onderneming en het Zweedse Triton bezit Sunweb; Corendon is tegen wil en dank nog steeds Nederlands.

Medio 2019 kondigde Triton aan Corendon te zullen overnemen. Het plan was te komen tot een samenvoeging met Sunweb. Maar de deal was nog niet rond en eind van dat jaar stak voor het eerst corona de kop op. De overnameplannen werden uitgesteld en van uitstel kwam afstel: in november liet Triton weten af te zien van de aankoop. Corendon sleepte de Zweden voor de rechtbank, maar verloor.

Corendon en andere reisondernemingen maken sinds maart 2020 gebruik van de regeling NOW om lonen te betalen. Tot en met december ontving Corendon rond de 13 miljoen euro aan subsidie.

Foto © Corendon

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…