Home / Reisagenten / ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie heeft donderdag in een brief aan de minister haar beklag gedaan.

De ANVR heeft recentelijk een enquête gehouden onder kleine reisondernemers en zelfstandige reisagenten, waaruit blijkt dat deze groep te weinig aanspraak kan maken op de TONK-regeling. “Er blijken grote verschillen te bestaan tussen gemeenten als het gaat om de criteria wat betreft eigen vermogen en woonlasten. Zo komt het voor dat bij dezelfde woonlasten de ene gemeente wel steun toekent en de andere gemeente weigert. Ook zijn afwijzingsgronden vaak onduidelijk of wordt helemaal geen reden gegeven voor het niet toekennen,” aldus de ANVR.

Demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zei onlangs dat veel ondernemers geen aanvraag doen voor TONK door onbekendheid of uit schaamte, maar de ANVR ziet dat anders.

Hand op de knip
Frank Oostdam (foto boven), de voorzitter van de ANVR zegt in een verklaring: “Ondanks dat TONK juist bedoeld is voor kleine ondernemers lijken gemeenten de hand op de knip te willen houden. Of, zo blijkt uit de gesprekken die wij met ondernemers hebben gehad: je moet heel vasthoudend zijn, doorzettingsvermogen hebben, blijven mailen en bellen met de gemeente om alsnog ondersteuning te krijgen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

Oostdam wijst erop dat vanaf het begin van de coronapandemie, in maart 2020, de meeste ondernemers “vrijwel niets” hebben verkocht, terwijl ze wel zonder vergoeding alle annuleringen moesten verwerken.

De ANVR heeft dit jaar al herhaaldelijk bij het ministerie aan de bel betrokken. “In een gesprek met Koolmees zei hij in februari al dat de reissector de zwaarst getroffen branche is en dat TONK mogelijk verlichting kan brengen voor kleinere ondernemers. In april is hierover ook met staatssecretaris Keijzer gesproken. Helaas blijft tot op heden gewenst resultaat uit. Wij hebben daarom in een brief aan minister Koolmees hem nogmaals opgeroepen te komen met een oplossing”, aldus Frank Oostdam.

Foto © Frank Oostdam

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de nabijheid. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…