Home / Reisagenten / BCD schrapt 3.000 banen

BCD schrapt 3.000 banen

BCD schrapt 3.000 banen

BCD schrapt wereldwijd 3.000 van de 14.000 banen. De omzet daalt in 2020 door corona naar schatting met 75 procent en het Nederlandse zakenreisbedrijf moet daarom inkrimpen, ondanks loonsubsidie in veel landen.

Eigenaar John Fentener van Vlissingen (81) spreekt in een interview met Het Financieele Dagblad over “dramatische maatregelen” die hij heeft moeten nemen om BCD Holdings overeind te houden. Behalve een grote reorganisatie, waarbij duizenden mensen hun baan verliezen, sluit BCD ook een aantal kantoren. Het personeel dat mag blijven, ontvangt voorlopig geen bonussen meer.

Het in 1975 door hem opgerichte bedrijf (de afkorting BCD betekent verder niets) groeide de afgelopen jaren juist sterk, naar een omzet van zestien miljard dollar in 2019. De belangrijkste divisies zijn BCD Travel (zakenreisagent), Travix (online), Park ‘n Fly en Airtrade Holland (distributie van tickets).

99 procent daling
De corona pandemie legde vanaf maart 2020 een groot deel van het reisverkeer, overal ter wereld, plat. Vooral het aantal zakenreizen verschrompelde tot een fractie van weleer. BCD behoort samen met American Express GBT en CWT tot de drie grootst travel management companies ter wereld.

Fentener van Vlissingen zegt dat de omzet van BCD in de eerste maanden van de crisis daalde met 99 procent. Sinds de zomer is er een lichte opleving, waardoor hij de inkomstendaling over heel 2020 schat op min 75 procent. De maanden januari en februari, toen er nog weinig problemen waren, krikken het gemiddelde op.

BCD doet in de meeste van de rond honderd landen waar het bedrijf vestigingen heeft sinds het voorjaar een beroep op loonsubsidie van de regeringen. In Nederland ontving BCD tijdens NOW 1 (maart tot en mei) bijna vier miljoen euro uit Den Haag. De onderneming maakt ook gebruik van NOW 2 (juni tot en met september) en mogelijk van NOW 3 (oktober 2020 tot 1 juli 2021).

Eigen kapitaal
Maar aan de top van BCD besefte men dat er meer moest gebeuren. Naast het doorvoeren van een grote reorganisatie, put de eigenaar nu ook uit eigen kapitaal  – hoeveel zegt hij niet – om de verliezen op te vangen. De zakken van John Fentener van Vlissingen zijn diep: zakenblad Quote schatte de waarde van zijn vermogen eerder op 5,5 miljard euro, terwijl het hele familiekapitaal (SHV) is becijferd op 9,2 miljard.

Terugkeer naar zwarte cijfers is bij BCD voorlopig niet in zicht, zegt Fentener van Vlissingen in het vraaggesprek. “De eerste twee kwartalen van 2021 zullen moeilijk blijven en daarna zal de omzet weer toenemen. In 2022 zou het bedrijf quitte kunnen draaien en pas in 2023 verwacht ik weer een kleine winst.”

Geheel herstel van de zakenreismarkt kan wel vijf jaar duren zegt hij tegen Het Financieele Dagblad. “Het virus is iets waar we een groot deel van volgend jaar nog rekening mee moeten houden. Als er eenmaal een vaccin is, houdt het niet op.” Voor de langere termijn is hij wel weer enigszins optimistisch: “We waren iedere vorige crisis, dus in 2001 en 2008, te pessimistisch.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…