Home / Reisagenten / ANVR wil vaccinatieboekje

ANVR wil vaccinatieboekje

ANVR wil vaccinatieboekje

De ANVR wil corona opnemen in het ‘gele boekje’ met vaccinaties, om mensen weer vrij te kunnen laten reizen. Airlines zoals KLM en ook de Nederlandse regering zijn terughoudend over deze stap, die niet-ingeënten zou kunnen uitsluiten.

De ANVR zegt evenwel inenting tegen corona niet verplicht te willen stellen, maar wie niet is gevaccineerd en toch wil reizen moet straks van de reisbrancheorganisatie iedere keer een negatieve test laten zien. De ANVR wil corona met een stempel of een zegel laten opnemen in het Internationaal Bewijs van inenting en Profylaxe, beter bekend onder de naam ‘het gele boekje’ (zie foto boven). Hierin staan sinds jaar en dag de verplichte inentingen vermeld van mensen die reizen naar een gebied met besmettelijke ziektes, zoals gele koorts en cholera. “Dit boekje zou tevens als medisch document kunnen dienen, of het nu om vaccinatie of om (snel-) testen gaat,” zegt de ANVR.

Is dat niet fraudegevoelig? “Ja, er zijn figuren die daar misbruik van kunnen maken,” zegt voorzitter Frank Oostdam desgevraagd, “maar dat is dan maar even zo, veel mensen zullen dat niet doen.” Hij wijst erop dat de nood hoog is voor de branche, er moet snel iets gebeuren om het reizen weer op gang te brengen. “Uit cijfers van het CBS blijkt nog eens dat wij de zwaarst getroffen branche zijn met een omzetdaling van meer dan 76 procent (over het vierde kwartaal 2020, red.). In onze ANVR-georganiseerde sector loopt dat zelfs op tot bijna 90 procent. Dit houdt niemand vol. En dat terwijl een oplossing voor de hand ligt,” aldus Frank Oostdam.

Geen begrip voor Rutte
Die oplossing ziet de ANVR namelijk in vaccinaties, vastgelegd in een document en combinatie met testen. “De EU-top afgelopen week bood hoop voor de reisbranche, want de EU-lidstaten zijn optimistisch over de invoering van een digitaal vaccinatiepaspoort. Maar helaas reageert premier Mark Rutte nog terughoudend,” aldus de organisatie.

Oostdam heeft geen begrip voor die houding in Den Haag. “Naast een door de EU-geïnitieerd vaccinatiepaspoort kunnen testen en sneltesten helpen om de angst van de overheid voor discriminatie (van niet-gevaccineerden, red.) weg te nemen. Zo wordt reisondernemers perspectief geboden en tegelijkertijd krijgen mensen weer meer vrijheid.”

De ANVR voorziet ‘grote problemen’ als ook komende zomer het ministerie van Buitenlandse Zaken het reizen afraadt, zoals momenteel het geval is. “Het is beter om als overheid samen met de reisbranche snel te werken aan hoe het reizen weer georganiseerd kan worden opgestart, dan het op zijn beloop laten en Nederlanders ongecontroleerd te laten reizen”, aldus Oostdam.

Foto: Zakenreis

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…

Trein wint terrein op vliegtuig

Trein wint terrein op vliegtuig

02/12/2021

Grote bedrijven nemen voor zakenreizen ‘steeds vaker’ de trein in plaats van het vliegtuig, zo blijkt uit een analyse van de Werkgroep Internationale Trein. Het onderzoek vond plaats vóór de…

ADP en Schiphol uit elkaar

ADP en Schiphol uit elkaar

02/12/2021

Aéroports de Paris (ADP) en de Royal Schiphol Group zijn sinds begin deze maand definitief geen partners meer, een breuk die afgelopen zomer al werd aangekondigd. De twee luchthavenbedrijven hadden…

Excuus KLM aan passagiers

Excuus KLM aan passagiers

30/11/2021

KLM heeft excuses aangeboden voor de chaos van vrijdag op Schiphol rond twee vluchten uit Zuid-Afrika. De ruim 600 passagiers moesten urenlang wachten, aan boord en op de luchthaven, om…